Dabasi kiruccanás

- Magyarországi kirándulások, túrabeszámolók 25.05.2011. 22:02
- mobe | 1.181 Hozzászólás

Tegnap felfedeztem magamnak a dabasi turjánost. Az ócsai kiránduláson okulva, most gumicsizmát húztam, de nem kellett volna. A terep száraz kaszáló jellegű volt, a csizma csak belül lett vizes, de ott nagyon.
Az út mellett először fátyolos nőszirmok tűntek fel. Beljebb szibériait is találtam, de ezek a példányok kisebbek voltak és nem is olyan látványosak, mint a pár napja Ócsán látottak. Körülbelül egy olyan 50x100 méteres területet jártam be. Nagyon sok hússzínű ujjaskosbort, mocsári- és poloskaszagú kosbort találtam. A hússzínűből különböző színváltozatok is voltak. Kéken virított a keserű pacsirtafű (javítsatok ki, ha rosszul határoztam volna meg!) és nyílik már a szúnyoglábú bibircsvirág is. Érdemes lett volna tovább maradni, mert még biztosan lett volna minek örülni, de majd legközelebb …
A többi képet a galériába teszem.

Csatolt képek:

Javítva: 25.05.2011. 22:17 | Fel!

RE: Dabasi kiruccanás

- Magyarországi kirándulások, túrabeszámolók 30.05.2011. 00:25
- xanthomelas | 123 Hozzászólás

23-án én is jártam Dabason illetve Kunpeszéren. A nőszirmok teljes pompájukban nyíltak, sajnos az orhideákban a légybangót kivéve csalódnom kellett, a coriophorán kívül a többiek jobb évekhez képest, elég kis mennyiségben virágoztak. Itt is sikerült egy NP-s őrbe futnom, aki elmondta, hogy a tavalyi csapadék következtében igen magas a talajvíz, ezért késnek 1-2 hetet és a május eleji -6 fok sem tett jót nekik. Szerintem a tavalyi-idei belvizek sem.
Néhány képet azért sikerült lőnöm.
A gumicsizmát én is feleslegesen cipeltem.

Csatolt képek:

Javítva: 30.05.2011. 00:35 | Fel!

- Magyarországi kirándulások, túrabeszámolók 30.05.2011. 13:19
- mobe | 1.181 Hozzászólás

A légybangóért irigyellek, kerestem, de nem találtam. Gyanítom, hogy a kora tavaszi csapadékszegény időnek is lehet valami hatása, amerre számomra ismert helyen járok, mindenütt gyérebbek és kisebbek a jószágok. Pl. Fóton alig több mint feleakkora volt az a bíboros, amelyiket április végén, május elején mindig megkeresek, mint az előző években, sőt, más példányok alig nőttek arasznyinál nagyobbra.

Fel!

- Magyarországi kirándulások, túrabeszámolók 05.06.2011. 21:43
- xanthomelas | 123 Hozzászólás

Pedig most elég sok volt belőle, két helyen.

Fel!

Wir brauchen Deine Hilfe!

Hallo !

Wir hoffen, dass dir unser Forum gefällt und du dich hier genauso wohlfühlst wie wir.

Wenn du uns bei der Erhaltung des Forums unterstützen möchtest, kannst du mit Hilfe einer kleinen Spende dazu beitragen, den weiteren Betrieb zu finanzieren.

Deine Spende hilft!

Spendenziel: 150€
13%

Látogatók
0 Fórumtag és 190 Vendég online

Fórum statisztikák
A fórumon 17425 topik és 72955 hozzászólás van.
Rekord látogatottság: 469 Felhasználó (22.11.2024. 00:15).