Lycium (=Lycium barbarum, Lycium cf. chinense)

- Milyen dísznövény? 08.08.2013. 18:29
- Axel | 72 Hozzászólás

Mostanában elég sok helyen lehet találkozni kisebb-nagyobb ördögcérna csoportokkal, de nem igazán tudom, hogy mi alapján lehet megkülönböztetni az adott fajokat (különösképp a L. barbarum és a L. chinense vonatkozásában). Az interneten sajnos nagyon sok ellentmondással találkozom, amin a kereskedelmi felhasználás csöppet sem segített.

A képek három különböző egyedről készültek. A virágos példányt mindenképpen L. barbarum-nak tippelném a relatíve hosszú porzók miatt (akárcsak a többit), de megköszönném, ha valaki eltudna igazítani ebben az ördögcérna kérdésben...

Csatolt képek:

Javítva: 14.08.2013. 22:54 | Fel!

RE: Lycium

- Milyen dísznövény? 08.08.2013. 20:28
- Lila Pereszke | 18.445 Hozzászólás

Nehéz kérdés, a L. barbarum és a L. chinense közötti különbségek valóban kissé ezotérikus jellegűek (egyes szerzők éppen ezért nem is tekintik őket külön fajoknak...)

Elvileg a levélalak más kicsit, a L. barbarum-nak fokozatosan nyélbe keskenyedő, hosszúkás, szürkészöld levele van, a L. chinense-nek szélesebb, hirtelen nyélbe keskenyedő, világosabb zöld. (Majd mindjárt felteszek pár képet a galériába egy L. chinense-nek tartott egyedről...)
(Egyes szerzők szerint a csészefogak száma is határozóbélyeg, a L. barbarum-nál csak 2, a L. chinense-nél több, 3-5, de én úgy vettem észre, hogy ez egy-egy példányon is változó számú, úh. ez valószínűleg nem egy különösebben megbízható bélyeg, vagy pedig minden második példány hibrid...)

(Ábra: Rothmaler)

Csatolt képek:
Fel!

- Milyen dísznövény? 08.08.2013. 22:06
- Axel | 72 Hozzászólás

Köszönöm a választ, valamint az ábrát! Értem, szóval ez is elég egy zavaros terület...
Korábban én is próbáltam már a csészefogakat vizsgálni, de én is úgy találtam, hogy nem konzisztens.

Mindenesetre a leírás alapján az első kép *talán* L. chinense lehet - szélesebb levélzet, viszonylag hirtelen nyélbe keskenyedő levelek.
Míg a második (a virágos) talán L. barbarum, az egész bokron elég hosszúkás vékony levélzet található.

Vélemény?

UI: L. chinense a bp-i Füvészkertből (nem valami jó kép)... hát a Rothmaler féle ábrával összehasonlítva a levélzete nem stimmel... (a virág mondjuk megegyezik a galériába feltöltött képen láthatóval)

Csatolt képek:

Javítva: 08.08.2013. 22:13 | Fel!

- Milyen dísznövény? 11.08.2013. 09:51
- Lila Pereszke | 18.445 Hozzászólás

A 2-3. kép szerintem is L. barbarum... és a füvészkerti is annak tűnik...

Az 1. kép az valóban gyanús, hogy nyomokban L. chinense-t tartalmazhat...

Fel!

Wir brauchen Deine Hilfe!

Hallo !

Wir hoffen, dass dir unser Forum gefällt und du dich hier genauso wohlfühlst wie wir.

Wenn du uns bei der Erhaltung des Forums unterstützen möchtest, kannst du mit Hilfe einer kleinen Spende dazu beitragen, den weiteren Betrieb zu finanzieren.

Deine Spende hilft!

Spendenziel: 150€
13%

Látogatók
0 Fórumtag és 272 Vendég online

Fórum statisztikák
A fórumon 17425 topik és 72955 hozzászólás van.
Rekord látogatottság: 469 Felhasználó (22.11.2024. 00:15).