Bükk, palástfü3 (=Alchemilla monticola)

- Milyen hazai növény? 27.05.2020. 11:43
- Kemény Dió | 5.579 Hozzászólás

Ez vajon szintén monticola?

Csatolt képek:

Javítva: 23.01.2021. 23:18 | Fel!

RE: Bükk, palástfü3

- Milyen hazai növény? 10.06.2020. 13:48
- bosna sarajevo | 5.090 Hozzászólás

ezekre az a recept, hogy
1, ott helyben rászánod az időt, végigmész a kulcson (nagyító, határozó és max. 30 perc kell hozzá)
2, otthon teszed ugyanezt fotók (esetleg herbárium) alapján

egyik faj sem olyan, hogy az ember ránéz és kapásból megmondj a képről, végig kell pergetni a határozót

Fel!

- Milyen hazai növény? 10.06.2020. 18:08

A fénykép kb. 21 órakor készült 2 km-re a hosszú hazaútra várakozó fáradt utitárstól. Leszedni nem akartam, de azért látszanak a részletek. Ez a két eset jön ki:

1b
2b
3a?
4? (virágzat kopasz, vagy határozottan szörös) talán inkább az utóbbi
ha 4a
5a Alchemilla subcrenata
ha 4b
6b
7b Alchemilla monticola

A 4-es ponthoz csatolok virágzatot.

Csatolt képek:

Javítva: 10.06.2020. 18:12 | Fel!

- Milyen hazai növény? 20.06.2020. 22:06

továbbra sem tudom, mert ez így nem megy

eleve a füvészkönyv kulcsa rendkívül leegyszerűsítő (sosem voltam vele elégedett), az osztrák Exkursionsflora nagyságrenddel jobb e tekintetben, azt szoktam használni

de a bélyegek tanulmányozásához ezek a képek egyszerűen kevesek, ehhez herbáriumi példány kell, vagy rögtön a helyszínen több növényt megnézve végighatározni

amit látok, abból nekem filicaulis jött ki, de ez messze nem biztos

a képgalériában fenn lévő palástfű képek meg akármik is lehetnek, egy ilyen problémás nemzetséget nem lehet úgy galériában megbízhatóan ábrázolni, hogy össze_vissza fel van sokminden töltve, mert ezeket visszaellenőrizni sem lehet
valószínűleg a nemzetség a galériában még sokáig neuralgikus pont marad

Fel!

- Milyen hazai növény? 22.06.2020. 12:33

Igaz, 6b-böl 8 jön.
Viszont a filicaulisra alig van hazai adat, ahol fotóztam, onnan nincsen a Bükk flórájában.
Az Exkursionsflora azt írja rá, hogy feltünöen vékony szárú és 7-9 karéjú. A szörözöttség állítólag az alfajtól függ.

Fel!

- Milyen hazai növény? 22.06.2020. 21:21

a publikált elterjedési adatok (vagy azok hiánya) nem sokat jelent
Sopronban évtizedekig csak A. glabra volt közölve, pedig a fél világ odajárt, és valójában van vagy 4 faj

az alaphelyzet az, hogy fotóról, utólag, meg terepen, kapkodva, nem lehet palástfüvet határozni

vagy ott kinn leül az ember, nagyító, határozó (és nem a magyar), és megnéz 3-4 növényt is az állományban, ne adj isten, gyűjt is belőle, rászánja az a fél órát - még akár sikerülhet is (de időtálló érdekes adat palástfűből szerintem rendes herbárium nélkül nincs)

ezek nem fotótémák, és nem futótémák - nem én találtam ki, s nem akarok mindenben "csomót keresni" - vannak ilyen növények, nemzetségek, amiket vagy rendesen, következetesen - vagy sehogy ...

Fel!

- Milyen hazai növény? 22.06.2020. 22:42

Csak nehogy a vizsgált 3 növény 4 fajhoz tartozzon :)

Fel!

- Milyen hazai növény? 23.01.2021. 23:17

Szakértö szerint ez is monticola.

Fel!

Wir brauchen Deine Hilfe!

Hallo !

Wir hoffen, dass dir unser Forum gefällt und du dich hier genauso wohlfühlst wie wir.

Wenn du uns bei der Erhaltung des Forums unterstützen möchtest, kannst du mit Hilfe einer kleinen Spende dazu beitragen, den weiteren Betrieb zu finanzieren.

Deine Spende hilft!

Spendenziel: 150€
13%

Látogatók
0 Fórumtag és 280 Vendég online

Fórum statisztikák
A fórumon 17425 topik és 72955 hozzászólás van.
Rekord látogatottság: 489 Felhasználó (Ma 06:40).