Milyen csillagvirág (=Scilla drunensis)

- Milyen hazai növény? 28.02.2012. 19:56
- novalusz | 497 Hozzászólás

Milyen csillagvirág, Scilla vindobonensis?

Annak idején ezt a tavaszi Börzsönyben fotózott növényt Scilla drunensis-nek határoztam, de mivel a tőkocsány barna, és nem zöld, ezért jóval esélyesebbnek tűnik a Scilla vindobonensis. Mit gondoltok?

Update: közben látom, hogy a S. drunensisről is vannak már fent fotók - és hát itt-ott ezek sem zöld kocsányúak. Ki érti ezt...

Csatolt képek:

Javítva: 29.02.2012. 22:17 | Fel!

RE: Milyen csillagvirág, Scilla vindobonensis?

- Milyen hazai növény? 28.02.2012. 21:30
- Papinho | 2.958 Hozzászólás

Az UMF szerint "több, az adott populációra jellemző egyedet vizsgáljunk".

Nem nagyon látom a lepel tövén a fehér foltot, pedig ez a vindobonensis egyik jellemzője. A szára viszont egyértelműen nem zöld, ez pedig azt mutatja, hogy inkább vindobonensis.

A Börzsöny flórája szerint a hegység déli részén a Dunához közeli helyeken (pl. Les-vögy) a vindobonensis nő. A drunensis a hegység központi magasabb helyein található (pl. Nagy-Hideg-hegy). Az irodalom szerint csak ez a két faj nő a Börzsönyben.

Amúgy pár éve jártam a Hortobágyon az Ohati-erdőben, ahol a szakirodalom szerint tömegesen nő a drunensis. Tényleg kéklett az erdő alja, de szinte kivétel nélkül mindegyik töve bíborbarna volt. Mai napig sem tudom hogy akkor mit láttam.

Azt hiszem tisztább volt a kép a S. bifoliás időszakban.

Fel!

- Milyen hazai növény? 29.02.2012. 13:02
- bosna sarajevo | 5.090 Hozzászólás

a növény a virágai alapján (nagy, egyszínű leplek) a bordós szár ellenére is leginkább drunensis

a bifolia-korszak persze egyszerűbb volt :)

olvasgatni érdemes pl. ezt: Travnicek et al., Acta Musei Moraviae, Scientiae biologicae (Brno), 94: 157–205, 2009

Fel!

- Milyen hazai növény? 29.02.2012. 13:37
- novalusz | 497 Hozzászólás

Köszönöm a válaszokat! Az írást megtaláltam a neten (http://old.botany.upol.cz/prezentace/travnicek/scilla09.pdf), majd belenézek.

Fel!

Wir brauchen Deine Hilfe!

Hallo !

Wir hoffen, dass dir unser Forum gefällt und du dich hier genauso wohlfühlst wie wir.

Wenn du uns bei der Erhaltung des Forums unterstützen möchtest, kannst du mit Hilfe einer kleinen Spende dazu beitragen, den weiteren Betrieb zu finanzieren.

Deine Spende hilft!

Spendenziel: 150€
13%

Látogatók
0 Fórumtag és 230 Vendég online

Fórum statisztikák
A fórumon 17425 topik és 72955 hozzászólás van.
Rekord látogatottság: 502 Felhasználó (22.12.2024. 11:16).