|
|
Herpészekkel Albániában.
- Külföldi kirándulások, túrabeszámolók 08.08.2013. 19:15- crocodile • | 183 Hozzászólás
Összesen 16 napot töltöttünk Albániában ezen belül is 6 napot 1900 méteres magasságban a Trebeshine nevezetű hegyen. Az expedíció fő feladata a Vipera ursinii graeca nevű vipera faj keresése és mérése. Elmondhatom, hogy sikeres volt. Sajnos egyedüli botanikus ambícióval rendelkező egyedként, majd megőrültem... Így még vannak kérdéses fajok amikhez a segítségeteket kérem! Rajtam kívűl még 7 herpész volt. Én azért indultam, hogy Epipactis fajokat keressek, ami persze nem egyszerű a mediterráneumban. Sajnos e téren csalódás volt a túra, de volt Himantoglossum jankae, ill. Görögországban volt még Dactylorhiza saccifera.
Az első napon Kakavie környékén kezdtünk el herpészni. Itt ami érdekes volt a kiszáradt machiában az Echinops sp. Illetve szerintem valami aszúszegfű faj. Állatok terén Testudo graeca, Empusa pennata, Saga hellenica az utóbbi méretes példány volt...
Délután elindultunk Girjokasterbe, amely a világörökség része. Útközben figyeltük az elütött hüllőket. Így találtuk meg egy haragossiklót is. Miután szétnéztünk a múltban, elindultunk Polican-ba, hogy az ottani főtéren töltsük az éjszakát.
Másnap megmásztuk a Dhembelt. Én olyan 1400 m-ig jutottam a fáradság miatt. ŰItt sikerült levadászni a Himantoglossum jankae-t. Illetve egy két növény-fajt. Majd ti megvizsgáljátok. A mászás után visszatértünk megaludni a főtéren Poilican-ba.
Eztán összeszedtük a csoport többi tagját és betámadtuk Kalcyr-t és Podgoran-t egy ismerős miatt, hogy szamarat szerezzünk a mászáshoz. Az ismerős megkerítéséhez a helyiek körénk gyűltek (legalább vagy 7-en) és megnyugtattak minket, hogy már úton van, addig sörözzünk. Persze mi nem vagyunk a jónak elrontója. A sörözés közben sikerült lebeszélni, hogy felvigyenek minket kocsival... (miért is szeretem albániát). Megkezdődött az a bizonyos 6 nap....
A táborunk 1800 és 1900 között volt egy itató mellett, hiszen csak ott volt sík placc a sátoroknak... Minden reggel birkákra és kecskékre kelni a legjobb dolog. Összesítve volt egy kis allium faj, Geranium sp. Potentilla sp. Fehér ajakos, Scilla sp. Állatok: A vipera, Zamenis situla, Hierophis gemonensis. A pásztorok szinte minden nap hívtak magukhoz raki-t inni, ill. tejet inni, sajtot aludt tejet, joghurtot enni. Egyszerűen mesések ezek a produktumok. Mindenkinek ajánlom a gyomor problémákat helyrehozzák.
Miután lejöttünk Permet-től délre található természetes termálvíz feltörések ahol lehet fürödni, meg is mártóztunk. Fürdés után Permetben meg ebéd-vacsoráztunk. Kipróbáltuk a békacombot. Mindenkinek ajánlom! Sör mellé kiváló.
Elindultunk délnek a tenger közelében keresgélni hüllőket. Itt jött képbe a Telescopus fallax, Testudo marginata, Testudo hermanni, Malpolon insignitus.
Majd az utolsó nap megfürödtünk a görög adriába és indulás haza, ami 23 óra vezetés volt.
Megéri Albániába menni, csak ne hüllészekkel :) Nagyon kedvesek az emberek, persze a kis városokban ill. falvakban. Tirana-ban még nem voltam. (Lehet változna a véleményem) Összesítve nagyon jó volt. (Majd jövőre találok nőszőfüveket.)
RE: Herpészekkel Albániában.
- Külföldi kirándulások, túrabeszámolók 08.08.2013. 20:55- Lila Pereszke • | 18.410 Hozzászólás
RE: Herpészekkel Albániában.
- Külföldi kirándulások, túrabeszámolók 08.08.2013. 22:54- Lila Pereszke • | 18.410 Hozzászólás
Látogatók
0 Fórumtag és 221 Vendég online |
Fórum statisztikák
A fórumon 17405
topik
és
72896
hozzászólás van.
Rekord látogatottság: 442 Felhasználó (01.03.2023. 23:09). |