Tenerife

- Külföldi kirándulások, túrabeszámolók 03.02.2013. 13:13
- Gurgolya | 596 Hozzászólás

Egyik régi vágyam vált valóra az egyhetes tenerifei utazással. Az időpontválasztást a hazai tél előli menekülésen túl az ottani növények virágzási ideje motiválta. A hat napból végül három telt természetjárással és növényvadászattal, a többi kultúrprogramokkal és napozással. Bár a nevezetes helyi botanikus kert végigjárása is kultúrprogramos napra esett, de ott leginkább nem helyi, hanem trópusi növénycsodákon lehetett ámélkodni.

Elsősorban kanári-szigeteki endemizmusokra vadásztam. Az orchideák kapcsán egy adatbázis segített, így a Habenaria tridactylites és a Himantoglossum metlesicsianum könnyen meglett. A Gennaria diphylla viszont nem a Kretzschmar-listán szereplő helyeken lett meg, hanem egy autóparkoló szélén, majd egy túraút mellett.

Két látványos endemizmust, az Isoplexis canariensist és a a Canarina canariensist sajnos nem találtam meg. A híres fásszárúkat (Dracena draco, Pinus canariensis, Phoenix canariensis, Laurus azorica) persze nem nehéz megtalálni. Azonkívül gyakran kerültek a szemünk elé más érdekességek, mint például a képeken is látható Scilla latifolia, Euphorbia atropurpurea, Echium leucophaeum vagy Pericallis echinata.

Bámulatosak az élőhelyek. Van fenyőerdő kisebb bokros területekkel. Van fátlan lávagörgeteg Aeonium-fajokkal és Asphodelosszal. De a legszebbek a babérerdők, sejtelmesek, sötétek, tele páfrányokkal, mohákkal és a nedvességet beszívó, a fákról lelógó zuzmókkal.

Kedvcsinálónak néhány kép.

Javítva: 03.02.2013. 14:04 | Fel!

RE: Tenerife

- Külföldi kirándulások, túrabeszámolók 03.02.2013. 13:23
- Papinho | 2.958 Hozzászólás

Szép helyeken jártatok megint és sikerült híres endemizmusokat is megtalálni. Jó hét lehetett.

Én a képeket nem látom a gépen, jól lettek felrakva?

Fel!

- Külföldi kirándulások, túrabeszámolók 03.02.2013. 13:24
- barkócza | 2.015 Hozzászólás

Én sem látom a képeket, pedig nagyon várom őket.

Fel!

- Külföldi kirándulások, túrabeszámolók 03.02.2013. 13:25
Javítva: 03.02.2013. 13:34 | Fel!

- Külföldi kirándulások, túrabeszámolók 03.02.2013. 15:24
- brentakurdvium | 3.508 Hozzászólás

Gratula, jól sikerült kirándulás! Én is tervezgettem hasonlót, de egyenlőre sajnos nem volt megvalósítható...
Az Orchis canariensis hol maradt?

Fel!

- Külföldi kirándulások, túrabeszámolók 04.02.2013. 20:09

Egy tőleveles példányt találtam csak, pedig veszettül meredek lejtőkön is szenvedtem érte. Lehet, hogy korai volt még neki, egy könyv szerint csak február-márciusban nyílik.

Fel!

Wir brauchen Deine Hilfe!

Hallo !

Wir hoffen, dass dir unser Forum gefällt und du dich hier genauso wohlfühlst wie wir.

Wenn du uns bei der Erhaltung des Forums unterstützen möchtest, kannst du mit Hilfe einer kleinen Spende dazu beitragen, den weiteren Betrieb zu finanzieren.

Deine Spende hilft!

Spendenziel: 150€
13%

Látogatók
0 Fórumtag és 140 Vendég online

Fórum statisztikák
A fórumon 17425 topik és 72955 hozzászólás van.
Rekord látogatottság: 469 Felhasználó (22.11.2024. 00:15).