|
|
Elismerem , szokatlan egy közismert növény feladványként szerepeltetése .
Utóbbi időben egyre kevesebb hozzászólás valósul meg a Botanikai fórumon .
Többnyire pár tag aki bejegyzést tesz .
Feladványok jelentős része profiknak szól. Ezért alapismeretekkel rendelkezők nem tudnak , vagy nem mernek válaszolni .
Szándékom az eddig csak békés szemlélődőknek lehetőséget adni a részvételre .
RE: mogyorós ?
- Ahol semmi sem OFF... 07.01.2016. 10:35- Lila Pereszke • | 18.445 Hozzászólás
Természetesen lehet könnyebb fajokat is feltenni feladványnak, de azt gondolom, hogy a feladványozás lényege a kihívás... ha a növény magyar neve szerepel a topik címében, a latin neve pedig a feltöltött kép neve (bizonyos böngészők kiiírják a képfájl nevét, ha rámegy az egérrel az ember), akkor az megalázóan könnyűvé teszi a feladványt és kedvcsinálás helyett az ellenkező hatást váltja ki.
Érdekesség - ősdinnye!
- Ahol semmi sem OFF... 19.01.2016. 20:42- Lila Pereszke • | 18.445 Hozzászólás
Elég régi cikk, de hátha valaki még - hozzám hasonlóan - eddig nem olvasta, pedig szerintem jópofa:
Dinnye a reneszánsz korban
És itt egy magyar fordítás is, ha valakinek ahhoz van kedve: Gyümölcs a múltból
Egy kis divat Versace stílusban! Hogy az orchidióták is jól aludjanak !
(Feltehettem volna a milyen hazai növény? topikba is !)
http://www.zazzle.co.uk/versace+cushions
RE: OFFOLDA... :)
- Ahol semmi sem OFF... 28.02.2016. 21:54- brentakurdvium • | 3.508 Hozzászólás
- Ahol semmi sem OFF... 29.02.2016. 12:58- Lila Pereszke • | 18.445 Hozzászólás
- Ahol semmi sem OFF... 29.02.2016. 18:14- Lila Pereszke • | 18.445 Hozzászólás
Amúgy Barkóczának van egy ilyen berkenyemintás pólója... amit azért kapott pár évvel ezelőtt, hogy ha megyünk berkenyézni és kérdezgeti tőlem a vértesi fajokat, akkor ne égjek be folyton és tudjak puskázni róla.
Praktikus lenne az egész Füvikönyvet pólóra nyomtatni...
RE: Városi páfrányok
- Ahol semmi sem OFF... 01.03.2016. 13:12- Lila Pereszke • | 18.445 Hozzászólás
Hm, elő kellene írni, hogy a páfrányok szabad terjedésének érdekében mindenki köteles leverni a vakolatot a háza sarkáról... és ha lehet a csatornát / vízvezetéket is rongálja meg a megfelelő vízellátás érdekében!
Tegnapi fotó, egy rémcuki kacsapár megtalálta a nagy kopár parkolóban az egyetlen kis pocsolyát...
(Ezek amúgy a kertészeti egyetem kacsái, de valamiért úgy látszik átmentek a parkolóba a kerti tóból... talán az még túl hideg volt nekik... )
Egy igazi ritkaság, délvidéki poszméh lakmározik a Corydalis solida-n. (50 ezer ft-os védett ez poszméh faj).
Óriásvargánya
- Ahol semmi sem OFF... 13.06.2016. 12:47- Lila Pereszke • | 18.445 Hozzászólás
A sok esőnek köszönhetően idén szerencsére nem csak a júdásfülek nőttek hatalmasra, hanem a vargányák is!
Az eddigi rekorderünk egy közel 60 dekás példány volt 2014-ben (1. kép), de ezt most sikerült megdönteni egy 94 dekással!!!
És ráadásul ez a hatalmas példány szinte teljesen kukacmentes volt, ami nagy ritkaság az ilyen óriási gombamatuzsálemek körében! Ezen kívül ebben a mérettartományban mi is csak szétrágott, szétfolyt példányokat találtunk a környéken... reméljük azokból lesznek jövőre az újabb rekorderek!
RE: Óriásvargánya
- Ahol semmi sem OFF... 13.06.2016. 14:50- disznófülgomba • | 1.238 Hozzászólás
RE: Fórumszabályzat!!!
- Ahol semmi sem OFF... 30.06.2016. 23:41- Csukoka • | 2.338 Hozzászólás
A Facebookra feltöltöttek (nem botanikai csoportba) egy fotót, amely szerint a Kőszegi-hegységben jelentős Digitalis purpurea elvadulás van, öreg lucos szegélyében. Facebook, Világjáró csoport, fotó: Csirmaz Kálmán. Lehetséges ez? Én annak idején vetettem a másik kertben, nem vadult el.
