Megint Epipactis (=Epipactis cf. helleborine)

- Milyen hazai növény? 19.08.2012. 22:44
- Csukoka | 2.338 Hozzászólás

Megint Epipactis, de teljesen lehetetlen helyről, ártéri erdő szegélye, forgalmas kerékpárút mellett. Melyik faj lehet?

Csatolt képek:

Javítva: 20.08.2012. 16:37 | Fel!

RE: Megint Epipactis

- Milyen hazai növény? 19.08.2012. 22:47

Plusz még egy.

Csatolt képek:

Fel!

- Milyen hazai növény? 20.08.2012. 11:21
- Jaurinum | 1.656 Hozzászólás

A "forgalmas kerékpárutak", ártéri erdők ösvényeinek szegélye kifejezetten kedvelt élőhelyei az Epipactisoknak, elsősorban a helleborine-nek, szerintem ez is az.

Fel!

- Milyen hazai növény? 20.08.2012. 16:34
- cypraea | 758 Hozzászólás

Ahogy kispistike is írta az előző helleborinénél: "terméses Epipactis, fényképről...". Epipactisokat termésről és levélről is nehéz határozni (néhány jellegzetes faj kivételével). A levelek igen változékonyak, alakjuk, számuk, méretük az adott termőhely, időjárás, stb. függvénye, sőt, egy adott populáción belül is jelentősen másmilyen lehet. Attól is függ, a növény virágzik-e, vagy csak vegetatív adott évben? Mégis, próbáltam egy kis összeállítást csinálni a hazai fajokból, inkább csak tájékozódás, mint határozás kedvéért. Epipactis placentinát még nem láttam, az hiányzik, a moravica és latina nem volt virágos, ezért csak cf.
Sorrendben: albensis, atrorubens, bugacensis, exilis, futakii, helleborine, cf. latina, leptochila, mecsekensis, microphylla, cf. moravica, muelleri, neglecta, nordeniorum, palustris, peitzii, pontica, purpurata, tallosii, voethii.
Akár be is tehetjük a képeket együtt egy külön topikba, de hova?

Csatolt képek:

Javítva: 20.08.2012. 16:49 | Fel!

- Milyen hazai növény? 20.08.2012. 17:02
- Lila Pereszke | 18.445 Hozzászólás

Igazán nagyon szuper ez a kollekció! És valóban hasznos lenne így egyben elérhetővé/megtalálhatóvá tenni, úh. átmásoltam ide is: Fórumos összeállítások, segédanyagok, érdekességek

Javítva: 20.08.2012. 17:41 | Fel!

- Milyen hazai növény? 20.08.2012. 17:11
- cypraea | 758 Hozzászólás

Köszi, szerintem jó helyre is került!

Fel!

- Milyen hazai növény? 20.08.2012. 19:53

Nagyszerű és köszönöm! Ez az élőhelye azért meglepett, én arra emlékeztem, hogy gyönyörű Epipactis helleborine-ket fotóztam még diára a Kis-Szénáson, zárt dolomit sziklagyep szegélyében. Ez a fotógaléria nagy segítség lehet mindenki számára.

Fel!

Wir brauchen Deine Hilfe!

Hallo !

Wir hoffen, dass dir unser Forum gefällt und du dich hier genauso wohlfühlst wie wir.

Wenn du uns bei der Erhaltung des Forums unterstützen möchtest, kannst du mit Hilfe einer kleinen Spende dazu beitragen, den weiteren Betrieb zu finanzieren.

Deine Spende hilft!

Spendenziel: 150€
13%

Látogatók
0 Fórumtag és 422 Vendég online

Fórum statisztikák
A fórumon 17425 topik és 72955 hozzászólás van.
Rekord látogatottság: 489 Felhasználó ( 2 perce).