Milyen tájegység - light (=Sorbus balatonica, Ruscus aculeatus)

- Fotó-feladványok 16.11.2020. 22:52
- barkócza | 2.015 Hozzászólás

Kedvet kaptam hozzá. Sajnos, egy képre nem fért rá...

Csatolt képek:

Javítva: 20.11.2020. 11:55 | Fel!

RE: Milyen tájegység - light

- Fotó-feladványok 17.11.2020. 20:29
- Buphthalmum | 103 Hozzászólás

Ha minden igaz, akkor egy Sorbus aria s.l. és Sorbus torminalis átmeneti kisfaj ill. egy Ruscus aculeatus szerepel a két fotón. Ha Mo-i a kép, és természetközeliek az előfordulások, akkor a Dunántúli-khg (Balaton-felvidék-Keszthelyi-hg-i szakasz), de jó volna tudni, hogy egymáshoz milyen közel, milyen körülmények között fordult elő a két faj. Az "oroszlánfogás módszerét" alkalmazva (az irodalmi adatok alapján) a Keszthelyi-hg-re tippelnék, de nem tudnám megmondani, hogy melyik Sorbus-ról van szó. Ennél pontosabb szűkítéshez nincs elegendő információ a birtokomban (pontosabban fogalmazva nem értek a Sorbus kisfajokhoz eléggé, de nagyon remélem, hogy most többet is megtudok róluk).

Fel!

- Fotó-feladványok 17.11.2020. 20:39

A Sorbus-os fotón annyit sejtek, hogy a háttérben Carex humilis van a gyepszintben (talán Euphorbia cyparissias is kivehető) és a gyep struktúrája alapján leginkább dolomit alapkőzetre tippelnék. Ez is utalhat a Keszthelyi-hg-re.

Fel!

- Fotó-feladványok 17.11.2020. 23:49

Igen, Kesztelyi-hg., és a dolomitos része. A két kép néháy méterre készült egymástól. A Sorbus faj szerpel az ÚMF-ben, és bár hosszúhajtás látható a képen, de azért esetleg meg lehet vele még próbálkozni. Papinho mester ebben.

Javítva: 19.11.2020. 10:03 | Fel!

- Fotó-feladványok 18.11.2020. 15:56

Hát, ha valóban tipikusak a hajtáscsúcsi levelek, akkor a levél szélessége és hosszúsága, valamint a karéjok morfológiája alapján én a S. gayeriana-ra vagy a S. bakonyensis-re tippelnék. Mivel a termés narancssárga (nem barna), gyanítom, hogy nem lehet S. gayeriana. Talán a levélérpárok száma is inkább a S. bakonyensis-re utal, de jó volna olvasni valamit a profiktól is, én csak tippelgetek.

Fel!

- Fotó-feladványok 18.11.2020. 15:58

Bocs, azért ez sehogysem narancssárga, legfeljebb narancs-piros.

Fel!

- Fotó-feladványok 19.11.2020. 12:47

Még van két faj, ami szóba jöhet.

Fel!

- Fotó-feladványok 19.11.2020. 19:06

Megint csak tippelgetek, és a nagyon széles levéllemezre, levélérpárok számára támaszkodom (meg az elterjedési térképre, meg arra a hipotézisre, hogy lisztes és barkóca állandósult kisfaj): S. balatonica?

Fel!

- Fotó-feladványok 19.11.2020. 23:22

Igen, S. balatonica. A lekerekített levélváll és a többé-kevésbé kerek levél a kulcs. A gayeriana esetén a levél szélesebb, mint hosszú, nagyon alul van a legalsó karéj, és feltünően széles. A bakonyensis levélválla inkább tompa ék, és a levéllemez valamennyire rombuszos.

Fel!

