Milyen Fritillaria? (=Fritillaria montana)

- Milyen külhoni növény? 07.05.2013. 08:47
- kloroform | 73 Hozzászólás

Sziasztok botanászok! Biztos nagyon könnyű lesz nektek, de én nem tudom milyen növény ez...
Horvátországban készült (Paklenica Nemzeti Park)

Csatolt képek:
fritillaria.jpg

Javítva: 08.05.2013. 19:45 | Fel!

RE: Milyen Fritillaria?

- Milyen külhoni növény? 07.05.2013. 15:09
- demian (gelöscht)

Szerintem Fritillaria Montana.

Fel!

- Milyen külhoni növény? 07.05.2013. 17:36
- brentakurdvium | 3.508 Hozzászólás

Nem olyan egyszerű kérdés, több mint 20 fajuk él a mediterráneumban. Én is szórakoztam már velük, (pl. itt) nekem is Fritillaria orientalis (vagy F. montana) jutott eszembe. Esetleg később még utánakotorászok, ha kicsit több időm lesz.

Fel!

- Milyen külhoni növény? 07.05.2013. 18:12

Nem bírtam ellenálni, és utánanéztem kicsit. A többi arrafelé honos faj nem igazán így néz ki. Most már csak azt kellene, kideríteni, hogy a Fritillaria montana és orientalis egyazon faj vagy nem...

Fel!

- Milyen külhoni növény? 08.05.2013. 13:28

Itt elérhető egy cikk, ami elég jól rendet vág a volt Jugóban honos Fritillariák között.

Horvátországban 3 fajuk honos. A nálunk is élő F. meleagris asszem kizárható. Az általunk talált F. messanensis szintén (teljesen más megjelenésű, lásd a korábbi hsz.-ben linkelt képeket - egy fasciának nevezett hosszanti tiszta zöldes sáv van a lepleken). Marad a F. montana, ami egy zűrös taxon, sok helyen az F. orientalissal szinonimként kezelik. A cikk szerint a F. orientalis csak a Kaukázusban éldegél, a Balkánon a F. montana található meg.

Egy szó mint száz, legyen Fritillaria montana.

(Amúgy nem vagyok szaki, az okfejtésben elkövetett baklövésekért felelősséget nem vállalok. )

(Még egy érdekesség - a cikk szerint a faj honos Magyaroszágon is. Gondolom ennek oka a Trianon előtti adatok kritika nélküli átvétele lehet.)

Fel!

- Milyen külhoni növény? 10.05.2013. 06:43
- kloroform | 73 Hozzászólás

OK, akkor montana névre keresztelem :-) Köszönöm mindenkinek!

Fel!

Wir brauchen Deine Hilfe!

Hallo !

Wir hoffen, dass dir unser Forum gefällt und du dich hier genauso wohlfühlst wie wir.

Wenn du uns bei der Erhaltung des Forums unterstützen möchtest, kannst du mit Hilfe einer kleinen Spende dazu beitragen, den weiteren Betrieb zu finanzieren.

Deine Spende hilft!

Spendenziel: 150€
0%

Látogatók
0 Fórumtag és 237 Vendég online

Fórum statisztikák
A fórumon 17424 topik és 72941 hozzászólás van.
Rekord látogatottság: 469 Felhasználó (22.11.2024. 00:15).