Tinórús kérdés

- GOMBÁK 03.08.2014. 15:36
- Kele | 666 Hozzászólás

Lombos erdőben, nyárfa alatt kaptam le. Kissé már öreg, meg kukacos volt, s a képek se túl jók, de valami közelebbi mondható róla? Kicsit kevés a leírás, de aranytinóru lehet?

Csatolt képek:
Fel!

RE: Tinórús kérdés

- GOMBÁK 04.08.2014. 08:18
- disznófülgomba | 1.238 Hozzászólás

Biztos, hogy nem aranytinóru, az savanyú talajú bükkösökben van.
Sajnos tényleg nem jók a képek, nem látni sok fontos bélyeget a tönkön.
Az egész gomba keresztmetszeti elvágása is segíthetett volna a határozásban.
Nagysága mekkora volt?

Javítva: 04.08.2014. 08:19 | Fel!

- GOMBÁK 04.08.2014. 09:32
- Kele | 666 Hozzászólás

Magasságra úgy arasznyi, 20-25 cm, a kalap kb. 12-15 cm
Milyen bélyegek hiányoznak? (legközelebbre)
Nem tudom, látszik-e, de a kalapbőr hézagaiban pirosas-rózsaszín volt. Sajnos bicska nem volt nálam... A bőr nem volt nyálkás, csak kissé nedves a korábbi esőtől. A tönkön hálózatos részt nem láttam. A kékülés gyorsan bekövetkezett. A tönk nem kékült, s az alja sem piroslott, bár ez a kortól, meg a roncsolástól nem tudom mennyire biztos.
Valamilyen nemezestinóru?

Javítva: 04.08.2014. 09:34 | Fel!

- GOMBÁK 07.08.2014. 21:36
- disznófülgomba | 1.238 Hozzászólás

Vagy marha nagyra nőtt Xerocomus a gombád, vagy akár már egy Boletus is lehetne ilyen paraméterekkel.
A jövőben mindenképpen éles kép kell, félbe vágott gombával, tönk mintázottságának megfigyelhetőségével
Változékony tinórura tippelnék, nézzél a neten képeket Boletus luridus -ra, hátha hasonlónak véled. Magam erről a képről csak tippelgetek, biztosat mondani nem merek. (Mintha hosszú szemű hálózat lenne a homályos képeden)

Javítva: 07.08.2014. 21:39 | Fel!

- GOMBÁK 08.08.2014. 09:55
- Kele | 666 Hozzászólás

Köszönöm szépen, a tönkön semmilyen piros szín nem volt, ahogy jobban nézegettem a képeket neten, eszembe jutott, hogy miért az aranytinórut gyanítottam, előző nap találtam egy tök hasonló gombát, az nyálkás kalapú volt, s keskeny tönkű, meg a pórusai is sűrűn álltak, apró keskeny kerek csövecskékkel, ezt a tönköt szedtem szét, s rostos-szálas volt, meg pirosas. Ezt a hasasabbat nem, tehát akár kékülhetett is, bocs.
A változékonyra a múltkori eset óta figyelek, de ez teljesen sárgás volt, pirosas szín nem volt rajta. Bár a gyökérkapcsolt volta elgondolkodtat, mert a nyárfa alatt szinte a gyökéren voltak.
Legközelebb igyekszem jobban odafigyelni, köszi.

Fel!

Wir brauchen Deine Hilfe!

Hallo !

Wir hoffen, dass dir unser Forum gefällt und du dich hier genauso wohlfühlst wie wir.

Wenn du uns bei der Erhaltung des Forums unterstützen möchtest, kannst du mit Hilfe einer kleinen Spende dazu beitragen, den weiteren Betrieb zu finanzieren.

Deine Spende hilft!

Spendenziel: 150€
13%

Látogatók
0 Fórumtag és 204 Vendég online

Fórum statisztikák
A fórumon 17425 topik és 72955 hozzászólás van.
Rekord látogatottság: 469 Felhasználó (22.11.2024. 00:15).