vajvirág - milyen faj? (=Orobanche sp.)

- Milyen hazai növény? 24.05.2015. 20:15
- Orchifun | 268 Hozzászólás

Kedves Fórumosok! Fotóztam vajvirágot a Mecseken, dolomit sziklagyepen 2015. 05. 10-én. Barátom segítsége és a saját azonosítási kísérletem után úgy néz ki, hogy valószínűleg két hasonló faj szerepel a képeken, Orobanche alba illetve Ororbanche caryophyllacea. A képeken helyenként talán látszik a növény mellett a kakukkfű illetve a galaj, de mint tudjuk ez sem jelent bizonyítékot. Kérem a hozzáértők szíves segítségét a helyzet tisztázásában.
Orchifun

Csatolt képek:

Javítva: 08.06.2015. 08:50 | Fel!

RE: vajvirág - milyen faj?

- Milyen hazai növény? 25.05.2015. 15:23
- Rubescens | 350 Hozzászólás

Nehéz esetek, mint a vajvirágok általában. Nem nagyon lehet mit mondani rájuk kiásás nélkül. Szinte mindegyik képen látok galajt a tövek környezetében, ami gyanús, de a vajvirágfajok túl változatosak és annyira tudnak hasonlítani egymásra, hogy szerintem ez meg fog maradni Orobanche sp.-nek. Esetleg, ha arra jársz, egyet-kettőt óvatosan próbálj meg követni a gazdanövényig ásogatással, az csak a biztos megoldás. Ha birtoklod az Új Magyar Füvészkönyvet, akkor a helyszínre is vidd el és próbáld meg az apróbb részleteket végigböngészni. (Ha nincs meg, akkor elküldhetem a vajvirágokhoz tartozó részeket, ha kéred)

Fel!

- Milyen hazai növény? 25.05.2015. 18:33
- Orchifun | 268 Hozzászólás

Köszi szépen a választ. Az ásást egyelőre kihagyom, természetvédelmi területen volt a növényke, mivel nem vagyok szakmabeli, félek, hogy kárt teszek. Az Új Magyar Füvészkönyvet a napokban fogom megrendelni (egyéb hatások is értek, amelyek bizonyították, hogy enélkül elképzelhetetlen a további életem), tehát az kivitelezhetőnek látszik, hogy kiviszem a helyszínre, és végigböngészem szinkronban a könyvfejezetet és a növénykéket.

Fel!

- Milyen hazai növény? 25.05.2015. 18:45
- Papinho | 2.958 Hozzászólás

Sok sikert és kitartást kívánok. Azért majd ne ess kétségbe, ha az első alkalommal nem sikerül precízen meghatározni valamelyik vajvirágot. Nem egy könnyű csapat.

Fel!

- Milyen hazai növény? 19.06.2015. 07:26
- Jaurinum | 1.656 Hozzászólás

Ez a két faj talán a legváltozatosabb megjelenésű, amik ráadásul a gyakoribbak közül valók. Könnyen lehet, hogy mindkét faj szerepel a fotókon, az első pl. kifejezetten caryophyllacea-kinézetű, a kisebb példányok meg alba-sak. Tényleg mindkettő lehet és még a minor-t sem vetném el (szintén igen változatos, de ritkább). Ásni kell nincs mese, ha biztosra akarunk menni. Ha nem hajt gyűjtőszenvedély, akkor kiváncsiságból és tanulási célzattal el lehet kaparászni a szívógyökér mentén -ahogy előttem már leírták. Mindig örömteli élmény, amikor félóra áskálódás után szakad el a cérna. :)

Javítva: 19.06.2015. 07:28 | Fel!

Wir brauchen Deine Hilfe!

Hallo !

Wir hoffen, dass dir unser Forum gefällt und du dich hier genauso wohlfühlst wie wir.

Wenn du uns bei der Erhaltung des Forums unterstützen möchtest, kannst du mit Hilfe einer kleinen Spende dazu beitragen, den weiteren Betrieb zu finanzieren.

Deine Spende hilft!

Spendenziel: 150€
13%

Látogatók
0 Fórumtag és 305 Vendég online

Fórum statisztikák
A fórumon 17425 topik és 72955 hozzászólás van.
Rekord látogatottság: 469 Felhasználó (22.11.2024. 00:15).