A Villányi-hg.-ben orchideás szemmel

- Magyarországi kirándulások, túrabeszámolók 05.05.2013. 19:50
- cypraea | 758 Hozzászólás

2013.05.05. A kései tavasz kezdetet alaposan behozta a természet. Villány környékén már meglepően sok kosborfaj virágzik, vagy már csaknem "elvirágzik". Igazából minden várható faj meglett, úgyszintén a hibridek, színváltozatok is.
Az örömben a legnagyobb üröm, hogy az általam ismert Ophrys oestrifera 3 kis élőhelye közül kettőben az összes pédányt kiásták. Nem csak 1-1 tövet, módszeresen az összeset...... Úgy látszik, a harmadik élőhelyet nem ismerték, ott 4 tő megvan, ebből 2 virágzót találtam.
- Orchis simia, szokványos és 2 albino példány
- Orchis purpurea habitus és virágzat, emellett egy forma variáció
- az előző 2 faj hibridje, az Orchis x angusticruris 3 egyede
- Orchis militaris és simia között átmeneti jegyeket mutató egyedek (Orchis x beyrichii?). Mindenesetre alulról felfelé nyílik, mint a militaris, az egyéb jegyek átmenetiek a 2 faj között (3 kép). Sok militaris is már elnyílt, vagy sokat megrágtak a bundásbogarak
- egy bimbós Limodorum abortivum
- egy normál és egy hypochrom Orchis tridentata. A tarka kosborok is már csaknem mind elnyíltak.
- Ophrys oestrifera.
A simiák néhol elképesztő számban nyílnak.

Csatolt képek:

Javítva: 05.05.2013. 21:24 | Fel!

RE: A Villányi-hg.-ben orchideás szemmel

- Magyarországi kirándulások, túrabeszámolók 05.05.2013. 20:10
- brentakurdvium | 3.508 Hozzászólás

Meghülyülök ezektől! Remélem a mecsekiek megvannak, sajnos az általam ismert helyen lassan sztrádát taposnak hozzájuk.

Fel!

- Magyarországi kirándulások, túrabeszámolók 05.05.2013. 20:27
- lepenyhal | 2.480 Hozzászólás

Szomorú! Mindenképpen jelezd az illetékeseknek!

Fel!

- Magyarországi kirándulások, túrabeszámolók 05.05.2013. 21:03
- barkócza | 2.015 Hozzászólás

Elképesztő!!! Vártam is tíz percet a hozzászólással, mert nem akartam leírni az első indulatomat.

Meglepett, hogy a szarvasbangó ott ilyen korán virágzik. Én még csak június elején láttam, lehet ez alfaji eltérés miatt?

Fel!

- Magyarországi kirándulások, túrabeszámolók 05.05.2013. 21:15
- brentakurdvium | 3.508 Hozzászólás

A Mecsekben május közepén már szokott.

Fel!

- Magyarországi kirándulások, túrabeszámolók 05.05.2013. 21:22
- cypraea | 758 Hozzászólás

Én tavalyelőtt, tavaly és idén is ugyanebben az időben láttam itt. Meglepően pontos a belső órája, eléggé független az időjárástól. A Budai-hg.-ben is csak május végén nyílik.

Fel!

- Magyarországi kirándulások, túrabeszámolók 06.05.2013. 09:24
- xanthomelas | 123 Hozzászólás

Két éve én is arrafelé kerestem az oestriferát de nem találtam meg, volt viszont rengeteg más orhidea, többek között pókbangó, a majomkosbort pedig kaszálni lehetett volna.
Nagyon fajgazdag, értékes területek vannak többfelé a Villányi-hegységben, már rég tájvédelmi körzetté kellett volna nyilvánítani (tudom, ez nem véd meg a kiásástól). A Natura 2000-ben talán benne van, ennek ellenére például a vokányi vasútállomás környékén egy gyönyörű ős-ligeterdőt vágtak fokozatosan teljesen tarrá az elmúlt években. Arra a helyre én a lepkék miatt jártam, május végén szinte csak védett fajok voltak láthatóak, mint például a díszes tarkalepke, kék lonclepke vagy a kis apollólepke, több közülük hatalmas tömegben. Jó 10 éve készült egy monográfia a hegység élővilágáról, amelyben leírják a természeti értékeket, tehát a hatóságoknak igenis van tudomásuk az egyedüllálló élővilágról, ennek ellenére még csak tervben sincs a két meglévő TT-n kívül a többi rész országos védelem alá helyezése.
A kiásás sajnos mostanában újra nagy divat lett, tapasztalataim szerint leginkább a leánykökörcsin nagyobb csokrai tűnnek el egyre nagyobb tempóban.

Fel!

Wir brauchen Deine Hilfe!

Hallo !

Wir hoffen, dass dir unser Forum gefällt und du dich hier genauso wohlfühlst wie wir.

Wenn du uns bei der Erhaltung des Forums unterstützen möchtest, kannst du mit Hilfe einer kleinen Spende dazu beitragen, den weiteren Betrieb zu finanzieren.

Deine Spende hilft!

Spendenziel: 150€
13%

Látogatók
0 Fórumtag és 114 Vendég online

Fórum statisztikák
A fórumon 17425 topik és 72955 hozzászólás van.
Rekord látogatottság: 469 Felhasználó (22.11.2024. 00:15).