![]() |
|
skandináv (=Boletus luridiformis)
- Milyen gomba? 07.09.2014. 21:03- brentakurdvium •

Valahogy nehezen boldogulok ezekkel a pirosas Boletusokkal. Kb. addig jutok, hogy nem eszem meg őket...

Boletus legaliae-nak nézem.
Nem kékül erősen, a metszeten a tönk alja nem vörös. Kalapja sima.
A B. rhodopurpureus-sal szokták keverni, de annak a kalapja "rapcsos", metszetben a tönk bázisában vörös csík van.
Kb. ezek az általam megfigyelt azonosító jegyek.
B. rhodoxanthus - metszetben csak a kalap kékül, húsa tojássárga.
A hálózatokat most nem keverném bele.

Köszi szépen!
Azért van egy kis bökkenő. Most utánanéztem, és a B. legaliae extrém ritka Svédországban, két helyen találták innen jó messzire. Ráadásul azt írják, hogy meszes talajú lomberdőket kedvel, ez meg fenyő alatt nőtt és szerintem meszes talajt itt a közelben nagyítóval kell keresni....
Nemsokára jön valami remek skandináv gombás könyv, amit rendeltem, majd megnézem, milyen fajok jönnek szóba egyáltalán.
Ja, mi az hogy "rapcsos"? :)

A "rapcsos" nálam azt jelenti, hogy nem egyenletes felületű, sok kis dudorka van rajta.
Mindjárt mutatok egy rapcsos B. rhodopurpureust

A meszes talajjal nem értek egyet. Ott a sátán tinóru (Boletus satanas) terem.
Itt Keleméren savanyú talajú tölgyesben az idén sokat találtam a B. legaliae-ből. Sajnos csak fiatal példányaim vannak, ami nem hasonlít a tiédre.
A farkas tinóru nem szokott ilyen nagyra nőni, öregen pedig elveszíti a piros színét a tönkről, valójában alig látszik már, annyira kifakul, s a kalapjában is a szürke szín dominál. A te gombádon ott van a rózsás szín, még öregen is kivehető. És a legfontosabb, hogy a termőréteg pórusainak színe a farkasnál sárga!.
VAnnak még jegyek, amit le tudtál volna ellenőrizni, pl megkóstolod, ha keserű lett volna, akkor lehetne a farkas.
Megszagolod az elvágott gombát, ha kellemes kumarin illata van, akkor B. legaliae.
Az én tapasztalatom ugyan hazai, de pl. a B. phinopilus (nevében is benne van, hogy Pinus kedvelő) nálunk savanyú bükkösökben terem. Egy gombásztársam mesélte, hogy Finnországban szinte el sem akarták neki hinni :-))
Magam továbbra is kiállnék a B. legaliae mellett. Esetleg odavalósi szakinak elküldhetnéd véleményezésre.
Ha megengeded, felteszem a gombázós topicra (index) mi a véleményük róla (van ott egy pár jó szaki :-)

Köszi, mindig élvezettel olvasom ezeket a válaszokat, sokat lehet tanulni belőlük.
Ahogy nézem, van némi keveredés B. legaliae/satanoides/splendidus között, ezek akkor most ugyanazok?
Majd megírom, egyáltalán milyen fajok nőnek errefelé, amik szóba jönnek, hátha kizárásos alapon is meg lehet erősíteni a dolgot. (Nem tudom, mennyire fednek át a közép-európai fajok az itteniekkel). Ha nagyon ráérek, majd keresgélek valami helyi szakit, de ez most nem fenyeget... :)
A képeket nyugodtan tedd fel, ha gondolod, de privátban szívesen elküldöm az eredeti, nagy felbontásúakat is.

Az Index Fungorum nevezéktani adatbank a szinonim neveket is felsorolja, érdemes azt is lapozgatni.
Current Name:
Boletus legaliae Pilát [as 'Le Galliae'], Revue Mycol., Paris 33: 124 (1968)
Synonymy:
Boletus legaliae Pilát, Revue Mycol., Paris 33: 124 (1968) f. legaliae
Boletus splendidus C. Martín, Bull. Soc. bot. Genève, 2 sér. 7: 190 (1894)
Boletus splendidus subsp. moseri Singer & Kuthan, Česká Mykol. 30(3-4): 151 (1976)
Boletus splendidus C. Martín, Bull. Soc. bot. Genève, 2 sér. 7: 190 (1894) subsp. splendidus
Vagyis a B. splendidus a B. legaliae szinonimja.
A B. satanoides pedig érvénytelen név az IF szerint, az B. legaliae.
A képet elküldtem privátban egy gombásztársamnak, várom a válaszát. Ő eléggé beleásta magát a színes tinórukba, remélem dűlőre jut vele. Amint megérkezik a válasz megírom.

