Ibolya

- Milyen hazai növény? 05.03.2023. 13:39
- Mossagateturtle | 578 Hozzászólás

Ez melyik ibolya? Számomra érdekes a mély lila virág és fehér sarkantyú kombója. A korai virágzóknak, ahogy tudom (V. odorata, V. suavis) kékeslila a sarkatyúja, valamint amelyeknek fehér a sarkantyúja (pl. V. mirabilis, V. riviniana) azok később virágoznak valamivel és világosabb lila a viráguk.

Zalai-dombság, 2023.03.05.

Update: ma visszamentem és a lefotóztam a pálhákat.

Csatolt képek:

Javítva: 06.03.2023. 10:46 | Fel!

RE: Ibolya

- Milyen hazai növény? 13.03.2023. 19:41
- Csukoka | 2.338 Hozzászólás

A levele után lehetne a fehér ibolya (Viola alba), vagy a Viola coliina, Viola hirta stb. néznék körül. Kettő közülük erősen szőrös, a fehér ibolya és a borzas ibolya. De az ibolyák soha nem könnyű eset.

Fel!

RE: Ibolya

- Milyen hazai növény? 15.03.2023. 00:23
- brentakurdvium | 3.508 Hozzászólás

Első körben azt kellene tudni, hogy tőkocsányos faj-e (annak tűnik, de nem igazán látszik) és hogy van-e indája. Ezek ismeretében már eléggé le lehetne szűkíteni a kört.

A mirabilis levele kopasz, a levélnyél és a szár egy sorban szőrös, ez abszolút nem stimmel. Ha nincs szárlevele, akkor a reichenbachiana és a riviniana is kizárható (de szerintem nem is így néznek ki). Ha van indája, csak alba / suavis / odorata illetve ezek hibridje lehet. Ha nincs, akkor baj van, mert a collina Zalában nem kellene, hogy legyen, a hirta sarkantyúja nem fehér, az ambigua levele nem szíves vállú.

Javítva: 07.04.2023. 22:08 | Fel!

Wir brauchen Deine Hilfe!

Hallo !

Wir hoffen, dass dir unser Forum gefällt und du dich hier genauso wohlfühlst wie wir.

Wenn du uns bei der Erhaltung des Forums unterstützen möchtest, kannst du mit Hilfe einer kleinen Spende dazu beitragen, den weiteren Betrieb zu finanzieren.

Deine Spende hilft!

Spendenziel: 150€
13%

Látogatók
0 Fórumtag és 56 Vendég online

Fórum statisztikák
A fórumon 17425 topik és 72955 hozzászólás van.
Rekord látogatottság: 469 Felhasználó (22.11.2024. 00:15).