A fiúk a bányában, akarom mondani a komputeren dolgoznak éjjel-nappal... nemigen van idejük a hobbijukra
Szóval,ahogy a Serapias-oknak, ezeknek is kellene látni egy kifeszített virágát, majd a szélét jól meglúpézni stb, stb.
Én is láttam több helyen, valóban a N. rhellicani-ra emlékeztet, DE... ugye senki nem hiszi el, hogy az Alpokban van vagy húsz, (az utolsó 10 évben is jó párat leírtak), a sokkal fajgazdagabb Balkánon meg egy faj van? Epipactis meg minden hegyen másik taxon, mert ssp-vel már nem vesződnek?
Oda kéne vinni az osztrák Wolfram Foelsche apót a Balkáni hegyi rétekre, hogy szakértse meg a bíborkákat. Ő elég sok piros virágút új fajként leírt nemrég. Különben egy joviális gráci nyugdíjas kórista, ahogy jóakarói nem túl hízelgően mondták róla. A ny-eu országokban nagy tábora van az orchidiótáknak, az amatőröket is munkára fogják, de ha tudományt akar csinálni, akkor a profik már sandán néznek rá. A németek is lenézték szegény Fritz Füllert, hiába adott ki egy sorozatot. Kérdeztem mi a baj vele azt mondták, csak egy hentes.
Mára a fajgyártás a tudományos műhelyek privilégiuma lett, hiszen nem tudsz otthon DNA analíziseket lefuttatni, stb. Az új technológiák ismeretében elég vicces, hogy pl. Kreutz, Delforge még mindig bátran írnak le új fajokat és a komoly munkákat egyszerűen figyelembe sem veszik. Újabban az olaszok kezdtek nagyon belendülni, szinte minden nagy hegyük bükköséből új fajt kaparnak elő, ami elég bátor, mert a nőszőfűknél nem nagyon működik a genetikai elválasztás, legalábbis még nem találták meg a differenciáló szakaszt. Vannak genuszok ahol működik, a mi fiaink is addig szekvenáltak, míg a Himantókat jól át nem rendezték és sokakat parkolópályára tettek...(állítólag Soó kedvenc mondása volt, hogy nincs örömtelibb dolog, mint a nagy elődöket bezárójelezni).
Szóval ha azt írod törpe-, vagy havasikosbor, nagyot nem tévedsz. A legautentikusabb a Gyimesben (mint egyetlen magyarok lakta hegyvidéken) használatos bergőburján lenne, de azt a piros virágú Nigritella rubrára mondják. Azt sem vizsgálta még senki, hogy az ottani növény és a N. carpatica hogy van rokonságilag egymáshoz képest.
De ha a havasi orchideáknál tartunk, tavaly MV Attilával megtaláltuk a Dactylorhiza lapponica-t az Erdélyi Szigethegységben hibridestül, a szegediek pedig a Hargitán a Gymnadenia frivaldii-t. Na az egy nagy szám, csupán 3 helyen láttam az egész Balkánon,sztem max 1-2 tucat előfordulása ha lehet. Szép fehér virága van, Karácsonyt idéző
Kis kedvcsináló: Nigritella rhellicani, Gymnadenia frivaldii, N. frivaldii x conopsea, Lilium bosniacum, termőhelyük sok Dactylorhiza cordigera-val.