Megjött az új, csudálatos svéd gombás könyvem, ami szerint az alábbi vöröses-narancsos termőrétegű Boletusok laknak itt:
- B. erythropus
- B. queletii
- B. satanas
- B. luridus
- B. rhodoxanthus
Ennyi. B. legaliae nincs is közte. Pedig van, amint írtam, lehet, hogy azt a két lelőhelyet a könyv kiadása után találták (1992-es). Meg B. rhodopurpureus is van, az is marha ritka.

Szia!
Megkaptam a választ kedves gombásztársamtól.
A megoldás nála is lehet, hogy.. ....
Idézem levelét:
"Zömöksége kissé szokatlan, első - távoli - ránézésre Sátán tinórunak tűnt, melynél a rózsás kalapszín ritkán jelenik meg és tapasztalataim, tudomásom szerint nem a teljes felszínen. A sötét színárnyalat a kalapon amennyiben nem a spóraszórástól van, akkor igen, szerintem is Fényes tinóru van a képeken."
Nos? Elégedjünk meg, Boletus sp.-vel? Nemmmm! :-)
Több szem többet lát alapon még elküldöm egy másik szakinak is.
Amint választ kapok jelentkezem.

Most már aztán tényleg nagyon kíváncsi lettem. :)
Egyetlen jó hírem, hogy közel van és könnyen megközelíthető helyen. Rá fogok nézni a következő években, a végeredménytől függetlenül.
Igazából csak a B. erythropust írják gyakorinak erre, meg a B. luridust szórványosnak. Lehet, hogy majd ráveszem magam, és keresek egy svéd szakit is. Addig is kíváncsian várom a továbbiakat...

Az újabb szakvélemény is megérkezett, de mert annyira szívünkön viseljük a gombád sorsát, fut egy kört Magyarország legjobb Boletus szakértőjénél is. Ezt még várjuk meg.
A legutóbbi vélemény pedig így szól:
"Nekem ez csak egy öreg céklatinóru, mely gyakori a skandináv fenyvesekben. A legaliae-nek kellene lennie valami finom hálózatának a tönk csúcsán, ami "átcsap" lefelé finom korpázottságba. A képen ilyet nem látok, csak korpázottságot.
A hús teljes egészében kékül, ami ráillik a céklára, persze a kékülés valóban nem "durva", de a termőtest öreg és ilyenkor már lehet kevésbé intenzív a színeződés.
A kalap barna, a legaliae-nek viszont idős korban szerintem kéne lennie valami rózsás árnyalatának legalább.
A legaliae valóban lomberdei és fenyvesekben pedig a "rubrosanguineus" él, ami sokak szerint ugyanaz mint a legaliae, de ez pedig intenzíven rózsás a kalapban, főleg öregen."
A levél írója megígérte, hogy továbbítja a képet a fent említett Boletus szakértőhöz
A kérdésedre, hogy miért nem B. erythropus az a válaszom, hogy az élőhelyi fotókon nem barnák a kalapok, csak az elvágotton, és mint az első szaki is írta spóraszórás miatt is lehet barna. (Mielőtt megkérdeznéd, hogy mit keres a spóra a kalapon, a légáramlás szokta felvinni).

Köszi szépen! Igazán megtisztelő, hogy ennyi nagy szaki ránéz erre a vaktában lepuffantott kis jószágra. :)
Azt hiszem, mégis csak akkor lennék a legnyugodtabb, ha kikötnénk a céklánál. Messze az a leggyakoribb erre, és hát mennyi az esélye, hogy csak úgy beszaladok egy fenyvesbe, és valami marha nagy ritkaság jön szembe egyből...
Egy biztos - én rengeteget tanultam az egészből.

![]() 0 Fórumtag és 17 Vendég online |
![]()
A fórumon 17468
topik
és
73169
hozzászólás van.
Rekord látogatottság: 813 Felhasználó (22.01.2025. 12:04). |