előre is bocs (=Alchemilla acutiloba)

- Milyen külhoni növény? 13.05.2014. 22:32
- brentakurdvium | 3.508 Hozzászólás

Gondoltam, ideje magam Alchemilla szakértővé avanzsálni, ha már az út szélén is kaszálni lehet őket. Meg is indultam ezen a rögös úton, és rögtön az első példánynál tengelytörést szenvedtem.

Tudom, hogy nem lehet meghatározni a képekről, de bármi segítséget megköszönök. Itt nő a város szélén, bármikor meg tudom nézni vagy lefotózni bármilyen alkatrészét. Átfutottam a skandináv fajok elterjedési térképét, csak olyan faj jön szóba, ami az ÚMF-ben is szerepel! (A helyi finomságok északon és a norvég hegyekben vannak.)

Több határozó alapján is az A. acutiloba - micans párosnál kötöttem ki. 12-13 cm széles tőlevelek, mko. gyéren szőrösek. Az alsó szárlevelek hosszú nyelűek. A tőleveleknek kiterítve elég széles kivágása van. A kelyhek szinte teljesen kopaszak. Inkább talán acutilobának gondolom, mert a szár elállóan szőrös, nem felfelé állóan, és a tőlevél 9-11 karéjú.

Jó hosszú lett. Kíváncsi vagyok, van-e bárkinek valami mondanivalója... :)

Csatolt képek:

Javítva: 11.01.2015. 09:30 | Fel!

RE: előre is bocs

- Milyen külhoni növény? 13.05.2014. 22:45
- barkócza | 2.015 Hozzászólás

Hát belenéztem a svájci képeskönyvbe, és azt mondanám, hogy A. vulgaris... (???)

Fel!

- Milyen külhoni növény? 13.05.2014. 22:57

Az az Alchemilla acutiloba más néven /vagy olyasmi/.

De sajnos ez nem az a "hasonlít egy képre a könyvben" típusú banda... :)

/Én is megnéztema Flora Helveticát egyébként, ahol rögtön az elején leszögezik, hogy egy kis ízelítő válogatást adnak, a pontos határozáshoz "Spezialliteratur" szükséges./

Fel!

- Milyen külhoni növény? 13.05.2014. 23:04
- barkócza | 2.015 Hozzászólás

Ezért tettem a kérdőjeleket...

Fel!

- Milyen külhoni növény? 21.05.2014. 20:33
- Lila Pereszke | 18.445 Hozzászólás
Fel!

- Milyen külhoni növény? 21.05.2014. 21:19
- bosna sarajevo | 5.090 Hozzászólás

szerintem vedd elő a nagyszerű füvészkönyvet, szedjél ki egy példányt a növényből (egy virágos szár meg egy tipikus tőlevél elég, a töve maradhat is) - és meg fogod tudni határozni

ez valószínűleg egy széltiben-hosszában elterjedt európai faj lesz, benne lesz a könyvünkben

Fel!

- Milyen külhoni növény? 10.01.2015. 21:44

Ezt szerintem nyugodtan elkönyvelhetjük A. acutilobának (alias A. vulgaris), cf.-ként legalábbis mindenképpen. Elég sokat szöszöltem vele, szerintem az lesz, esetleg még ránézek idén is.

Fel!

- Milyen külhoni növény? 10.01.2015. 22:36
- bosna sarajevo | 5.090 Hozzászólás

Nem semmi fickó vagy te: január közepén kimész, kiásod a skandináv hó alól, és kézrátétellel meg is határozod :)

Fel!

- Milyen külhoni növény? 10.01.2015. 22:40

Hát, ez nem egészen így történt azért... :)

Csak most érett meg bennem a gondolat, így a képeim rendezgetése közben. Lassan érő típus vagyok.

(Havat egyébként nyomokban sem lehet látni errefelé egész télen, sajnos.)

Fel!

Wir brauchen Deine Hilfe!

Hallo !

Wir hoffen, dass dir unser Forum gefällt und du dich hier genauso wohlfühlst wie wir.

Wenn du uns bei der Erhaltung des Forums unterstützen möchtest, kannst du mit Hilfe einer kleinen Spende dazu beitragen, den weiteren Betrieb zu finanzieren.

Deine Spende hilft!

Spendenziel: 150€
13%

Látogatók
0 Fórumtag és 278 Vendég online

Fórum statisztikák
A fórumon 17425 topik és 72955 hozzászólás van.
Rekord látogatottság: 489 Felhasználó (Ma 06:40).