|
|
Elismerem , szokatlan egy közismert növény feladványként szerepeltetése .
Utóbbi időben egyre kevesebb hozzászólás valósul meg a Botanikai fórumon .
Többnyire pár tag aki bejegyzést tesz .
Feladványok jelentős része profiknak szól. Ezért alapismeretekkel rendelkezők nem tudnak , vagy nem mernek válaszolni .
Szándékom az eddig csak békés szemlélődőknek lehetőséget adni a részvételre .
RE: mogyorós ?
- Ahol semmi sem OFF... 07.01.2016. 10:35- Lila Pereszke • | 18.416 Hozzászólás
Természetesen lehet könnyebb fajokat is feltenni feladványnak, de azt gondolom, hogy a feladványozás lényege a kihívás... ha a növény magyar neve szerepel a topik címében, a latin neve pedig a feltöltött kép neve (bizonyos böngészők kiiírják a képfájl nevét, ha rámegy az egérrel az ember), akkor az megalázóan könnyűvé teszi a feladványt és kedvcsinálás helyett az ellenkező hatást váltja ki.
Érdekesség - ősdinnye!
- Ahol semmi sem OFF... 19.01.2016. 20:42- Lila Pereszke • | 18.416 Hozzászólás
Elég régi cikk, de hátha valaki még - hozzám hasonlóan - eddig nem olvasta, pedig szerintem jópofa:
Dinnye a reneszánsz korban
És itt egy magyar fordítás is, ha valakinek ahhoz van kedve: Gyümölcs a múltból
Egy kis divat Versace stílusban! Hogy az orchidióták is jól aludjanak !
(Feltehettem volna a milyen hazai növény? topikba is !)
http://www.zazzle.co.uk/versace+cushions
RE: OFFOLDA... :)
- Ahol semmi sem OFF... 28.02.2016. 21:54- brentakurdvium • | 3.508 Hozzászólás
- Ahol semmi sem OFF... 29.02.2016. 12:58- Lila Pereszke • | 18.416 Hozzászólás
- Ahol semmi sem OFF... 29.02.2016. 18:14- Lila Pereszke • | 18.416 Hozzászólás
Amúgy Barkóczának van egy ilyen berkenyemintás pólója... amit azért kapott pár évvel ezelőtt, hogy ha megyünk berkenyézni és kérdezgeti tőlem a vértesi fajokat, akkor ne égjek be folyton és tudjak puskázni róla.
Praktikus lenne az egész Füvikönyvet pólóra nyomtatni...
RE: Városi páfrányok
- Ahol semmi sem OFF... 01.03.2016. 13:12- Lila Pereszke • | 18.416 Hozzászólás
Hm, elő kellene írni, hogy a páfrányok szabad terjedésének érdekében mindenki köteles leverni a vakolatot a háza sarkáról... és ha lehet a csatornát / vízvezetéket is rongálja meg a megfelelő vízellátás érdekében!
Tegnapi fotó, egy rémcuki kacsapár megtalálta a nagy kopár parkolóban az egyetlen kis pocsolyát...
(Ezek amúgy a kertészeti egyetem kacsái, de valamiért úgy látszik átmentek a parkolóba a kerti tóból... talán az még túl hideg volt nekik... )
Egy igazi ritkaság, délvidéki poszméh lakmározik a Corydalis solida-n. (50 ezer ft-os védett ez poszméh faj).
Óriásvargánya
- Ahol semmi sem OFF... 13.06.2016. 12:47- Lila Pereszke • | 18.416 Hozzászólás
A sok esőnek köszönhetően idén szerencsére nem csak a júdásfülek nőttek hatalmasra, hanem a vargányák is!
Az eddigi rekorderünk egy közel 60 dekás példány volt 2014-ben (1. kép), de ezt most sikerült megdönteni egy 94 dekással!!!
És ráadásul ez a hatalmas példány szinte teljesen kukacmentes volt, ami nagy ritkaság az ilyen óriási gombamatuzsálemek körében! Ezen kívül ebben a mérettartományban mi is csak szétrágott, szétfolyt példányokat találtunk a környéken... reméljük azokból lesznek jövőre az újabb rekorderek!
RE: Óriásvargánya
- Ahol semmi sem OFF... 13.06.2016. 14:50- disznófülgomba • | 1.238 Hozzászólás
RE: Fórumszabályzat!!!
