Árvalányhaj (=Stipa cf. borysthenica)

- Milyen hazai növény? 16.06.2014. 13:02
- Kele | 666 Hozzászólás

Tudom, hogy képről biztosan a kunkorgót lehet határozni, ezért igyekeztem pár makrót is csatolni.
A gondom az, hogy sűrű a növényzet, s kétféle levéllel is találkoztam. A szőrsorok alapján, ha jól értelmeztem, akkor a pusztai-homoki páros jöhet szóba. De itt el is akadtam, mert volt vastag cérnaszál-levél illetve valamivel szélesebb lemezű is a fűcsomóban. (nem tudtam eldönteni, melyik tartozik hozzá)
A végeken nem láttam semmilyen szőrcsomót, inkább serteszerű hegynek gondolnám, amit a S. tirsa végén ír a határozó.
Irodalomban a pusztai-homoki párost, s még pár másikat emleget a környékünkön, de tirsát nem.
A csatolt képek alapján lehet valamit mondani?
Azért csatolok egy egész alakos képet is, bár nem lett túl jó.

Csatolt képek:

Javítva: 21.06.2014. 12:47 | Fel!

RE: Árvalányhaj

- Milyen hazai növény? 18.06.2014. 06:51
- Kele | 666 Hozzászólás

Stipa sp?

Fel!

- Milyen hazai növény? 20.06.2014. 00:04
- Csukoka | 2.336 Hozzászólás

Stipa borysthenica-ra tippelnék, a habituskép és a termés alapján. Sajnos az UMF egyrészt hibás (a Stipa capillata és a Stipa bromoides rajz fel van cserélve), másrészt túl kicsik a termések ábrái. A Magyarország védett növényeiben sokkal nagyobb a rajz. Érdemes a levélnyelvecskéket is megnézni, ha nem egyértelmű a helyzet.

Fel!

- Milyen hazai növény? 20.06.2014. 18:33
- Kele | 666 Hozzászólás

Köszi.

Fel!

Wir brauchen Deine Hilfe!

Hallo !

Wir hoffen, dass dir unser Forum gefällt und du dich hier genauso wohlfühlst wie wir.

Wenn du uns bei der Erhaltung des Forums unterstützen möchtest, kannst du mit Hilfe einer kleinen Spende dazu beitragen, den weiteren Betrieb zu finanzieren.

Deine Spende hilft!

Spendenziel: 150€
0%

Látogatók
0 Fórumtag és 286 Vendég online

Fórum statisztikák
A fórumon 17424 topik és 72941 hozzászólás van.
Rekord látogatottság: 469 Felhasználó (22.11.2024. 00:15).