- Fotó-feladványok 21.11.2020. 07:05

Köszi, ez tanulságos volt. Ennél a feladványnál a Ruscus fotó nagyon sokat segített a földrajzi régió azonosításában, megsejtésében, ám a segítő jószándék nélkül én nem jutottam volna el a berkenye faji szintű azonosításához (ki kell mondanom : nem én határoztam meg a S. balatinica-t). Tudnál ajánlani olyan irodalmat, amely alapján a legújabb hazai Sorbus kisfajok is morfológiai alapon beazonosíthatóak? Véleményed szerint filogenetikai markerek vizsgálata nélkül, csak morfológiai alapon beazonosíthatók a berkenye kisfajok (itt rengeteg mennyiségi adat alapján kell jó döntést hozni)? Ha igen, akkor tapasztalatod szerint mekkora minta vizsgálata elegendő (egy egyedről hány levél, hány egyed bevonása elégséges), hogy a faji átlagot elégségesen megközelítsük (konfidencia tartományon belül maradjon a tapasztalt átlag). Ha vannak már statisztikai adataink, gyakori probléma, hogy egyes tulajdonságok beleférnek az elvárt (95%-os) megbízhatósági intervallumba, mások kilógnak ebből. Milyen döntési algoritmust ajánlanál ebben az esetben (milyen döntési rangsorba állítanád az egyes morfológiai bélyegeket)? A kulcsok (ideális esetben igen, de) nem feltétlenül ezeknek a döntési rangsoroknak megfelelően vezetnek el a kisfajokhoz. Ezek sokszor csak a mestertől tanulhatók el. Bocs, de eddig teljesen bátortalan voltam a berkenyékkel kapcsolatban és ezek nélkül nem is mertem belevágni a határozásukba. Most remény csillant bennem: egy profi biztosan választ tud adni ezekre a kérdésekre.

Fel!

- Fotó-feladványok 25.11.2020. 16:29

Igazából Solorina a profi, én csak tanulok tőle. A berkenyéknél alapvetően egy egyeden belül is változatosak a levelek, jóval változatosabbak, mint egyes más nemzetségeknél. Ugyanakkor ebben a sokszínű kavalkádban rendszer van: más a termő, más a steril, más a hosszú- és más a rövidhajtás. A tőhajtások meg egészen torzak lehetnek. A juvenális példényoknak is különbözik a levelük a felnőttekétől. Árnyékban is sokszor nagy lapát leveleket hoznak. Határozáshoz éppen ezért felnőtt példányról egy termő és egy steril rövidhajtást kell kiválasztani, azokon is a legnagyobb vagy a második legnagyobb levél a jellemző. Fontos a termés alakja, mérete, színe, és a rajta levő paraszemölcsök sűrűsége, mérete, színe. Amúgy a berkenye menzetség is olyan, mint minden más bonyolult csoport. Sokat kell vele foglalkozni, sokat kell terepre járni, és ahogy hozzászokik az ember, úgy fokozatosan kitisztul a kép. Nekem egy pár évbe telt, amíg végre megálltam egy vértesi berkenye előtt, és azt mondtam, hogy na ez biztosan egy S. degenii - ez, ugye, a legjellegzetesebb és lekönnyebben határozható endemikus faj. Az eugenii-kellerivel sokáig voltak bajaim, a danubialis is gyakran megtréfált. Solorinától rengeteget tanultam, de még bőven van mit, az ő terepi tapasztalatai elképesztők. Érdekes, hogy amikor a cseh berkenyészek itt jártak jó pár éve, ők magyarországi tapasztalatok nélkül is rögtön láttak olyan különbségeket, amiket én akkor nem.

Irodalomnak az ÚMF határozókulcsa nagyon jó. A pár éve megjelent szép képes Magyarország ritka fa- és cserjefajainak atlasza is hasznos, bár nem teljes és kissé régebbi botanikai álláspontot tükröz. Mindenképpen érdemes Németh Csaba cikkeit letölteni, térképvázlatot, elterjedést, részletes összehasonlító levél- és termésképeket, táblázatokat tartalmaznak. Utána pedig terepre, terepre, terepre...

Javítva: 25.11.2020. 16:42 | Fel!

- Fotó-feladványok 25.11.2020. 21:39

Köszi, azért ez is egy profi válasz volt. Tudnál konkrét cikkeket is belinkelni? Esetleg a legfontosabbakat? Az ÚMF megvan, részben ezt használtam a feladványodnál is, de ha jól tudom, azóta már nem tekinthető teljesnek.
Szóval akkor ne a statisztikában bízzunk, hanem a szemünkbe és abban, hogy a mennyiség előbb utóbb átcsap minőségbe ...
Hiszek neked, de ezekkel a megközelítésekkel mindig nehezen azonosultam, persze én is tapasztaltam már, hogy ez így is működhet. Azért ilyen esetekben az az igazi, ha egy mester mellé csapódhatsz, és terepen is látod, amit a könyvekben írnak.

Fel!

