Augusztustól november végéig némi időt töltöttem Görögországban, Lefkadán. Növény fényképezésre nem nagyon volt időm, de azért pár képet megmutatok.
Az első növényt a szárazföldön, Vonitsában láttam, augusztusban. A szárazság és a rekkenő hőség miatt a fák, bokrok, cserjék kivételével ilyenkor minden kiég, és ő vidáman virágzott.
A következő már Lefkadai növény, szintén augusztusban jelentek meg, tömegével. Némelyik embermagasságúra is megnőtt, de az általános kb., másfél méter.
Érdekes volt megfigyelni, mennyire más a természet körforgása Görögországban, mint nálunk. Nyáron a hőségtől és a szárazságtól kiég, elsárgul az aljnövényzet. Október közepétől megjönnek az esők, és minden újra kizöldül. Mintha egy újabb tavasz kezdődne, sorban bújnak elő a növények. Ezt egy csalánfélén lehet szépen látni.
Egy 6-700 méteres hegytetőn találtam ezt a két következő növényt.
Októberben megjelennek a ciklámenek, gondolom, ez a görög ciklámen (cyclamen graecum). Mindenütt nőnek, utak mentén, olívaligetekben, sziklarepedésekben. Némelyiknek, de nem mindnek, néhány hét után megjelentek a levelei is.
Unokámmal sokat kószáltunk az olívaligetekben, erről itt láthatók képek:
https://latogato.blogspot.hu/2017/11/lef...ivaligetek.html