Pár napja jártam Csepelen és felfutottam a Tamariska-dombra is. Nem tudom ki mennyire ismeri ezt a területet, úh. írok róla pár sort... 1999 óta helyi (fővárosi) jelentőségű TT, Csepel kertvárosi részén fekszik, egy elég kicsit (kb. 5ha-os) teljesen körbeépített terület, tulajdonképpen egy homokdomb, ami alatt világháborús bunkerrendszer van és talán ennek köszönheti a fennmaradását is a terület.
Bevallom korábban még én sem jártam itt, úh. nem tudom régebben milyen állapotban volt a terület, de most elég aggasztó a helyzet... Eleve jelentősen elcsúfítják a dombot a bunker bejáratai és a szellőzőtornyok, és egyéb izék, de a fő baj az, hogy szinte csak idegenhonos fásszárú van a területen (tamariskából speciel szerintem nem annyira sok, de pl. ezüstfából rengeteg... csak nyilván hülyén hangzott volna az, hogy Ezüstfa TT... ).
A másik probléma az, hogy rengeteg a kiránduló és ennek megfelelően elképesztően le is van strapálva a terület. Nem csak az eldobált szeméttel van a gond, hanem azzal is,hogy bár tele van (változó állapotú) sétautakkal, de sajnos mégis mindenki össze-vissza tapossa a terület fő értékeit: a kis foltokban fennmaradt, lestrapált homoki gyeptársulásokat. (Azért egy kései szegfüvet - Dianthus serotinus) sikerült találni! )
A terület a védett homoki növényfajokon kívül egyébként arról is nevezetes, hogy télen az itteni nagy feketefenyőkön tanyáznak az erdei fülesbaglyok (Asio otus), de sajnos ezekkel most nem sikerült összefutnom... (Hm, lehet, hogy a jó időre való tekintettel még nem költöztek oda a téli telelőhelyükre, majd csak ha minden más fa lekopaszodik a környéken...)