Július elején indultunk el az alapvetően a nigritellák köré felfűzött orchideatúránkra Szlovéniába és Ausztriába. Első megállónk a Karavankák, ahol a n. kossutensis és n. ravnikii volt a célpont:
Én olyan ügyesen fotóztam, hogy a kossutensisről egy darab képet sem lőttem, amiket láttam nem ütötték meg a szépségmércét, és aztán amit kossutensisként még lefényképeztem, kiderült, hogy ravnikii. Nehéz terep ez a nigritellázás :)
N. ravikii:
Volt viszont két szép hibridünk, az egyik nem is akármilyen g. odoratissima x n. lithopitanica:
és a másik se kutya, g. conosea (vagy odoratissimia) x n. kossutensis (vagy n. ravnikii). A kép sajnos elég vacak lett:
Az első nap után irány Ausztria és a Traweng:
Kardos madársisak nem szokványos környezetben: Kálmán és egy N. bicolor: N. archiducis-joannis: N. rubra: N. widerii:
Sajnos lemaradtunk a n. stiriaca-ról a Schafbergen, idén a hirtelen meleg miatt hamar elnyíltak.
Út közben egy mocsárban: Egy különlegesen szép D. fuchsii (vagy hibrid):
Utolsó nap Lachtal: N. rhellicani:
N. rhellicani x P. albida:
N. rhellicani x G. alpina:
G. alpina és P. albida páros: G. alpina x P. albida:
Nagyon szép út lehetett és szép számban kerültek elő a nigritellák is. Gratulálok!
Annak a sereg hibridnek a meghatározása sem volt kis feladat.
Szabad megkérdezni, hogy milyen irodalom állt rendelkezésetekre a ravnikii és kossutensis esetében. Én még csak nem is hallottam róluk, ezek szerint jól levagyok maradva.
Csak netes források, de azok elég soványak pl ez (link), a végső szót egy szlovén botanikus Miha Kocjan mondta ki, ő húzta le az én kossutensis képeimet is, hogy "csak" ravnikii-k. Az vigasztal hogy Kálmán barátom meg pont fordítva járt, ő csak kossutensist fényképezett :).
Ja, szépek a képek, meg minden, de nekem is az jutott eszembe, hogy a rosseb egye meg, 6-7 éve voltunk nigritellázni, akkor átnyálaztam a szakirodalmat, átnéztem az európai fajokat, erre most mintha kínaiul lenne, mindenféle ravnikii-k meg kossutensisek vannak ideírva, életemben ilyenekről nem halottam. És mi az, hogy G. alpina? Nekem elegem is van az orchideákból, inkább a békaszőlőkkel foglalkozok a jövőben.
Elnézést ha nem volt egyértelmű: Gymnadenia conopsea var. alpina :) Termetre és habitusra jelentősen eltér a normál conopseától, a p.albidával közös képen látszik is, 20 cm körüli magasság, a virágzat tömörebb, kisebb. Itt is látszik talán, a lábamhoz közelieken a legjobban a méret, szinte ki sem emelkednek a fűből, mint itthon egy agárkosbor:
Tényleg szenzációsak a képek! Főleg a hibridek tűnnek komoly találatnak. A linkbe tett svájci cikk engem nem győzött meg arról, hogy két új fajról lenne szó. Hiányolom az elhatárolást a közelrokon havasikosboroktól, ideértve a morfológiai és életciklusra vonatkozó szempontokat is.