Nőszőfüvek - Balaton-felvidék (=Epipactis voethii, Epipactis peitzii)

- Milyen hazai növény? 15.07.2016. 23:15
- vektoroptika | 42 Hozzászólás

Mivel még eléggé zöldfülű vagyok nőszőfüvek terén, ezért szeretnék megerősítést kérni a következő epipactis fajok tekintetében (július 12-i képek):

Ezt jó eséllyel vöth-nek látom.

A következő egyedek esetén viszont nem tudom kellő bizonyosággal szétválasztani, hogy keskenyajkúval vagy csőrössel van dolgom:

Ezt csőrösnek gondolom.

A következő hármat pedig neglectának:

Javítva: 16.07.2016. 21:16 | Fel!

RE: Nőszőfüvek - Balaton-felvidék

- Milyen hazai növény? 16.07.2016. 00:24
- Mike | 351 Hozzászólás

Az első E.voethii. A második nem csőrős, annak a mézajak széle pont ellenkezőleg, felfelé hajlik, a mezochil tágabb s tegnap még csak bimbós volt a közeli Keszthelyi-hg-ben. Nagy eséllyel E. peitzii, de habitus, virágzat fotó kellene még.
A "következő három": az első talán tényleg neglecta, de habitus nélkül mind passz...
Nőszőfűnél mindig kell (termőhely)-habitus-virágzat-virágközeli makró fotósor, anélkül csak barkóbázás

Fel!

- Milyen hazai növény? 16.07.2016. 06:53

Sajnos csak kettőnek van a kérdésesek közül habitusképe.
A másodiké (általam csőrösnek gondolt) ilyen:

A következő három közül pedig az elsőé ez:

Fel!

- Milyen hazai növény? 16.07.2016. 21:04
- Mike | 351 Hozzászólás

A habitusok alapján a második E. peitzii. A következő habitus alapján fenntartom, hogy E. neglecta, de azért jó lenne látni a részleteket...
Azért csak fotózd őket, nem a kedved akarok elvenni, csak azt kell világosan látni, hogy nem egyszerű nemzetségről van szó. Az európai orchideák közül két forrongó, a fajképződés aktív szakaszában lévő nemzetség van, az egyik a Dactylorhiza, a másik az Epipactis. Molnár V. Attila sok esetben a helyszínen mondta, hogy "nem tudom" ami sztem magáért beszél, vagyis inkább egy Epipactis sp, mint egy félrevezető csakazértis ál-határozás. Sajnos a DNS vizsgálatok sem segítenek, a faji szintű elválasztást megerősítő szakaszt még nem találták meg, pedig nagyon dolgoznak rajta.
Én magam részéről a cikis példányokat is megfotózom, oszt majd egyszer valaki megfejti és én csak hátradőlök a karosszékben, hogy lám nekem van róla fotóm. Biztos hihetetlen, de legalább 10 ilyen esetem van már az orchideákkal. Türelem kell ehhez..

Fel!

- Milyen hazai növény? 16.07.2016. 21:53

Köszi a segítséget. Ez nemhogy elvenné, csak még nagyobb kedvet csinál. :)
Tanulság, hogy minden egyes példányt alaposan körbe kell járni...
Amit a forrongó nemzetségekről írsz, az Ophrys nem tartozik közéjük?

Fel!

Hasonló topikok Válaszok Utolsó hozzászólás⁄Nézet
nőszőfű? (=Epipactis sp.)
Topik helye: Milyen hazai növény? - topoly
3 01.01.2021. 17:58goto
Írta: topoly • Nézet: 330
Nőszőfű újra (=Epipactis helleborine)
Topik helye: Milyen hazai növény? - Kele
2 15.07.2013. 06:03goto
Írta: Kele • Nézet: 425

Wir brauchen Deine Hilfe!

Hallo !

Wir hoffen, dass dir unser Forum gefällt und du dich hier genauso wohlfühlst wie wir.

Wenn du uns bei der Erhaltung des Forums unterstützen möchtest, kannst du mit Hilfe einer kleinen Spende dazu beitragen, den weiteren Betrieb zu finanzieren.

Deine Spende hilft!

Spendenziel: 150€
13%

Látogatók
0 Fórumtag és 178 Vendég online

Fórum statisztikák
A fórumon 17425 topik és 72955 hozzászólás van.
Rekord látogatottság: 469 Felhasználó (22.11.2024. 00:15).