Két éve én is arrafelé kerestem az oestriferát de nem találtam meg, volt viszont rengeteg más orhidea, többek között pókbangó, a majomkosbort pedig kaszálni lehetett volna.
Nagyon fajgazdag, értékes területek vannak többfelé a Villányi-hegységben, már rég tájvédelmi körzetté kellett volna nyilvánítani (tudom, ez nem véd meg a kiásástól). A Natura 2000-ben talán benne van, ennek ellenére például a vokányi vasútállomás környékén egy gyönyörű ős-ligeterdőt vágtak fokozatosan teljesen tarrá az elmúlt években. Arra a helyre én a lepkék miatt jártam, május végén szinte csak védett fajok voltak láthatóak, mint például a díszes tarkalepke, kék lonclepke vagy a kis apollólepke, több közülük hatalmas tömegben. Jó 10 éve készült egy monográfia a hegység élővilágáról, amelyben leírják a természeti értékeket, tehát a hatóságoknak igenis van tudomásuk az egyedüllálló élővilágról, ennek ellenére még csak tervben sincs a két meglévő TT-n kívül a többi rész országos védelem alá helyezése.
A kiásás sajnos mostanában újra nagy divat lett, tapasztalataim szerint leginkább a leánykökörcsin nagyobb csokrai tűnnek el egyre nagyobb tempóban.