- Fotó-feladványok 26.11.2020. 09:12

A statisztikával az a probléma, hogy egyáltalán nem vagyok meggyőződve arról, hogy egy fáról származó levelekből lehet-e értelmes statisztikai adatokat kapni. Egy nagyobb populációból lehetne: ugyanakkor egyes helyeken, így a Vértesben annyi faj nő egymás mellett, hogy ha nem ismered fel őket egyébként, akkor nem lehetsz biztos benne, hogy a gyűjtött hajtások egy fajhoz tartoznak-e. Ha viszont már hagyományos morfológiai alapon sikerült elkülöníteni a fajokat, akkor már az egyes fajok közti különbségek vizsgálhatók statisztikai alapon.

Javítva: 26.11.2020. 22:45 | Fel!

- Fotó-feladványok 26.11.2020. 20:36

Értem, akkor lehet, hogy ilyen taxonok esetében a következő megközelítés lenne a legcélravezetőbb?
1. DNS minták gyűjtése a morfológiai alapon elkülönülő egyedekből (terepi tapasztalatok, korábbi eredmények alapján)
2. molekuláris (genetikai) alapon elkülöníthető taxonok azonosítása (laborban)
3. az így elkülönült taxonok leíró statisztikai jellemzése
4. határozó kulcsok megírása a statisztikai eredmények tükrében,
5. kulcs alkalmazása, tesztelése (terepen)

Lehet, hogy nagyon naiv vagyok, vagy lehet, h a legutóbbi (ÚMF) kulcs is így készült már?

Fel!

- Fotó-feladványok 26.11.2020. 23:07

Konkréten a növényfajok statisztikai elkülönítésében nincs tapasztalatom. Csak úgy általában: a statisztikai módszereknek két kritikus pontja szokott lenni, a mintavétel és az alkalmazott statisztikai próba. A legegyszerűbb feltételezés az, hogy az ideális levélalaktól való eltérés véletlenszerű (Gauss-eloszlású fehérfolyamat), ez azonban a berkenyéknél (és sok más növénycsoportnál) messze nincs így, hiszen a levelek varianciájában rendszer van. Vagyis a mintvételi módszer és a próba (valószínűségi eloszlás) kiválasztásához már ismeri kell a berkenyék rendszerét. Ugyanolyan, mint a DNS alapú vizsgálatoknál: minden növénycsoporthoz ki kell választani a jellemző DNS szakaszokat, de ehhez már előzetes ismeretekre van szükség.

A tudomány úgy működik, hogy időről időre kitalálnak új módszereket, és ezekhez túl nagy elvárásokat fűznek. Aztán sok munka és kínlódás után kiderül, hogy mégsem váltja meg a világot az új módszer - ilyenkor hajlamosak vagyunk elkeseredni, és úgy érezni, hogy az egész új módszer nem ér semmit sem. Ez nem igaz, minden módszer ad valami újat, de egyiknek sincs egyértelmű elsőbbsége a többivel szemben. Ugye, mostanában pl. DNS alapján morfológiailag megkülönböztethetetlen fajokat különítenek el, meggondolandó, hogy minden esetben van-e ennek értelme.

Fel!

