Lathyrus taxonómia

- Botanikai tudakozó 14.04.2016. 18:12
- Gurgolya | 596 Hozzászólás

Beköszöntött a lednek-szezon, és célba vettem néhány fajt. Ezzel kapcsolatban vettem észre, hogy a régi Simon-féle határozó még nem ismeri a Lathyrus lactaeust, viszont a koloncos gyökerű, szálas levelű ledneket a Lathyrus pannonicus alatt említi. Az történt, hogy a L. pannonicus taxonból kiemelték a L. lactaeust? Ha igen, miért? Mik az elhatárolási szempontok a L. lactaeus és a L. pannonicus között?

Fel!

RE: Lathyrus taxonómia

- Botanikai tudakozó 16.04.2016. 15:18
- Rubescens | 350 Hozzászólás

A Füvészkönyv szerint:

L. lacteus (M. Bieb.) Wissjul.:
"A gyökérkoloncok hengeresek v. orsó alakúak, 10–20 cm hosszúak és 4–5 mm vastagok. A fürt legfeljebb olyan hosszú, mint a murváskodó levél. – A párta később megbarnul. A csésze fogai ált. kopaszak, az alsók 1/2–4/5x olyan hosszúak, mint a csöve. T: 15–60 cm. He. IV–V. Mészkedvelő tölgyesek, bokorerdők, sztyeprétek. K gyakori, NyDt (Soproni-dv.)†, DDt (Mecsek, Tolnai-dv., Villányi-hg.) ritka. [L. pannonicus (Jacq.) Garcke subsp. collinus (Ortmann) Soó, L. versicolor auct.]"

L. pannonicus (Jacq.) Garcke:
"A gyökérkoloncok bunkósak, 2–5 cm hosszúak és 6–9 mm vastagok. A fürt jóval hosszabb a murváskodó levélnél. – A párta később is sárgásfehér v. rózsás marad. A csésze fogai ált. pillásak, az alsók kb. 1/2x olyan hosszúak, mint a csöve. T: 20–60 cm. He. IV–V(–VI.). Láprétek. DK (Bakonyalja, Balaton-fv.), NyDt (Soproni-hg.) ritka, KisA†? [L. pannonicus (Jacq.) Garcke subsp. austriacus (Crantz) Maly]"

L. pannonicus van a környékünkön (kb. fél óra séta), ha kell, megkérdezhetek pár tövet személyesen, hogy mi a véleményük az ügyben

Fel!

RE: Lathyrus taxonómia

- Botanikai tudakozó 16.04.2016. 21:19
- Gurgolya | 596 Hozzászólás

Köszönöm, akkor úgy tűnik, hogy ma Szentendre fölött meg is találtam a L. lacteust. A L. pannonicust már jópár éve láttam Devecser mellett.

Fel!

Wir brauchen Deine Hilfe!

Hallo !

Wir hoffen, dass dir unser Forum gefällt und du dich hier genauso wohlfühlst wie wir.

Wenn du uns bei der Erhaltung des Forums unterstützen möchtest, kannst du mit Hilfe einer kleinen Spende dazu beitragen, den weiteren Betrieb zu finanzieren.

Deine Spende hilft!

Spendenziel: 150€
13%

Látogatók
0 Fórumtag és 234 Vendég online

Fórum statisztikák
A fórumon 17425 topik és 72955 hozzászólás van.
Rekord látogatottság: 469 Felhasználó (22.11.2024. 00:15).