- Ahol semmi sem OFF... 30.06.2016. 23:41- Csukoka • | 2.333 Hozzászólás
A Facebookra feltöltöttek (nem botanikai csoportba) egy fotót, amely szerint a Kőszegi-hegységben jelentős Digitalis purpurea elvadulás van, öreg lucos szegélyében. Facebook, Világjáró csoport, fotó: Csirmaz Kálmán. Lehetséges ez? Én annak idején vetettem a másik kertben, nem vadult el.
Tud erről valaki?
RE: Fórumszabályzat!!!
- Ahol semmi sem OFF... 01.07.2016. 11:14- brentakurdvium • | 3.508 Hozzászólás
Zöld küllő hangyászik
- Ahol semmi sem OFF... 19.08.2016. 13:01- Lila Pereszke • | 18.416 Hozzászólás
Nem egy díjnyertes videó és tök OFF is, de azért jópofa madár ez a küllő:
https://www.youtube.com/watch?v=_WzU6YRghCQ&spfreload=5
Ahhoz képest, hogy pár helyen azt írják róla félénk madár, ez pár lépésre a járdától és az autóforgalomtól eszegetett...
Sziasztok!
Némi távollét után újra bekukkantottam. Igazából nem a virága furcsa a címbeli növénynek, hanem a viselkedése.
Tavaly fedeztem fel egy amarillisz-szerű növényt a szomszédban, ami nem virágzott, csak levelet hozott. Hirtelen ötlettől vezérelve javasoltam, hogy ültessék mélyebbre, hátha a hagyma kiszárad, stb.
Két tövet el is hoztam, s elültettem 8-10 centi mélyre, illetve ott helyben is mélyebbre ültettem egy hagymát.
Aztán jött a száradás és augusztusban előjöttek a virágszárak, s a virágok. Mint azt itt sikerült megtudnom a növény a Lycoris squamigera (illatos japánamarillisz.)
Már ez is elég különleges, de a furcsaság idén következett. Elégedetten vettem tudomásul, hogy "igazam volt", s a szomszédasszony is átültette tavasszal mélyebbre az övéit. Nála szépen le is zajlott az elszáradás, hónap elején a virágzás is. Nálam viszont csak a tavaszi levélképződés volt meg (télálló), virágzás semmi.
Létezik, hogy ez a növény direkt igényli, hogy tavasszal megbolygassák a földet körülötte? Vagy tényleg számít pár cm? Esetleg éghajlati okok miatt túl nagy a hideg? Netán olyan "túlnemesített" virág lenne, ami megszokta, hogy ősszel kiszedik, tavasszal elültetik?
Valakinek van tapasztalata ezzel a növénnyel? Jövőre megkísérlem az egyiket átültetni, a másik úgyis osztódott, hátha abból magától is lesz valami. (Ha nem túl off a kérdésem...)
Furcsa(?) lycoris
- Ahol semmi sem OFF... 26.08.2016. 08:59- Lila Pereszke • | 18.416 Hozzászólás
Pont ezért írtam le a körülményeket, hogy a "klasszikus" magyarázatokat kizárjam.
Indult azzal, hogy nem virágzik az adott helyen. Mélyebbre lett ültetve, s hopp, ugyanazon a helyen kivirágzott. A hozzám átültetett szintén. De csak az átültetés után! S idén, amikor a szomszédasszony szintén "helyben hagyta", csak kicsit mélyebbre ültette, egyszerre kivirágzott. Nálam áttelelés után nem virágzott. Esetleg csatlakoznál a kísérlethez :) Ha úgysem virágzik, s ilyen egyszerűen rá lehetne bírni... S több kísérlet mégiscsak jobb eredményt ad.
Nem kell "új" helyre áttenni, csak kivenni, s visszaültetni.
Tudom, hogy furcsán hangzik, de egyelőre csak erre tudok gondolni, hogy valamiért igényli a helyváltoztatást, illetve pontosabban a bolygatást. A "mélyebbre ültetés" tényleg csak abból állt, hogy kiástam, majd egyszerűen visszatettem egyet. Két percet ha volt "szabad levegőn". A szomszédban szintén.
Hasonló topikok | Válaszok | Utolsó hozzászólás⁄Nézet |
Fórumszabályzat!!! Topik helye: FÓRUMSZABÁLYZAT - Lila Pereszke | 0 |
31.12.2010. 13:11 Írta: Lila Pereszke • Nézet: 5733 |
Látogatók
0 Fórumtag és 201 Vendég online |
Fórum statisztikák
A fórumon 17414
topik
és
72913
hozzászólás van.
Rekord látogatottság: 446 Felhasználó (07.11.2024. 14:00). |