Erre a hétvégére, pontosabban valamelyik napra alternatív módon két túrajavaslatom lenne. Az egyik Albertirsa-Tura, a másik Szedres-(Mecsek?)-Szársomlyó. Bp-ről indulnánk, járgányommal.
A rejtvényes miatt jelentkeztem, de természetesen utána a Mecsekben is szívesen megnézném a megamimégeket. Esetleg még ha valami finom főzet is elő kerülne.
Ha mégis Tura felé vennétek az irányt, javaslom hogy előtte pár nappal korábban egyeztessetek a természetvédelmi őrrel, mert garantáltan ott lesz, azzal a napi paranccsal, hogy ne engedjen senkit a virágok közelébe. Ha kell, átküldöm a telefonszámát.
Sajna, ismerem magunkat, három helyszín nem fér bele, bár ki tudja, egy hajnali indulással az sincs kizárva. Ha elküldöd a telefonszámot, megköszönöm, bár még nem tudom, hova mennénk. Mi még? A párlat? Hú, arra nem is gondoltam.
Engem a Crocus-Colchicum kombó érdekelne. De nem korai ezeknek a március 2-i hétvége? A DINP március 8-ra szervezi Turára az utat: http://dinp.nemzetipark.gov.hu/esemenynaptar-2013 Engem egyébként még egy távoli célpont, a beregi Crocus heuffelianusok foglalkoztatnak nagyon, nem tudom azok virágzási idejéről van-e infótok.
Szerintem a Crocusoknak kell még vagy két hét, én legalábbis március közepén-második felében fotóztam C. vittatust és C. reticulatust, és az eddigi időjárás sem siettethette őket nagyon. Bár ott délen a szársomlyói telepített Crocusok lehet, hogy lassan előbújnak. (Illírt és kárpátit is hallotam már, hogy telepítettek oda, én legalább 10 éve találtam párat, de nem emlékszem, melyik volt...)
ÓÓ, ezért kérdeztem én is. Tarka sáfrány van nekem is becélozva az Érsekhalmi Hétvölgyben, onnan valami infó valakinek van? Érdemes elmenni? Most terveztem én is jövőhétvégére, vagy a hétközben. Kíváncsian várom, hogy találtok-e majd Crocust.
Zitat von Papinho im Beitrag #6 Ha mégis Tura felé vennétek az irányt, javaslom hogy előtte pár nappal korábban egyeztessetek a természetvédelmi őrrel, mert garantáltan ott lesz, azzal a napi paranccsal, hogy ne engedjen senkit a virágok közelébe.
Á, nem lesz gond... Barkócza pont az ilyen kisebb fennakadások elhárítása végett hord magánál mindig némi varázsitalt...
Zitat von barkocza im Beitrag #12Nekem 2007. február 11-i tarka sáfrány képeim vannak Irsáról, ill. 2007. márc. 4-i Turáról. Lehet, hogy az egy spéci év volt.
Köszi! Akkor, ha minden jól megy megnézem Érsekhalmát közelebbről.
A tarka sáfrányról annyit, hogy egyik évben március elején mentem megnézni, és már alig találtam néhány virágzó, főként fotózható tövet... Persze ezeknél a koraiak heteket is tudnak csúszni időjárástól függően..
2007 tele extrém volt: a január és a február is enyhe időt hozott, semmi fagy nem volt. A sáfrányok virágzási idejének számításánál ezért nem ezt az évet venném jellemzőnek.