Kosbornézőben Gömörszőlősön

- Magyarországi kirándulások, túrabeszámolók 24.04.2014. 19:19
- disznófülgomba | 1.238 Hozzászólás

Nem, mintha a Budai hegyekben (erdőben) nem láttam volna elégszer a bíboros kosbort, de mezőn és ekkorákat, és ennyit még soha sem. Gömörszőlősön pár hete döbbenten tapasztaltam, hogy sok helyen felégették a mezőt, még a turista út mindkét oldalán is. El is ment a kedvem egy időre a mezőjárástól. Ma reggel mégis elindultam, kiváncsi voltam, hogy mennyi idő alatt regenerálódik a táj. Az országúton találkoztam egy tűzoltóval (tényleg:-), akitől megkérdeztem, hogy nem tudja-e merrefelé vannak kosborok? Mondta, hogy ne a turista út felé menjek, ajánlott egy másik útvonalat, ahol ő a traktorával közlekedik, ott látott már sok kinyiltat. No ez a pálya is magánviselte a tarlóégetés nyomait, szinte csak a fű nőtt ki meg a bíboros kosbor.
Ílyenek az óriási bíboros kosborok Gömörben:

Csatolt képek:

Javítva: 25.04.2014. 07:34 | Fel!

RE: Kosbornézőben Gömörszőlősön

- Magyarországi kirándulások, túrabeszámolók 24.04.2014. 20:37
- brentakurdvium | 3.512 Hozzászólás

Egyébként az égetés nem mindig rossz a növényeknek. A Szársomlyón pl. azt mondta a természetvédelmi őr, hogy kifejezetten jót tesz a magyar kikericsek számának. Bár a helyi csigafauna rajongói nem lelkesednek a kikericsgyarapítás ezen módjának.
Egyes növényeknek pedig létszükséglete a tűz, mert hőre csírázik. Pl. a Geranium bohemicumot erdőégetés/égés után lehet egy darabig megtalálni, remélem nekem is sikerül egyszer .
Ettől persze még nem kell mindent felgyújtani...

Fel!

- Magyarországi kirándulások, túrabeszámolók 24.04.2014. 21:44
- barkócza | 2.015 Hozzászólás

Nagyon szépek! Pereszke már úgyis tett rá célzásokat, hogy hanyagoljuk a túrabeszámolós részleget.

Fel!

- Magyarországi kirándulások, túrabeszámolók 25.04.2014. 08:03
- disznófülgomba | 1.238 Hozzászólás

A minden rosszban van valami jó alapon felkeltetted az érdeklődésem a cseh gólyaorr irányában. Igaz magam talán meg sem tudnám különböztetni a többitől (huh borzalom, ennyire kezdő vagyok), de akkor minek van a Botanikai Fórum?
Majd jövök a fotókkal, ha ezeken a felégetett területeken látok valami hasonlónak vélt gólyaorrt.

Fel!

- Magyarországi kirándulások, túrabeszámolók 25.04.2014. 09:53
- nagyezerjofu | 309 Hozzászólás

Szépek a képek! Ha jól tudom, mindenféle kosborok sokszor pionír szerepet töltenek be, ami egy égetés után kézenfekvő volna. Viszont amilyen nagyok ezek, gondolom inkább túlélők?

Fel!

Wir brauchen Deine Hilfe!

Hallo !

Wir hoffen, dass dir unser Forum gefällt und du dich hier genauso wohlfühlst wie wir.

Wenn du uns bei der Erhaltung des Forums unterstützen möchtest, kannst du mit Hilfe einer kleinen Spende dazu beitragen, den weiteren Betrieb zu finanzieren.

Deine Spende hilft!

Spendenziel: 150€
13%

Látogatók
0 Fórumtag és 23 Vendég online

Fórum statisztikák
A fórumon 17429 topik és 72980 hozzászólás van.
Rekord látogatottság: 502 Felhasználó (22.12.2024. 11:16).