Bár idén nagyobb nyári kirándulásra nem volt lehetőségem, két napra elráncigáltam egyik húgomat a hozzánk közeli Karintia keleti részébe. Annak ellenére, hogy tériszonya volt, és eléggé meglepődött, amikor az út meredeken felfelé kezdett emelkedni, elég jól sikerült a kirándulás. Amíg én növényeztem, ő gyűjtötte az erőt a továbbhaladáshoz…
Első nap Ausztria legdélebbi csücskébe, Vellacher Kotschnába látogattunk, ami már a nagyrészt Szlovéniában található Kamniki-Alpokhoz (Steiner Alpen) tartozik. A túraútvonal felvezet az osztrák-szlovén határt képező hegygerincre, ahonnan számos csúcsot lehet meghódítani, de ilyesmire nem vállalkoztunk. Kb. 1800 m-ig jutottunk, ami már meglehetősen sziklás, alpesi zóna volt. A terület híres növényvilágáról, számos délkelet-alpoki endemizmus éldegél itt. Kicsit későn voltunk, sok minden már elvirágzott (pl. a turbánliliom narancsszínű rokona, a Lilium carniolicum), de azért akadtak virágzó fajok is bőven.
Második nap a Karavankák egyik északkeleti csúcsára, a Hochobirra (2139 m) mentünk fel, ahová viszonylag könnyű túra vezet egy Hüttéből (1553 m-ről). A jó idő miatt rengetegen voltak (előző nappal ellentétben, ahol alig láttunk embert). A csúcsról hihetetlen körpanoráma van északra a Drávára, a túlpartján Klagenfurttal, nyugatra a Hohe Tauern csúcsaira, délre pedig a Karavankák, majd a Kamniki-Alpok vonulataira. A sziklákon számos endemikus faj (Campanula zoysii, Saxifraga squarrosa, Alyssum ovirense) virágzott. Hazaindulás előtt még megnéztük a hegy északi lábánál lévő, Wildensteiner Wasserfall nevű impozáns vízesést.
Nemsokára jönnek a fotók...