RE: figyelemelterelés

- Fotó-feladványok 06.12.2011. 09:18
- Jaurinum | 1.656 Hozzászólás

Nem vettem, csak mostanában kevesebb hangulatjelet alkalmazok.

Akor viszont Salix purpurea, aminek nem látszik egyetlen normális levele sem?

Fel!

- Fotó-feladványok 06.12.2011. 09:37
- bosna sarajevo | 5.090 Hozzászólás

az hát (illetve nem az, mert ennek azért számos normális levele látszik, csak nem teljesen), a hibrid-vonalat a kezdetektől fogva csodáltam

a gondolatmenet, hogy ez egy fásszárú növény, mert látszanak a rügyei, stb. jó ötlet, valóban egy fásszárú, és hát nyilván egy fűz

onnét pedig egyértelmű a S. purpurea, mert

- majdnem "átellenes" levelek vannak, ez jól látszik a bal alsó képrészen
- az egész növény teljesen kopasz
- a levelek kékeszöld árnyalata egyértelmű
- a levelek kb. ép szélűek, de ha azt a levelet, amin a cserebogár ül, megnézed, felső harmadában aprón fogacskás - ez jellemző a fajra
- alul balról a harmadik levél csúcsa ugyan épp nem látszik, de a többi része látszik, és azon kivehető, hogy a felső harmadától az alapja felé fokozatosan keskenyedik

Fel!

- Fotó-feladványok 06.12.2011. 09:52
- Jaurinum | 1.656 Hozzászólás

Hozzád már túl egyszerű feladványnak tűnt egy simán gyakori faj, jó csel volt.

Azért egy több fűznek is otthont adó élőhelynél nem árt, ha alaposan körbejárjuk a határozni kívánt példányt. Pl. kavicsbányában láttam olyan purpurea x viminalis hibridet (én legalábbis annak véltem, tőle pár méterre megvoltak a szülők), ami közel így nézett ki, mint ami erről a képkivágatról látszik.

Javítva: 06.12.2011. 09:52 | Fel!

- Fotó-feladványok 06.12.2011. 10:04
- bosna sarajevo | 5.090 Hozzászólás

szerintem azon némi szőrnek látszani kellene egy ilyen képen is, plusz a levelei vaskosabbak, a szélük kicsit visszatűrödik

Fel!

- Fotó-feladványok 06.12.2011. 10:44
- Lila Pereszke | 18.445 Hozzászólás

Pffff, egy sima Salix purpurea?! Hát azt hiszem nagyon sikeres volt a lepke, mint elterelő hadművelet...

Fel!

- Fotó-feladványok 06.12.2011. 17:28
- orsoly | 1.074 Hozzászólás

Zitat von Jaurinum

Zitat von bosna sarajevo
nem hibrid

A többiek hogy elhallgattak..

Miután én is arra jutottam már az elején, S. purpurea-t nem lehet rámondani a levélalak miatt, erre a "mi baj a levélalakkal?" kérdés érkezett az egyébként "remekül felismerhető", " a növény teljesen rendben van" instrukciókkal ellátott képhez, ezek után mit lehet mondani?

Ha viszont ez egy Salix purpurea, a képek alapján, ahol gyakorlatilag szinte az összes szemből és egészében látható levél alul széles és felfelé keskenyedik, a levélalakra vonatkozó határozóbélyeget ki is lehetne törölni a határozókból. És szegény lepkének ehhez semmi köze

Fel!

Wir brauchen Deine Hilfe!

Hallo !

Wir hoffen, dass dir unser Forum gefällt und du dich hier genauso wohlfühlst wie wir.

Wenn du uns bei der Erhaltung des Forums unterstützen möchtest, kannst du mit Hilfe einer kleinen Spende dazu beitragen, den weiteren Betrieb zu finanzieren.

Deine Spende hilft!

Spendenziel: 150€
13%

Látogatók
0 Fórumtag és 279 Vendég online

Fórum statisztikák
A fórumon 17425 topik és 72955 hozzászólás van.
Rekord látogatottság: 502 Felhasználó (Ma 11:16).