Herpészekkel Albániában.

- Külföldi kirándulások, túrabeszámolók 08.08.2013. 19:15
- crocodile | 183 Hozzászólás

Összesen 16 napot töltöttünk Albániában ezen belül is 6 napot 1900 méteres magasságban a Trebeshine nevezetű hegyen. Az expedíció fő feladata a Vipera ursinii graeca nevű vipera faj keresése és mérése. Elmondhatom, hogy sikeres volt. Sajnos egyedüli botanikus ambícióval rendelkező egyedként, majd megőrültem... Így még vannak kérdéses fajok amikhez a segítségeteket kérem! Rajtam kívűl még 7 herpész volt. Én azért indultam, hogy Epipactis fajokat keressek, ami persze nem egyszerű a mediterráneumban. Sajnos e téren csalódás volt a túra, de volt Himantoglossum jankae, ill. Görögországban volt még Dactylorhiza saccifera.

Az első napon Kakavie környékén kezdtünk el herpészni. Itt ami érdekes volt a kiszáradt machiában az Echinops sp. Illetve szerintem valami aszúszegfű faj. Állatok terén Testudo graeca, Empusa pennata, Saga hellenica az utóbbi méretes példány volt...
Délután elindultunk Girjokasterbe, amely a világörökség része. Útközben figyeltük az elütött hüllőket. Így találtuk meg egy haragossiklót is. Miután szétnéztünk a múltban, elindultunk Polican-ba, hogy az ottani főtéren töltsük az éjszakát.

Másnap megmásztuk a Dhembelt. Én olyan 1400 m-ig jutottam a fáradság miatt. ŰItt sikerült levadászni a Himantoglossum jankae-t. Illetve egy két növény-fajt. Majd ti megvizsgáljátok. A mászás után visszatértünk megaludni a főtéren Poilican-ba.

Eztán összeszedtük a csoport többi tagját és betámadtuk Kalcyr-t és Podgoran-t egy ismerős miatt, hogy szamarat szerezzünk a mászáshoz. Az ismerős megkerítéséhez a helyiek körénk gyűltek (legalább vagy 7-en) és megnyugtattak minket, hogy már úton van, addig sörözzünk. Persze mi nem vagyunk a jónak elrontója. A sörözés közben sikerült lebeszélni, hogy felvigyenek minket kocsival... (miért is szeretem albániát). Megkezdődött az a bizonyos 6 nap....

A táborunk 1800 és 1900 között volt egy itató mellett, hiszen csak ott volt sík placc a sátoroknak... Minden reggel birkákra és kecskékre kelni a legjobb dolog. Összesítve volt egy kis allium faj, Geranium sp. Potentilla sp. Fehér ajakos, Scilla sp. Állatok: A vipera, Zamenis situla, Hierophis gemonensis. A pásztorok szinte minden nap hívtak magukhoz raki-t inni, ill. tejet inni, sajtot aludt tejet, joghurtot enni. Egyszerűen mesések ezek a produktumok. Mindenkinek ajánlom a gyomor problémákat helyrehozzák.

Miután lejöttünk Permet-től délre található természetes termálvíz feltörések ahol lehet fürödni, meg is mártóztunk. Fürdés után Permetben meg ebéd-vacsoráztunk. Kipróbáltuk a békacombot. Mindenkinek ajánlom! Sör mellé kiváló.

Elindultunk délnek a tenger közelében keresgélni hüllőket. Itt jött képbe a Telescopus fallax, Testudo marginata, Testudo hermanni, Malpolon insignitus.

Majd az utolsó nap megfürödtünk a görög adriába és indulás haza, ami 23 óra vezetés volt.
Megéri Albániába menni, csak ne hüllészekkel :) Nagyon kedvesek az emberek, persze a kis városokban ill. falvakban. Tirana-ban még nem voltam. (Lehet változna a véleményem) Összesítve nagyon jó volt. (Majd jövőre találok nőszőfüveket.)

Javítva: 08.08.2013. 20:57 | Fel!

RE: Herpészekkel Albániában.

- Külföldi kirándulások, túrabeszámolók 08.08.2013. 19:39

Hajj, de meggyűlik a bajom mindig a képfeltöltővel.

Csatolt képek:
Fel!

- Külföldi kirándulások, túrabeszámolók 08.08.2013. 20:50
Fel!

- Külföldi kirándulások, túrabeszámolók 08.08.2013. 20:55
- Lila Pereszke | 18.445 Hozzászólás

Békacombot? Herpészek békacombot esznek?! Micsoda idők... mert hogy még egy elkeseredett, a csúszómászóugrálóktól kicsit besokallt botanász bosszúból... na de hogy ők is?!