- Fotó-feladványok 28.11.2020. 07:07

Hát, sokáig morfondíroztam, hogy milyen oldalról közelítsek a válaszomban, de abból kiindulva, hogy a fórum olvasói tábora feltehetően közelebb állnak a biológiához, mint a statisztikához, ill. a válaszod alapján te sem vagy statisztikus, inkább a növények felől közelíteném meg a problémát.
A lényeg, hogy a kisfajok közti különbség tesztelésének statisztikai értelemben szerintem nincs elméleti akadálya (a hipotézis generálásnak sincs), sőt megfelelő mintavétel esetén a paraméteres próbák elvégzésének sincs (bár olvastam már olyan tanulmányt, pl. a Crocus-okról, amelyben több okból kifolyólag csak nem paraméteres próbákkal tudta tesztelni a különbségeket a szerző).
Biológiai értelemben azonban az óriási problémát jelent a Sorbus kisfajokhoz hasonló absztrakt egységek elkülöníthetősége szempontjából, hogy a mintavételhez rendelkezésre álló egyedek száma (itt az összes ismert egyedek száma is) nagyon alacsony, ami joggal veti fel annak a veszélyét, hogy vizsgálatunk eredményeként nem a fajra (mint absztrakt egységre), hanem csak egy piciny populációra teszünk becsléseket. Könnyen lehet ui., hogy a vizsgált kisfajnak valahol máshol felbukkanó egyede (pl. azért mert más élőhelyen nevelkedik) az eddig tapasztaltakhoz képest ki fog lógni a sorból (még úgyis lehetséges ez, h nem egy-egy tulajdonságra tesztelünk, hanem komplex morfometriát alkalmazunk). Ettől függetlenül, adott pillanatban rendelkezésre álló ismereteink birtokában el lehet végezni az elemzéseket, le lehet vonni a következtetéseket, de mindezt annak tudatában, hogy az eredményeinknek korlátai vannak. Ez a biológiában megszokott, még a természettudományokban is általában, ha abból indulunk ki, hogy a megismerésünknek is korlátai vannak. Ezt a békát le kell nyelni annak, aki kutatásra szánja magát, de egyesek szerint pont ez az érdekes ebben a „játékban”. Hogy visszakanyarodjunk a botanika irányába, valójában, amit a Sorbus-okról írtam, elméleti alapon az összes fajra igaz, hiszen azok (ti. a fajok), mint diszkrét egységek emberi „kitalációk”; mégsem teljesen légből kapottak. Mint a tér-időbeli kontinuumok csomópontjait, a „fajokat” reprezentáló egyedek sokaságát, egy idő-pillanatban statisztikai értelemben is leírhatjuk, jellemezhetjük. De tudnunk kell, hogy becslésünknek komoly korlátai vannak (pl. ha térben explicit módon is jártunk el, attól még időben biztos, hogy nem teljesülnek a feltételek). No, itt abba is hagynám, mert sztem már itt is kifutunk a fórum olvasóinak érdeklődési tartományából. De nagyon élveztem a diskurzust, köszönöm a lehetőséget és elnézést azoktól (főleg Barkóczától), akik türelmesen elolvasták, de nem találták idevalónak, helyénvalónak a hozzászólásaimat.
Válaszom lényege, el kell végezni a statisztikai összehasonlításokat, és meg kell próbálni igazolni a morfológiai csomópontokat (kvázi fajokat), akár filogenetikai markereken alapuló entitásokból, akár morfológiai ’a priori’ csoportokból indulunk ki. Ez a feladat sztem nem kerülhető meg, akkor sem, ha attól tartunk, hogy a végeredmény nem igazolja majd az ’a priori’ csoportjainkat.

Fel!

- Fotó-feladványok 29.11.2020. 10:57

A berkenyék igazi statisztikagyilkosan tudnak nőni. A Vértesben pl. a legdurvább élőhelyen 12 védett faj (ebből 9 a Vértesre, 1 pedig a vesprimense flórajárásra nézve endemikus) nő együtt egy 500 méteres sugarú körön belül - van, amiből egy-két példány, de egyikből sem több. mint 15-20 példány. Ráadásul jó keverten nőnek. Aki nekikezd a berkenyéknek, az egyenesen hülyét kap az ilyen élőhelytől. Innenn származnak azok a téves állítások, hogy sok a hibrid, sok az átmeneti alak, és itt-ott intenzív fajképződés zajlik. (Bár ez utóbbi időlépték kérdése.) Valójában hibrid alig akad, átmeneti alakok meg egyáltalán nincsenek. A Vértesben egy kezünkön, de két kezünkön mindenképpen meg lehet számolni azokat a példányokat, akiket Solorina mutatot, és sehova sem tartoznak. Ezek is valószínűleg apomiktikus alakok, csak valamiért nem képeznek állományt. Ugyanakkor ha ismeretlen terepre megyünk, pl. a Bükkbe, ott csak nézünk, mint Rozi a Moziban. Több éves terepmunka kell ahhoz, hogy kitisztuljon a kép.

Olyan munkát, ahol berkenyéknél statisztikai módszert használtak, csak a Lepsi testvérektől ismerek, itt is persze mikroszatellitekkel kombinálva.

Itt a fórumon van egyébként egy Botanikai vizsgálati módszerek részleg, itt szívesen látunk egy topikot a botanikában alkalmazott statisztikai módszerekről.

Javítva: 29.11.2020. 11:06 | Fel!

Wir brauchen Deine Hilfe!

Hallo !

Wir hoffen, dass dir unser Forum gefällt und du dich hier genauso wohlfühlst wie wir.

Wenn du uns bei der Erhaltung des Forums unterstützen möchtest, kannst du mit Hilfe einer kleinen Spende dazu beitragen, den weiteren Betrieb zu finanzieren.

Deine Spende hilft!

Spendenziel: 150€
13%

Látogatók
0 Fórumtag és 265 Vendég online

Fórum statisztikák
A fórumon 17425 topik és 72955 hozzászólás van.
Rekord látogatottság: 469 Felhasználó (22.11.2024. 00:15).