vargi (=Boletus edulis)

- Milyen gomba? 31.08.2014. 20:44
- brentakurdvium | 3.508 Hozzászólás

Úgy nőnek ezek mostanában itt Svédországban, hogy az autó csomagtartóját sem lenne nagy gond teleszedni velük egy kisebb túra során.

Igazából annyi kérdésem lenne, hogy ezeket a Boletusokat el lehet normálisan különíteni egymástól? Otthon is nézegettem őket, de mindig úgy éreztem, mintha folyamatos lenne az átmenet az alakok között. Vannak a nagyon hasas tönkűek, sötétbarna kalapúak, fiatalon fehér termőrétegűek, meg az egyenesebb tönkű, sárgás termőrétegű, világosabb kalapúak, pl. a bal alsó részen ilyenek vannak, de a kalapjuk már be is barnult, mire hazaértünk.

Ezek akkor most B. edulisok? Vagy akár több faj?

Lehet keverni bármilyen tinórúval egyébként? Az epeízű állítólag hasonlít, de sötétbarna hálózat van a tönkjén.

Csatolt képek:
Vargi 7.jpg

Javítva: 01.09.2014. 08:32 | Fel!

RE: vargi

- Milyen gomba? 31.08.2014. 21:34
- Harka | 2.868 Hozzászólás

Nem hinném, hogy edulisok. Milyen erdőben találtad?
Itt érdemes nézelődni tinóru ügyben: http://boletales.com/genera/boletus/b-reticulatus/

Javítva: 31.08.2014. 21:34 | Fel!

- Milyen gomba? 31.08.2014. 21:50

Köszi a linket! Többnyire fenyő alatt nőnek errefelé, kissé ritkásabb, aljnövényzetben gazdagabb helyen.

Fel!

- Milyen gomba? 31.08.2014. 23:38
- disznófülgomba | 1.238 Hozzászólás

Pedig ezek B. edulisok. Zsírosan fénylő kalap, vékony fehér csík a kalap szélén.
A hálózatok figyelése csak arra jó, hogy összezavarja az embert. Annyi kivétel van, hogy nem érdemes arra koncetrálni.
Az élőhely, hőmérsékleti tényezők sokat nyomnak latba. A hűvösebb idők hozzák ki az ízletest, természetesen a savanyú talajhoz ragaszkodik. Az általad leírt színek, alakformák életkori sajátosságok a vargányáknál.
Epeízűvel nem lehet összekeverni, ha megkóstolod.
Amúgy meg össze lehet, de csak annak, aki nem figyeli az epeízű sajátosságait. Nagyszemű barna hálózat a tönkön. Van az epeízűnek egy fémes fénye is, valamint a termőrétegtartó öregen nem sárgul, nem zöldül, hanem rózsaszín. A fiatalnál van csak gond, azt szokták keverni, de az epeízű nagyon savanyú talajt szeret, nem elég a csillagmoha, vánkosmoha is jó ha van.

Fel!

- Milyen gomba? 01.09.2014. 18:20

Köszönöm a részletes választ!

Felteszek egy a fórum szellemiségéhez méltóbb képet is róluk. /Azért ezeket is megettük. /

Most már elég kíváncsi vagyok erre az epeízűre, remélem belefutok az erdőben. (Nem úgy a lábosban...)

Csatolt képek:
Boletus edulis 1.jpg
Fel!

- Milyen gomba? 01.09.2014. 18:47
- disznófülgomba | 1.238 Hozzászólás

Csodaszép! A csarabok is jó vargányatermő helyen vannak :-))

Fel!

- Milyen gomba? 02.09.2014. 00:24
- Harka | 2.868 Hozzászólás

Én pár hete ismerkedtem meg az epeízűvel. Eléggé máshogy néz ki. Persze biztos vannak necces, nagy, öreg példányok, de alapvetően azért jóval kisebb, a tönk és a kalap sárgás bézs, míg a termőréteg rózsaszín.

Fel!

Wir brauchen Deine Hilfe!

Hallo !

Wir hoffen, dass dir unser Forum gefällt und du dich hier genauso wohlfühlst wie wir.

Wenn du uns bei der Erhaltung des Forums unterstützen möchtest, kannst du mit Hilfe einer kleinen Spende dazu beitragen, den weiteren Betrieb zu finanzieren.

Deine Spende hilft!

Spendenziel: 150€
13%

Látogatók
0 Fórumtag és 273 Vendég online

Fórum statisztikák
A fórumon 17425 topik és 72955 hozzászólás van.
Rekord látogatottság: 489 Felhasználó (Ma 06:40).