- Fotó-feladványok
03.10.2013. 19:58
-
bosna sarajevo
• | 5.102 Hozzászólás
Magyarországon nincs felszíni szerpentin-előfordulás, emiatt jónéhány faj egyszerűen nem fordulhat nálunk elő. Ilyen pl. az Asplenium cuneifolium is (....), és még pár más taxon
a cselling általában szintén szerpentinen él, de azért máshol is (így van meg a Szt. György-hegy bazaltján)
Bernstein/Borostyánkő körül a legegyszerűbb ezekre rátalálni, de aztán elszórtan az Alpokban és attól délre többfelé megvannak
ezekhez képest a Linum maritimum hazai előfordulása valószínű, csak még nem futottak rá (élőhely akad neki bőven)
Aha, köszi szépen. Fogalmam sem volt róla, hogy nálunk nincs szerpentin felszín.
Már csak az az egy egy kérdésem maradt (a többi száz mellett ), hogy nem tudod véletlenül, a Kőszegi-hegységben megvan még a cselling? Nem akarom keresni, csak kíváncsi vagyok. A 20 éves cikk szerint, amiből ezeket elővakartam, már akkor is csak pár tő maradt.
Felteszek még egy habitusképet, hátha valakit érdekel. Nem tartozik sem a gyakori, sem az ismertebb növények közé, nekem legalábbis úgy tűnt. (Hogy fel tudjuk ismerni, ha egyszer lesz szerpentin felszínünk, és kinő rajta. )
- Fotó-feladványok
03.10.2013. 22:59
-
bosna sarajevo
• | 5.102 Hozzászólás
érdekessége, hogy hibrid eredetű taxon (trichomanes × viride), de fajként viselkedik, önálló elképzelésekkel és sajátos termőhelyi igényekkel (szerpentin alapkőzethez kötődik)