- Milyen hazai növény?
17.04.2023. 00:45
-
Eristalis tenax
• | 25 Hozzászólás
Sziasztok! Ma találtam ezt a példányt a Normafa közelében. Lathyrus pallescens és lacteus fajok között nem tudok dönteni. Kérlek tudnátok segíteni, hogy ez melyik? Valamint mi a fő különbség a két faj között?
- Milyen hazai növény?
18.04.2023. 22:06
-
brentakurdvium
• | 3.526 Hozzászólás
Minden bizonnyal a L. lacteus.
Ennek a levélnyele kb. olyan hosszú vagy hosszabb, mint a pálhalevél, és a növény kopasz, míg a pallescens levélnyele a pálhánál jóval rövidebb, és a növény pelyhes. A virága sem ilyen rózsás, inkább sápadt fehéressárga. Meg iszonyatosan ritka.
- Milyen hazai növény?
20.04.2023. 20:56
-
Csukoka
• | 2.348 Hozzászólás
A Normafa környékén, de feljebb, a Széchenyi-hegyen van Lathyus pallescens, legalábbis néhány éve még volt. Kis területen. A pontos helyét nem ismerem, a nemzeti parki felfedezője előadást tartott a ritkább növényekről és azok között ez is szerepelt.
- Milyen hazai növény?
20.04.2023. 21:34
-
Eristalis tenax
• | 25 Hozzászólás
Köszönöm szépen! Én is a Széchenyi-hegyen találtam ezt a tövet, és ezen a helyen szokott lenni pallescens is, többször is láttam már, itt határozták ezen a fórumon. Én azt tapasztaltam, hogy nagyjából egymás mellett él a két faj. Kérlek el tudnátok mondani, hogy ki volt az aki az előadást tartotta?