Ha pattanva törő volt a húsa akkor galambgomba volt. Lombos erdőben nőtt? Ilyen púppal a közepén, lilás színben, amit ismerek az a Russula caerulea, de az kéttűs fenyvesben terem és sötétlila.
Ez a gomba nekem egyre inkább nem galambgombának tűnik, túl nyálkás a kalap felszíne. Azt is el tudom képzelni (főleg a ritka lemezállásokról, hogy egy Hygrophorus russula, az lombosban terem, lehet tompán púpos is. Színgazdagságába belefér a lilás szín. Egészb alakos kép nem ártott volna. Mi a véleményed a Hygrophorus russula-ról, ha nézel netes képepet?
- Milyen gomba?
05.10.2014. 22:30
-
Kele
• | 666 Hozzászólás
Nekem keménynek tűnt a gomba, a kalapja határozottan lila volt, nem vöröses, inkább kékes. Ez is gesztenye körüli tölgyesben nőtt, de itt voltak más fajok is, lombos fák, a szokásos juhar, kőris, sőt alma is. Ha képekre keresek akad hasonló, s ha felteszem, hogy vakus, akkor a színezés is stimmel. Hmmmm cf-esnek beteszem, köszi Esett előtte, a nyálkásságot én nem tudom megítélni, minden gomba vizes volt.
Az összes Russula lemeze törik, kivéve a R. cyanoxantha-t, vagyis a kékhátú galambgombát. A csigapereszke vagy vörös csigagomba kemény húsú, nem törnek a lemezei, a kalap olyan, mintha bíborszínű festékes ecsetet húzott volna valaki végig rajta. Szombaton gyűjtöttem. http://www.terra.hu/gomba/html/hygrophorus_russula.html
- Milyen gomba?
06.10.2014. 07:18
-
Kele
• | 666 Hozzászólás
Ajjajj, innen is, onnan is találni vélek jellemzőket, de egyértelműen nem merném egyikre se rámondani. Egy elég rossz metszetképem van csak... Illetve a szárról... Nem látok szálakat