Szlovénia - Ausztria

- Külföldi kirándulások, túrabeszámolók 29.07.2019. 18:27
- totoro | 76 Hozzászólás

Július elején indultunk el az alapvetően a nigritellák köré felfűzött orchideatúránkra Szlovéniába és Ausztriába. Első megállónk a Karavankák, ahol a n. kossutensis és n. ravnikii volt a célpont:

Én olyan ügyesen fotóztam, hogy a kossutensisről egy darab képet sem lőttem, amiket láttam nem ütötték meg a szépségmércét, és aztán amit kossutensisként még lefényképeztem, kiderült, hogy ravnikii. Nehéz terep ez a nigritellázás :)

N. ravikii:

Volt viszont két szép hibridünk, az egyik nem is akármilyen g. odoratissima x n. lithopitanica:

és a másik se kutya, g. conosea (vagy odoratissimia) x n. kossutensis (vagy n. ravnikii). A kép sajnos elég vacak lett:

Az első nap után irány Ausztria és a Traweng:

Kardos madársisak nem szokványos környezetben:

Kálmán és egy N. bicolor:

N. archiducis-joannis:

N. rubra:

N. widerii:

Sajnos lemaradtunk a n. stiriaca-ról a Schafbergen, idén a hirtelen meleg miatt hamar elnyíltak.

Út közben egy mocsárban:
Egy különlegesen szép D. fuchsii (vagy hibrid):

Utolsó nap Lachtal:
N. rhellicani:

N. rhellicani x P. albida:

N. rhellicani x G. alpina:

G. alpina és P. albida páros:

G. alpina x P. albida:

Csatolt képek:
Fel!

RE: Szlovénia - Ausztria

- Külföldi kirándulások, túrabeszámolók 29.07.2019. 19:28
- Papinho | 2.958 Hozzászólás

Nagyon szép út lehetett és szép számban kerültek elő a nigritellák is. Gratulálok!

Annak a sereg hibridnek a meghatározása sem volt kis feladat.

Szabad megkérdezni, hogy milyen irodalom állt rendelkezésetekre a ravnikii és kossutensis esetében. Én még csak nem is hallottam róluk, ezek szerint jól levagyok maradva.

Fel!

- Külföldi kirándulások, túrabeszámolók 29.07.2019. 20:00

Csak netes források, de azok elég soványak pl ez (link), a végső szót egy szlovén botanikus Miha Kocjan mondta ki, ő húzta le az én kossutensis képeimet is, hogy "csak" ravnikii-k. Az vigasztal hogy Kálmán barátom meg pont fordítva járt, ő csak kossutensist fényképezett :).

Fel!

- Külföldi kirándulások, túrabeszámolók 29.07.2019. 20:30
- Papinho | 2.958 Hozzászólás

Köszi a linket.

Amúgy a fényképek is nagyon szépek.

Fel!

- Külföldi kirándulások, túrabeszámolók 29.07.2019. 22:40
- brentakurdvium | 3.508 Hozzászólás

Ja, szépek a képek, meg minden, de nekem is az jutott eszembe, hogy a rosseb egye meg, 6-7 éve voltunk nigritellázni, akkor átnyálaztam a szakirodalmat, átnéztem az európai fajokat, erre most mintha kínaiul lenne, mindenféle ravnikii-k meg kossutensisek vannak ideírva, életemben ilyenekről nem halottam. És mi az, hogy G. alpina? Nekem elegem is van az orchideákból, inkább a békaszőlőkkel foglalkozok a jövőben.

Fel!

- Külföldi kirándulások, túrabeszámolók 30.07.2019. 06:26

Elnézést ha nem volt egyértelmű: Gymnadenia conopsea var. alpina :) Termetre és habitusra jelentősen eltér a normál conopseától, a p.albidával közös képen látszik is, 20 cm körüli magasság, a virágzat tömörebb, kisebb. Itt is látszik talán, a lábamhoz közelieken a legjobban a méret, szinte ki sem emelkednek a fűből, mint itthon egy agárkosbor:

Javítva: 30.07.2019. 06:28 | Fel!

- Külföldi kirándulások, túrabeszámolók 30.07.2019. 11:02
- Gurgolya | 596 Hozzászólás

Tényleg szenzációsak a képek! Főleg a hibridek tűnnek komoly találatnak. A linkbe tett svájci cikk engem nem győzött meg arról, hogy két új fajról lenne szó. Hiányolom az elhatárolást a közelrokon havasikosboroktól, ideértve a morfológiai és életciklusra vonatkozó szempontokat is.

Fel!

Wir brauchen Deine Hilfe!

Hallo !

Wir hoffen, dass dir unser Forum gefällt und du dich hier genauso wohlfühlst wie wir.

Wenn du uns bei der Erhaltung des Forums unterstützen möchtest, kannst du mit Hilfe einer kleinen Spende dazu beitragen, den weiteren Betrieb zu finanzieren.

Deine Spende hilft!

Spendenziel: 150€
13%

Látogatók
0 Fórumtag és 144 Vendég online

Fórum statisztikák
A fórumon 17425 topik és 72955 hozzászólás van.
Rekord látogatottság: 469 Felhasználó (22.11.2024. 00:15).