Még most is virul a réten ..II (=Linaria vulgaris)

- Milyen hazai növény? 07.10.2013. 08:20
- variedit | 240 Hozzászólás

A képek lehetnének élesebbek is .. de ennek ellenére, szeretnék segítséget kérni a növény meghatározásához !
Köszönöm szépen !

Csatolt képek:

Javítva: 07.10.2013. 20:50 | Fel!

RE: Még most is virul a réten ..II . / Velencei- hg.

- Milyen hazai növény? 07.10.2013. 18:38
- Lila Pereszke | 18.445 Hozzászólás

Linaria, kicsit fura, de szerintem sima L. vulgaris.

Fel!

- Milyen hazai növény? 08.10.2013. 14:18

Szeretném megtudni, hogy miért fura .. és ha szükséges, akkor szívesen készítek élesebb felvételeket a növényről !
Emellett , azt olvastam a tátogató virágúak rendjéről, ( Scrophulariales) , hogy virágaik a renden belül, egyre zigomorfabakká válnak .

http://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tk...an/ch22s58.html
Növénytan
A tátogató-virágúak rendje - Scrophulariales

Leveleik szórt vagy kétsoros elrendeződésűek. Virágaik a renden belül egyre zigomorfabbakká[1471] válnak . Virágtakaró-leveleik száma körönként rendszerint 5 vagy 4. A porzólevelek száma 5, 4 vagy 2. Termésük többnyire sokmagvú tok. Gyakran tartalmaznak glikozidokat.
Közönséges gyújtoványfű (Linaria vulgaris, Scrophulariaceae) sarkantyús pártájú virágokkal (Turcsányi Gábor felvétele)

Az is érdekes volt a számomra, hogy ettől a növénytől pár méterre, találtam több , erre a növényre nagyon hasonlító, mégis habitusukban és virágukban eltérő egyedet .Először azt gondoltam, hogy azok még fiatalabb egyedek, ezért térnek el habitusukban ennyire, de jobban megszemlélve , úgy látom, hogy a virágaik is eltérnek . Ezért valószínűsítem a mellékelt lehetőséget ..
Ha nagyon messze járok a megoldástól, vállalom a tévesztésemért járó ...ledorgálást ..
Mellékelem akkor a vizsgált egyed közelében talált, több, és teljesen azonos habitusú és virágzatú növény közül néhány fotóját, sajnos ezekkel a fotókkal sem vagyok elégedett, és ha szükséges, akkor mindegyik egyedről, újabb, élesebb képeket készítek..
(Az első fotó, az a beillesztett Növénytan jegyzethez tartozik, és Turcsány Gábor felvétele. )

Valószínűsítem, hogy egyszerűbb lehet a megoldás, és az először küldött egyed, egy elsődleges, ősibb csoportból származtatható ...

Csatolt képek:

Javítva: 09.10.2013. 07:28 | Fel!

- Milyen hazai növény? 10.10.2013. 18:46
- Lila Pereszke | 18.445 Hozzászólás

Az volt benne a furcsa, hogy kicsit szélesnek tűntek a levelei... de azért még sima L. vulgaris mindegyik!

"Valószínűsítem, hogy egyszerűbb lehet a megoldás, és az először küldött egyed, egy elsődleges, ősibb csoportból származtatható ..."

Ezt nem értem... szerintem félreértetted a belinkelt szöveget, ami arról szól, hogy a Scrophulariales rend / Scrophulariaceae család ősibbnek tartott nemzetségeinél (pl. Verbascum) még majdnem aktinomorf szimmetriájúak a virágok, a fiatalabbnak tartott nemzetségeknél (pl. Linaria) meg már erősen zigormorf szimmetriájúak. Tehát itt a renden / családon belüli nemzetségek (pl. Verbascum, Linaria, stb.) különbözőségeiről van szó, nem pedig valamiféle fajon belüli változatosságról... és a felrakott példányoknak is mind tökéletesen zigomorf virágik vannak.

Javítva: 10.10.2013. 18:55 | Fel!

- Milyen hazai növény? 16.10.2013. 14:44

Értem, és köszönöm szépen a türelmes segítséget !

Fel!

Wir brauchen Deine Hilfe!

Hallo !

Wir hoffen, dass dir unser Forum gefällt und du dich hier genauso wohlfühlst wie wir.

Wenn du uns bei der Erhaltung des Forums unterstützen möchtest, kannst du mit Hilfe einer kleinen Spende dazu beitragen, den weiteren Betrieb zu finanzieren.

Deine Spende hilft!

Spendenziel: 150€
13%

Látogatók
0 Fórumtag és 434 Vendég online

Fórum statisztikák
A fórumon 17425 topik és 72955 hozzászólás van.
Rekord látogatottság: 469 Felhasználó (22.11.2024. 00:15).