- Milyen hazai növény?
23.06.2011. 17:10
-
Harka
• | 2.868 Hozzászólás
Esetleg valaki tud rá mondani valamit, vagy ennyiből nem érdemes? Én eljutottam egy fajhoz, de kíváncsi vagyok Ti mit mondotok. Sajna egy kerítés mögött volt a növény, úgyhogy nem tudtam közel menni és jobb képeket készíteni.
- Milyen hazai növény?
24.06.2011. 13:01
-
Harka
• | 2.868 Hozzászólás
Igen, Pécs (Kisdeindol-hegyhát dűlő). Én Orobanche minor-nak határoztam. A párta felső ajka a képek alapján szerintem előreálló, ezért is nem mentem tovább a határozásban a picridis fele. Mennyire lehet ezt biztosra venni szerinted? Mennyire jó adat? Az ÚMF szerinte erősen megritkult, de Te talán többet tudsz erről.
- Milyen hazai növény?
24.06.2011. 13:32
-
Jaurinum
• | 1.690 Hozzászólás
Elég bizonytalanok ezek a bélyegek, kiásással lehetne biztosat mondani, de nyilván ez nem javallott a növény ritkasága miatt. Említsd meg Cs. J.-nak. Az O. minor valóban eltűnőben van, pedig korábban terhes szántóföldi gyomként tartották számon a vetőmagvizsgálók.
- Milyen hazai növény?
24.06.2011. 13:53
-
Harka
• | 2.868 Hozzászólás
Az kár. Akkor a szádorokból nehezen fog megtelni a galéria. Vagy marad a maghatározás! Ha a vetőmagvizsgálóknak ment, akkor nekünk is mehet! Csak tudnám hogy kellene nekiállni! Ván hozzájuk maghatározó? Tényleg, ilyen fajokat is várnak a pannon magbankba? Vajon ki lehet, aki elvállalja a gyűjtését??
- Milyen hazai növény?
24.06.2011. 17:18
-
Jaurinum
• | 1.690 Hozzászólás
Egy szádor-mag 0.1mm-nél is kisebb lehet (http://www.parasiticplants.siu.edu/Oroba...OrobCernua7.jpg), nem gondolom, hogy érdemes ez alapján határozásba fogni. A vetőmagvizsgálók sem növényhatározási célból szelektálják ki a gyommagvakat, hanem a kifogástalan vetőmagminőség érdekében. Ehhez ma már modern agrotechnikai berendezéseket használnak (triőrök), régebben kézzel szeleltek, válogattak.
- Milyen hazai növény?
27.08.2011. 12:01
-
Harka
• | 2.868 Hozzászólás
Hát igazság szerint ő kicsivel kisebben látta ugyanezen képeket, és kapásból úgy kérdeztem, hogy én O. minornak határoztam, szerinte mi.... Aztán annyit írt, hogy szerinte is az.
- Milyen hazai növény?
20.05.2015. 05:14
-
mithras77 (gelöscht)
A gazdanövény pontos meghatározása sokat segít, amennyiben érdekes: Kreutz Orobanchaceae című könyvéből, tudok küldeni határozókulcsot (és fényképet a saját gyűjteményemből).