Epipactis (=Epipactis cf. voethii, Epipactis neglecta)

- Milyen hazai növény? 25.07.2015. 17:46
- totoro | 76 Hozzászólás

Üde szurdokvölgyben, gyertyános-bükkös oldalban. Talláltam vagy harminc tövet, de nem tudok mit rámondani.Tallós eszembe jutott, de a zöldes folt az epichil közepéről, bár néhányra ráfogható, hogy van, a legtöbbről hiányzik, illetve barnáslila.

Ez az egy bár ott nőtt valószínűleg más faj. A levelei csőrösre hajaztak, a levéltövek világosak voltak, és bár a szár töve nem volt rózsaszínes, de keskenyajkúnak gyanítom:

Javítva: 01.08.2015. 19:30 | Fel!

RE: Epipactis

- Milyen hazai növény? 26.07.2015. 08:13
- Rubescens | 350 Hozzászólás

A második kétségtelenül egy finom neglecta, de az első szerintem egy nem átlagos kinézetű voethii vagy egy pici, késői helleborine. Nem rövid a virágkocsány, filigrán alkat, no meg a hosszú, lándzsás levelek. Ezek Vöth-jegyek. Viszont a virágkocsány lila szinezete, az egyenes szár és nem túl hullámos levelek helleborine-jellemzők.

Javítva: 26.07.2015. 08:31 | Fel!

- Milyen hazai növény? 26.07.2015. 09:41

Az a gondom vele, hogy az elsőből volt vagy 50 tő, ami mind ilyesmi volt. Legalább 1-2 tipikusabb helleborinnak lennie kellett volna. Egyébként tavaly ugyanezeket Vöth-nek határoztuk, de talán túl rövid a kocsány. Nem jön valamelyikőtök a Mecsekbe mostanában? A Kakukk völgyben Kánban még 1-2 hétig nyílni fognak.

Fel!

- Milyen hazai növény? 26.07.2015. 10:03
- Rubescens | 350 Hozzászólás

Érdemes ilyen esetekben megpróbálni, hogy működik-e a viscidium. Ha pöccre működik, akkor a helleborine majdhogynem borítékolva van. Egyébként én is inkább voethii-nek gondolnám. Néha nem olyan hosszú a kocsány. Mikor le akartam fotózni egy tipikus, jó hosszú verziót, úgy kellett vadásznom 150 tő között, hogy egy igazi, összetéveszthetetlenül hosszú kocsányút találjak.

Fel!

- Milyen hazai növény? 29.07.2015. 22:36
- Zázrivá | 39 Hozzászólás

Szerintem ma találkoztunk.
Pénteken megyek haza, esetleg, ha neked belefér és én jó vagyok egynek szívesen elmennék, ha megmutatod.

Fel!

- Milyen hazai növény? 30.07.2015. 12:58

Írtam privátot!

Fel!

Wir brauchen Deine Hilfe!

Hallo !

Wir hoffen, dass dir unser Forum gefällt und du dich hier genauso wohlfühlst wie wir.

Wenn du uns bei der Erhaltung des Forums unterstützen möchtest, kannst du mit Hilfe einer kleinen Spende dazu beitragen, den weiteren Betrieb zu finanzieren.

Deine Spende hilft!

Spendenziel: 150€
13%

Látogatók
0 Fórumtag és 261 Vendég online

Fórum statisztikák
A fórumon 17425 topik és 72955 hozzászólás van.
Rekord látogatottság: 489 Felhasználó (Ma 06:40).