Fel!

- Külföldi kirándulások, túrabeszámolók 08.08.2013. 20:55
- barkócza | 2.015 Hozzászólás

Az elragadtatásom kapcsán olyan szavak jutottak eszembe, hogyha leírnám őket, ki kéne moderálni magam. Mindenesetre gratulálok.

Mit mondtak a herpészek, vitatják még, vagy inkább elfogadják, hogy a rákosi vipera is ursinii? Akadt szép, típusos V. berus ssp. bosniensis is?

Javítva: 08.08.2013. 21:00 | Fel!

- Külföldi kirándulások, túrabeszámolók 08.08.2013. 21:15

Pereszke ha finom akkor miért ne? A rákosi az ursinii az biztos, egyik közeli rokona ez a graeca egyébként, filogenetikailag. Berus sajnos nem akadt, az északabbra van, mint mi voltunk. Ammodytes lett volna még, de nem került szem elé.

Fel!

- Külföldi kirándulások, túrabeszámolók 08.08.2013. 21:17

Sajnos a növény fotóim sokkal rosszabbak lettek, mint a hüllőkről készültek, mivel a növényeseknél nem volt állványom... De segítsetek megfejteni a növényeket, ha kérhetem! Az orchideákkal nem volt gondom persze... Meg a fotók között látható eredeti platán élőhely Platanus orientalis-sal.

Fel!

- Külföldi kirándulások, túrabeszámolók 08.08.2013. 21:40

Ha szeretnétek csinálok egy tavalyi űber botanikus mediterrán túra beszámolót( ahol Elatine fajok voltak főszerepben, de 44 faj és 2 hibrid orchidea is összejött).

Fel!

- Külföldi kirándulások, túrabeszámolók 08.08.2013. 22:54
- Lila Pereszke | 18.445 Hozzászólás

Ááá nem, ne fáradj vele, nagyon nem szeretnénk... che, hát még jó hogy szeretnénk!

Fel!

- Külföldi kirándulások, túrabeszámolók 09.08.2013. 07:26
- Papinho | 2.958 Hozzászólás

Természetesen szeretnénk.

Nagyon szép tájakon jártatok.

Fel!

- Külföldi kirándulások, túrabeszámolók 09.08.2013. 08:32
- Kele | 666 Hozzászólás

Engem is érdekelne a botanászos beszámoló (+1).
A békacombhoz: a kutyásokról mondják, hogy hasonlítanak a jószágaikra és viszont. Úgy tűnik a herpészekre is áll a mondás.
Legközelebb tücsök-bogár is étlapra kerülhet...
(Csak viccnek szántam, remélem nem sértek senkit)

Fel!

- Külföldi kirándulások, túrabeszámolók 09.08.2013. 10:42
- Gurgolya | 596 Hozzászólás

Ahh, a Dactylorhiza saccifera, az egyik régi álmom! Néha arra gondolok, milyen jó lenne a Balkánra költözni. Csak hát nemcsak a hüllőktől hűlnék el, ha tartósan ott élnék...
A másik beszámoló nagyon is jöhet! De a 44 fajt sorba számoljuk ám majd!

Fel!

- Külföldi kirándulások, túrabeszámolók 09.08.2013. 13:16

Kele mi már ettünk zöld lombszöcskét is. (mondjunk ittunk is akkor rendesen) Dactylorhiza saccifera szép növény, ha kell küldök koordinátát.

Fel!

- Külföldi kirándulások, túrabeszámolók 09.08.2013. 14:24
- Gurgolya | 596 Hozzászólás

Jó lehetett a lombszöcske, csak a herpészek után nehogy jönnek a herpeszek is... Amúgy jut eszembe, láttam én már ezt az ujjaskosbort az Olimposzon, csakhogy áprilisban, ezért hát csak tőlevélrózsásan. Namost szépek azok a zsíros-foltos levelek, de a virágzat nélkül mégsem igazi az élmény...

Fel!

Wir brauchen Deine Hilfe!

Hallo !

Wir hoffen, dass dir unser Forum gefällt und du dich hier genauso wohlfühlst wie wir.

Wenn du uns bei der Erhaltung des Forums unterstützen möchtest, kannst du mit Hilfe einer kleinen Spende dazu beitragen, den weiteren Betrieb zu finanzieren.

Deine Spende hilft!

Spendenziel: 150€
13%

Látogatók
0 Fórumtag és 157 Vendég online

Fórum statisztikák
A fórumon 17425 topik és 72955 hozzászólás van.
Rekord látogatottság: 469 Felhasználó (22.11.2024. 00:15).