Mórahalom környéke (Csodarét és társai)

- Magyarországi kirándulások, túrabeszámolók 20.06.2011. 09:45
- novalusz | 497 Hozzászólás

A szombati Csodarétre tervezett kirándulás Papinhoval és Barkoczával a vártnál összetettebbre sikerült.

Először is Mórahalom belterületén nem fordultunk le a megfelelő kereszteződésnél, és pont akkor fogtunk gyanút, amikor már elértünk a Nagyszéksós-tóig. Gyönyörű vizes terület, a bivalyok kitartó munkájának köszönhetően már van nyílt vízfelület, láttunk bíbicet, csért, kócsagot, és ami növényes szempontból a lényeg: közönséges rencét (1).

Aztán csak sikerült eljutni a Csodarétre is, ahol a mocsári kardvirágokra (2) nem lehetett panasz, esetleg annyi, hogy túlságosan óvatosan kellett lépkedni. Volt itt még sárga borkoró (3), budai imola (4) (ennek azonosításán nem sokat agyaltunk: ki volt írva), fűzlevelű peremizs (5), a virágzás legvégén lévő vitézvirág (6) és elvirágzott mocsári kosbor (7) is. Belefutottunk egy vezetett csoportba - és ez nagy szerencsének bizonyult, mert a Zöld Közösségi Ház és Erdei Iskola munkatársától kaptunk egy kis útmutatást és meg is invitált bennünket a közösségi házba. A tanácsnak megfelelően átsétáltunk a Tandari-rétre. Illetve előtte még megálltunk egy árnyékos helyen eszegetni, desszertként előkerült a berkenye (vajon ki hozta?), aztán Papinho nem bírt magával és kiment hogy növelje a begyűjtött napsütétes órák számát. Jött a hírrel, hogy van valami ezerjófű, de nem tudja melyik. Lápinak bizonyult, egy részen rengeteg volt belőlük (8) (9).

A folytatást Papinho vagy Barckocza billentyűzetéből várhatjuk.

ui.: A képeket ha egyesével tölti fel az ember, akkor tuti nem keverednek össze és megtartják a sorrendet.

Csatolt képek:

Javítva: 20.06.2011. 10:05 | Fel!

RE: Mórahalom környéke (Csodarét és társai)

- Magyarországi kirándulások, túrabeszámolók 20.06.2011. 10:37
- mespilus | 485 Hozzászólás

Tökjó beszámolót írtál, térképpel, képekkel, mindennel Borzasztóan sajnálom, hogy nem tudtam csatlakozni, pedig én itt lakom a környéken. De remélem jövőre is jöttök addig meg járom egyedül a Zalföldet...

Fel!

- Magyarországi kirándulások, túrabeszámolók 20.06.2011. 15:38
- nagyezerjofu | 309 Hozzászólás

Köszönjük a beszámolót, jó volt olvasni/nézni. A Csodarétre mindig kinézek, amikor Szegeden van dolgom. Legközelebb átsétálok a Tandari-rétre is! :-)

Fel!

- Magyarországi kirándulások, túrabeszámolók 20.06.2011. 19:11
- mobe | 1.181 Hozzászólás

Irigyellek Benneteket, de nekem sajna most nem jött össze. Csak ismételni tudom ez előttem szólókat: jó a beszámoló és jók a képek!

Fel!

- Magyarországi kirándulások, túrabeszámolók 21.06.2011. 22:51
- Papinho | 2.958 Hozzászólás

Könnyű volt nekem a meleggel harcolni, hiszen egyedül én ittam Barkócza saját készítésű csipkebogyó pálinkájából, az pedig sok mindenre megfelelő védettséget ad.

A közösségi házban aztán a kedves háziasszony útmutatást adott arról, hogy a közeli Zákányszéken hol nyílik az Epipactis bugacensis, így hazafelé tettünk egy rövid kitérőt az elmagyarázott helyhez, ahol rövid keresgetés után Barkócza meg is találta hazai különlegességünket. A környezetében még elég sok E. atrorubens is virágzott, csak kár hogy az egyre gyengülő fénynél és az időnként még mindig felerősödő szélnél elég nehéz volt fényképezni. Sajnos a terület egyik részét már teljesen birtokába vette a selyemkóró, így a terület tudatos kezelése nélkül kérdéses a nőszőfüvek jövője.

Csatolt képek:
Fel!

- Magyarországi kirándulások, túrabeszámolók 22.06.2011. 00:22
- Harka | 2.868 Hozzászólás

Felénk (Kiskunhalas környékén) a két nőszőfű az idősebb homoki nemes nyarasokban viszonylag közönségesnek mondható. Tehát nem feltétlen az érintetlen, ős élőhelyek kellenek neki. Persze a selyemkóró jót aligha tesz nekik...

Fel!

Wir brauchen Deine Hilfe!

Hallo !

Wir hoffen, dass dir unser Forum gefällt und du dich hier genauso wohlfühlst wie wir.

Wenn du uns bei der Erhaltung des Forums unterstützen möchtest, kannst du mit Hilfe einer kleinen Spende dazu beitragen, den weiteren Betrieb zu finanzieren.

Deine Spende hilft!

Spendenziel: 150€
13%

Látogatók
0 Fórumtag és 31 Vendég online

Fórum statisztikák
A fórumon 17429 topik és 72984 hozzászólás van.
Rekord látogatottság: 502 Felhasználó (22.12.2024. 11:16).