|
|
Rajta vagyok az ügyön!
A hídőröket már két hónapja elővettük, csak aztán a nagy értekezés végére elfelejtettem őket a helyükre rakni:Alisma (=Alisma gramineum).
A többi hibás határozással kapcsolatban mielőtt átpakolom a képeket, kikérem a fotósok véleményét is!
Kössz az észrevételeket!
RE: Hibabejelentő
- Technikai panaszkodó... 19.11.2011. 14:37- Lila Pereszke • | 18.416 Hozzászólás
A Rumex-eket én követtem el.
A habitusképeket még a régi fórumra feltöltve megkértetek, hogy hozzak közelebbi fotót is, ezért 4 nap múlva visszamentem a helyszínre és elkészítettem a közeli képet. Az egyik habitusképről teszek fel két, nem túl jó részletképet, talán ezekről eldönthető, hogy melyik lóromról van szó.
Sajnos elképzelhető, hogy a második alkalommal homok került a gépezetbe és nem sikerült ugyanazt a növényt megtalálnom , ha ez bebizonyosodna, akkor elnézést kérek a megtévesztésért és egyben köszönöm bosna sarajevo kollegának, hogy felfedezte az eltérést!
- Technikai panaszkodó... 19.11.2011. 21:39- bosna sarajevo • | 5.090 Hozzászólás
szerintem ezzel nincs semmi probléma, elnézést kérni pedig felesleges
legalább van anyag, ami alapján lehet tisztázni a kérdést, a mostani képeken egyértelműen R. obtusifolius van (az alfajt most ne erőltessük be ez alapján)
azon kívül, hogy milyen a terméses lepelcimpa, segítséget jelenthet, hogy az obtusifolius általában erőteljesen elágazó, míg a crispus nem az (ez alapján habitusról is ki lehet szúrni a tévedést), továbbá, hogy a cripus ősszel már legfeljebb száraz kóró, tőlevelek nélkül, míg a másik még most is (sőt télen is) szép zöld tőleveleket visel
RE: Hibabejelent?
- Technikai panaszkodó... 26.11.2011. 11:51- bosna sarajevo • | 5.090 Hozzászólás
Chenopodium polyspermum: mindhárom kép Ch. album s.l.
Ch. ficifolium: a képek Atriplex tatarica-t ábrázolnak
Scleranthus polycarpos: nagyon valószínű, hogy a növények S. annuus-ok. Erre utal a növények nagy mérete, a szártagok hosszúsága, a közeli képen az áltermés mérete, valamint az, hogy valami üdébb gyomos helyen készült a fotó (a S. polycarpos száraz, szikár talajokon, néha szikeseken, néha kavicsos aljzaton nő. Egyébként nem egy tuti faj, akár alfajként is besorozható lenne a S. annuus alatt).
Sagina subulata: elég gyanús a növény, nem látszanak rajta mirigyek. Ettől még lehet a faj, viszont akkor egy kertészetileg "tuningolt" alak, a fotó szemmel láthatóan nem szabad természetben készült (a nálunk vadon élő növény ennél nagyságrendekkel nyeszlettebb, ilyen élénkzöld, tömött telepet nem alkot).
Egy kérdés: hibridek képeit hogyan lehet feltölteni? (na nem mintha tömeges igény lenne rá, de azért van rá precedens)
- Technikai panaszkodó... 26.11.2011. 12:50- Lila Pereszke • | 18.416 Hozzászólás
Szia, Pereszke,
IE-vel és képfeltöltéssel volt problémám. Ha a poszt megírásával együtt teszem föl a képet, minden rendben megy (persze, összekeverednek a képek), de ha editálás során, akkor az "upload" megnyomása után egy hibás, fehér képernyő jelenik meg, amiből nincs tovább. Csak az IE lenne a ludas? Otthon kipróbálom tűzrókával is.
- Technikai panaszkodó... 14.12.2011. 21:40- Lila Pereszke • | 18.416 Hozzászólás
- Technikai panaszkodó... 30.12.2011. 22:34- brentakurdvium • | 3.508 Hozzászólás
- Technikai panaszkodó... 30.12.2011. 22:43- brentakurdvium • | 3.508 Hozzászólás
- Technikai panaszkodó... 30.12.2011. 23:05- Lila Pereszke • | 18.416 Hozzászólás
Hűha... igen, úgy tűnik történt egy kis kavarodás... sebaj, majd rendet rakok!
(A Füvikönyves galérián kívül mondjuk praktikus okokból (=mindenkinek elérhető és viszonylag teljes lista...) a The Plant List rendszerét használjuk, abban meg a Valerianaceae, Dipsacaceae már be lett olvasztva a Caprifoliaceae-ba!)
- Technikai panaszkodó... 31.12.2011. 15:30- brentakurdvium • | 3.508 Hozzászólás
- Technikai panaszkodó... 31.12.2011. 15:38- Lila Pereszke • | 18.416 Hozzászólás
- Technikai panaszkodó... 05.03.2012. 23:26- Lila Pereszke • | 18.416 Hozzászólás
- Technikai panaszkodó... 19.03.2012. 02:01- Lila Pereszke • | 18.416 Hozzászólás
- Technikai panaszkodó... 19.03.2012. 18:11- Lila Pereszke • | 18.416 Hozzászólás
Hasonló topikok | Válaszok | Utolsó hozzászólás⁄Nézet |
Intro... Topik helye: Botanikai fogalomtár - Lila Pereszke | 0 |
11.05.2012. 10:46 Írta: Lila Pereszke • Nézet: 1880 |
Látogatók
0 Fórumtag és 60 Vendég online |
Fórum statisztikák
A fórumon 17414
topik
és
72913
hozzászólás van.
Rekord látogatottság: 446 Felhasználó (07.11.2024. 14:00). |