vajvirág (=Orobanche sp.)

- Milyen hazai növény? 02.06.2014. 17:36
- Kele | 666 Hozzászólás

A határozóban több olyant is találtam, ami Fabacean élősködik, így elbizonytalanodtam, melyik is lehet.
Mellékelem a gazdanövény képét is. Közel, s távol (kb 1m-ig) nem találtam más szóba jöhetőt...
A mezőn több is volt, s általában max fél m-re ez a hereféleség is ott volt.
Nem szagoltam meg, de Orobanche lutea-ra tippelnék.

Csatolt képek:

Javítva: 04.06.2014. 17:17 | Fel!

RE: vajvirág

- Milyen hazai növény? 02.06.2014. 22:41
- Jaurinum | 1.656 Hozzászólás

A növény színezete a minor-hoz hasonlít inkább, de ha valóban csak ez a pillangós (Dorycnium) volt a közelben, akkor tényleg lutea lesz.

Fel!

- Milyen hazai növény? 03.06.2014. 19:48
- Kele | 666 Hozzászólás

Elnézést, mellélőttem a gazdanövénnyel. Kicsit olvasgattam, s feltűnt, hogy Peucedanum is lehet a gazdanövény, amiből pedig rengeteg van arrafelé. Kicsit felkészültebben visszamentem, s átnéztem a terepet. Valóban meg is találtam vajvirág-közelben a szarvaskocsordokat. Rábukkantam egy olyanra is, aminek kb. 2 m-es környezetében nem volt semmilyen pillangós, csak a kocsik, s távolabb is inkább csak Onobrychis (vagy Astragalus -még nem virágzott), s csak messzebb a dárdahere.
A pártát is megvizslattam, a hasasodás, s a leírásban lévő dolgok is inkább illenek az elzászi vajvirágra.
(Ásó nem volt nálam, de így is elég biztosnak látszik, illata se volt, kellemes, vagy bármire emlékeztető semmiképpen)

Javítva: 03.06.2014. 19:50 | Fel!

- Milyen hazai növény? 04.06.2014. 17:14
- bosna sarajevo | 5.090 Hozzászólás

őszintén szólva nem tudom megítélni, hogy ez lehet-e alsatica

viszont, a "közelben növő más növények" ilyen explicit felhasználása a határozásban kezdi az alkímia szintjét súrolni

nagyon fontos a gazdanövény (néha perdöntő), de ahhoz kiásott, egyértelműen dokumentált gazdanövény kell

az, hogy mi nő mellette, legfeljebb tájékoztatás, 1-2 m-t simán elkúszik a szívógyökér

szóval, ha lehet, akkor maradjunk az objektivitás határain belül a kétségkívül fotogén, ámde sok utánajárást igénylő szádorok határozgatásánál

Javítva: 04.06.2014. 17:14 | Fel!

- Milyen hazai növény? 04.06.2014. 22:24
- Kele | 666 Hozzászólás

A sárga bibe, a visszahajló, erősen fogas alsó cimpák, a kicsípett felső cimpa, s a tövénél kihasasodás, valamint a hajlott felső oldal miatt gondoltam, de ha csak a kiásás a tuti, akkor hanyagolom.

Fel!

Wir brauchen Deine Hilfe!

Hallo !

Wir hoffen, dass dir unser Forum gefällt und du dich hier genauso wohlfühlst wie wir.

Wenn du uns bei der Erhaltung des Forums unterstützen möchtest, kannst du mit Hilfe einer kleinen Spende dazu beitragen, den weiteren Betrieb zu finanzieren.

Deine Spende hilft!

Spendenziel: 150€
13%

Látogatók
0 Fórumtag és 406 Vendég online

Fórum statisztikák
A fórumon 17425 topik és 72955 hozzászólás van.
Rekord látogatottság: 489 Felhasználó (egy perce).