Tud erről valaki?
RE: Fórumszabályzat!!!
- Ahol semmi sem OFF... 01.07.2016. 11:14- brentakurdvium • | 3.508 Hozzászólás
Zöld küllő hangyászik
- Ahol semmi sem OFF... 19.08.2016. 13:01- Lila Pereszke • | 18.445 Hozzászólás
Nem egy díjnyertes videó és tök OFF is, de azért jópofa madár ez a küllő:
https://www.youtube.com/watch?v=_WzU6YRghCQ&spfreload=5
Ahhoz képest, hogy pár helyen azt írják róla félénk madár, ez pár lépésre a járdától és az autóforgalomtól eszegetett...
Sziasztok!
Némi távollét után újra bekukkantottam. Igazából nem a virága furcsa a címbeli növénynek, hanem a viselkedése.
Tavaly fedeztem fel egy amarillisz-szerű növényt a szomszédban, ami nem virágzott, csak levelet hozott. Hirtelen ötlettől vezérelve javasoltam, hogy ültessék mélyebbre, hátha a hagyma kiszárad, stb.
Két tövet el is hoztam, s elültettem 8-10 centi mélyre, illetve ott helyben is mélyebbre ültettem egy hagymát.
Aztán jött a száradás és augusztusban előjöttek a virágszárak, s a virágok. Mint azt itt sikerült megtudnom a növény a Lycoris squamigera (illatos japánamarillisz.)
Már ez is elég különleges, de a furcsaság idén következett. Elégedetten vettem tudomásul, hogy "igazam volt", s a szomszédasszony is átültette tavasszal mélyebbre az övéit. Nála szépen le is zajlott az elszáradás, hónap elején a virágzás is. Nálam viszont csak a tavaszi levélképződés volt meg (télálló), virágzás semmi.
Létezik, hogy ez a növény direkt igényli, hogy tavasszal megbolygassák a földet körülötte? Vagy tényleg számít pár cm? Esetleg éghajlati okok miatt túl nagy a hideg? Netán olyan "túlnemesített" virág lenne, ami megszokta, hogy ősszel kiszedik, tavasszal elültetik?
Valakinek van tapasztalata ezzel a növénnyel? Jövőre megkísérlem az egyiket átültetni, a másik úgyis osztódott, hátha abból magától is lesz valami. (Ha nem túl off a kérdésem...)
Furcsa(?) lycoris
- Ahol semmi sem OFF... 26.08.2016. 08:59- Lila Pereszke • | 18.445 Hozzászólás
Pont ezért írtam le a körülményeket, hogy a "klasszikus" magyarázatokat kizárjam.
Indult azzal, hogy nem virágzik az adott helyen. Mélyebbre lett ültetve, s hopp, ugyanazon a helyen kivirágzott. A hozzám átültetett szintén. De csak az átültetés után! S idén, amikor a szomszédasszony szintén "helyben hagyta", csak kicsit mélyebbre ültette, egyszerre kivirágzott. Nálam áttelelés után nem virágzott. Esetleg csatlakoznál a kísérlethez :) Ha úgysem virágzik, s ilyen egyszerűen rá lehetne bírni... S több kísérlet mégiscsak jobb eredményt ad.
Nem kell "új" helyre áttenni, csak kivenni, s visszaültetni.
Tudom, hogy furcsán hangzik, de egyelőre csak erre tudok gondolni, hogy valamiért igényli a helyváltoztatást, illetve pontosabban a bolygatást. A "mélyebbre ültetés" tényleg csak abból állt, hogy kiástam, majd egyszerűen visszatettem egyet. Két percet ha volt "szabad levegőn". A szomszédban szintén.
Hasonló topikok | Válaszok | Utolsó hozzászólás⁄Nézet |
Fórumszabályzat!!! Topik helye: FÓRUMSZABÁLYZAT - Lila Pereszke | 0 |
31.12.2010. 13:11 Írta: Lila Pereszke • Nézet: 5743 |
Wir brauchen Deine Hilfe!
|
Wir hoffen, dass dir unser Forum gefällt und du dich hier genauso wohlfühlst wie wir. Wenn du uns bei der Erhaltung des Forums unterstützen möchtest, kannst du mit Hilfe einer kleinen Spende dazu beitragen, den weiteren Betrieb zu finanzieren. Deine Spende hilft! Spendenziel: 150€
13%
|
Látogatók
0 Fórumtag és 387 Vendég online |
Fórum statisztikák
A fórumon 17425
topik
és
72955
hozzászólás van.
Rekord látogatottság: 502 Felhasználó (Ma 11:16). |