Szeretném megtudni, hogy miért fura .. és ha szükséges, akkor szívesen készítek élesebb felvételeket a növényről !
Emellett , azt olvastam a tátogató virágúak rendjéről, ( Scrophulariales) , hogy virágaik a renden belül, egyre zigomorfabakká válnak .
http://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tk...an/ch22s58.html
Növénytan
A tátogató-virágúak rendje - Scrophulariales
Leveleik szórt vagy kétsoros elrendeződésűek. Virágaik a renden belül egyre zigomorfabbakká[1471] válnak . Virágtakaró-leveleik száma körönként rendszerint 5 vagy 4. A porzólevelek száma 5, 4 vagy 2. Termésük többnyire sokmagvú tok. Gyakran tartalmaznak glikozidokat.
Közönséges gyújtoványfű (Linaria vulgaris, Scrophulariaceae) sarkantyús pártájú virágokkal (Turcsányi Gábor felvétele)
Az is érdekes volt a számomra, hogy ettől a növénytől pár méterre, találtam több , erre a növényre nagyon hasonlító, mégis habitusukban és virágukban eltérő egyedet .Először azt gondoltam, hogy azok még fiatalabb egyedek, ezért térnek el habitusukban ennyire, de jobban megszemlélve , úgy látom, hogy a virágaik is eltérnek . Ezért valószínűsítem a mellékelt lehetőséget ..
Ha nagyon messze járok a megoldástól, vállalom a tévesztésemért járó ...ledorgálást ..
Mellékelem akkor a vizsgált egyed közelében talált, több, és teljesen azonos habitusú és virágzatú növény közül néhány fotóját, sajnos ezekkel a fotókkal sem vagyok elégedett, és ha szükséges, akkor mindegyik egyedről, újabb, élesebb képeket készítek..
(Az első fotó, az a beillesztett Növénytan jegyzethez tartozik, és Turcsány Gábor felvétele. )
Valószínűsítem, hogy egyszerűbb lehet a megoldás, és az először küldött egyed, egy elsődleges, ősibb csoportból származtatható ...