Nőszirmozás Veszprémnél, Vértesben

- Magyarországi kirándulások, túrabeszámolók 25.05.2011. 22:51
- barkócza | 2.015 Hozzászólás

Hét végén Veszprémben jártam. Nem volt igazán módom virágok után kajtatni, de azért csak lecsíptem magamnak egy órácskát. Pár éve a Malom hegy környékén egy nyiladék mentén rengeteg Iris graminea levelet láttam - akkor nem virágzott -, most megtaláltam megint a helyet, és teljes virágjukban pompáztak, a barackillatuk is megvolt. Érintettem egyébként a veszprémi berkenyék élőhelyét is. Ősszel a korán sárguló lombjukkal messziről mutatják magukat, ilyenkor viszont keresni kell őket, amire, sajnos, nem volt időm. Bíboros kosbor, fehér madársisak és kétlevelű sarkvirág szintén előfordult.

A sikló úgy bepózolt, hogy a végén már makróval fényképeztem...

Csatolt képek:

Javítva: 25.05.2011. 23:17 | Fel!

RE: Nőszirmozás Veszprémnél, Vértesben

- Magyarországi kirándulások, túrabeszámolók 25.05.2011. 23:01

Ma délután pedig - nem kis részben Pereszke beszámolójának a hatására - munka után kiszaladtam a vértesi rétekre. Először az egyik Újbarok közeli réten szibériai nőszirmot kerestem. A környéken ez az egyetlen lelőhelye, itt viszont ipari mennyiségben fordul elő. Mutatóban (mondjuk, csákvári viszonylatban) mocsári kosbor is előfordul, és belefutottam egy hússzínű ujjaskosborba is. Sajnos, erősen fújt a szél, ami zavarta a jó képek készítését.

Csatolt képek:

Javítva: 25.05.2011. 23:12 | Fel!

- Magyarországi kirándulások, túrabeszámolók 25.05.2011. 23:04

Utána átmentem a fátyolos nőszirmok rétjére. A bíbicet, vércsét meg a nagy csapat gyurgyalagot nem tudtam lefényképezni.

Csatolt képek:

Javítva: 25.05.2011. 23:46 | Fel!

- Magyarországi kirándulások, túrabeszámolók 25.05.2011. 23:10

Egy dolog viszont megdöbbentett. A kubikgödröknél (fokozottan védett területen) "tereprendezést" csináltak. Elismerem, a vízépítő mérnököknek és a természetvédőknek egyaránt ez az álma. Csak a miénk előtt ott van az a kis "rém" szavacska...

Csatolt képek:

Javítva: 25.05.2011. 23:11 | Fel!

- Magyarországi kirándulások, túrabeszámolók 27.05.2011. 17:28
- Lila Pereszke | 18.445 Hozzászólás

Hm, ez nem valami élőhelyrekontsrukciós projekt náluk?
(Vagy majd ez lesz a bölényfürdető, ha megérkeznek a lengyel bölények a natúrparkba... )

Javítva: 27.05.2011. 20:32 | Fel!

Wir brauchen Deine Hilfe!

Hallo !

Wir hoffen, dass dir unser Forum gefällt und du dich hier genauso wohlfühlst wie wir.

Wenn du uns bei der Erhaltung des Forums unterstützen möchtest, kannst du mit Hilfe einer kleinen Spende dazu beitragen, den weiteren Betrieb zu finanzieren.

Deine Spende hilft!

Spendenziel: 150€
13%

Látogatók
0 Fórumtag és 263 Vendég online

Fórum statisztikák
A fórumon 17425 topik és 72955 hozzászólás van.
Rekord látogatottság: 469 Felhasználó (22.11.2024. 00:15).