Vizes Vértes

- Magyarországi kirándulások, túrabeszámolók 25.04.2014. 21:41
- barkócza | 2.015 Hozzászólás

Nos, hát Pereszke hiányolta a túrabeszámolókat, el is kezdem, egyelőre csak néhány mai képpel.

Juhaszj múltkor föltett néhány képet a Vértes Gánt és Csákvár közti részéről. Minthogy ez nekem kedvenc terepem, nem bírtam ki, ma munka után el is ugrottam oda. Indulás előtt meg is néztem a radarképet az interneten, és úgy tűnt, hogy (sajnos) a Vértes kimaradt az égi áldásból. Mire odaértem, nekem pont máshogy látszott a dolog. Jó alaposan el is áztattak a bokrok.

Vegyesen gombászni és virágozni szerettem volna. Számítottam néhány megkésett kucsmagombára, ezzel szemben gyönyörű csészegomba telepekbe botlottam. Egy szem májusi pereszke került elő, kucsmagomba semmi. A többit képekben mutatom.

Csatolt képek:

Fel!

RE: Vizes Vértes

- Magyarországi kirándulások, túrabeszámolók 25.04.2014. 21:50
- Lila Pereszke | 18.445 Hozzászólás

Tök jók ezek a marhanagy csészék! Na jó, az orchik sem csúnyák...

Itt ma egész nap esegetett elég rendesen, úh. minden elismerésem, hogy még ilyen időben is mentél "vértesezni"!

Javítva: 25.04.2014. 21:52 | Fel!

- Magyarországi kirándulások, túrabeszámolók 25.04.2014. 23:47
- Harka | 2.868 Hozzászólás

Nálunk a Homokhátságon most a homoki papsapka van szezonon. Remélem találunk a hétvégén, mi ugyanis nyúlfülűgomba néven ismerjük, fogyasszuk. Annak ellenére, hogy a könyvek nagy része mérgezőként tartja számon, erre ez a legismertebb étkezési gomba, jóval megelőzve a csehkucsmát, őzlábat, vagy gyapjastintát, melyeket legtöbben abszolút nem is ismernek, habár azért ezen fajok is vannak szépen a környéken. Sokan azt sem tudják, hogy ez a faj mérgező, csak egyszerűen megfőzik gombapörinek, mely során szerencsére a hőlabilis méreganyag pont el is bomlik, így aztán nem okoz problémát. Mi nagyon szeretjük!

De persze majd ránézünk mi is a helyi orchideákra is, meg minden egyébre, főleg a Festucácra! :)

Fel!

- Magyarországi kirándulások, túrabeszámolók 26.04.2014. 08:17

Van olyan gombászkönyv, ahol a Helvella crispa is ehető. A Miskolcigombászon a H. spadicea sem mérgező, csak nem ehető. Engem a Gyromitra fastigiata érdekelne, az is hol ehető, hol mérgező besorolást kap.

(A legújabb cseh gombászkönyvemben a H. crispa, H. lacunosa, G. influa, G. fastigiata, G. gigas mind ehető besorolást kap.)

Javítva: 26.04.2014. 09:45 | Fel!

- Magyarországi kirándulások, túrabeszámolók 26.04.2014. 09:39
- brentakurdvium | 3.508 Hozzászólás

A nagynénémék rendszeresen eszik a Gyromitra esculentát. Mondtam nekik, hogy én nem tenném, de megveregették a vállamat, hogy még sosem volt tőle semmi bajuk, nyugodjak meg....

Fel!

- Magyarországi kirándulások, túrabeszámolók 26.04.2014. 09:44

Biztos vagy benne, hogy esculenta, és nem fastigiata?

Fel!

- Magyarországi kirándulások, túrabeszámolók 26.04.2014. 09:52
- brentakurdvium | 3.508 Hozzászólás

Erre már nem emlékszem biztosan. De azt írják, hogy az esculentát is sok helyen megeszik leforrázva, csak rizikós és nem ajánlott.

Fel!

Wir brauchen Deine Hilfe!

Hallo !

Wir hoffen, dass dir unser Forum gefällt und du dich hier genauso wohlfühlst wie wir.

Wenn du uns bei der Erhaltung des Forums unterstützen möchtest, kannst du mit Hilfe einer kleinen Spende dazu beitragen, den weiteren Betrieb zu finanzieren.

Deine Spende hilft!

Spendenziel: 150€
13%

Látogatók
0 Fórumtag és 150 Vendég online

Fórum statisztikák
A fórumon 17425 topik és 72955 hozzászólás van.
Rekord látogatottság: 469 Felhasználó (22.11.2024. 00:15).