Vénusz légycsapó nem csukódik össze

- Botanikai tudakozó 26.04.2013. 18:01
- SWDsoft (gelöscht)

Vénusz légycsapó nem záródik össze mi a probléma? Beletettem legyet, bodobácsot, és semmit sem csinál. Mi lehet a baj?

Fel!

RE: Vénusz légycsapó nem csukódik össze

- Botanikai tudakozó 26.04.2013. 18:18
- Papinho | 2.958 Hozzászólás

Nem éhes.

Fel!

- Botanikai tudakozó 26.04.2013. 18:21

"A légycsapó kisebb rovarokkal táplálkozik. Érdekes levelei kagylóhoz hasonlítanak, mindkét levélfélen 3-3 érző serte található, amelyek az első érintésre nem reagálnak, csak a második érintés aktiválja őket. Ez lehetővé teszi, hogy egy, a csapdába hullott homokszem, vagy apró mag, vagy rovar jelenlétére se érje el az ingerküszöböt. A levél peremén hosszú, merev nyúlványok, úgynevezett pillák sorakoznak. Édes nektárt termelnek és csábítóan kellemes illatot terjesztenek. Amikor egy rovar megérinti valamelyik érző sertét, az inger hatására a levélpár összezár - a rovar rács mögé kerül. Az ingerre ráadásul a levél számtalan apró mirigyéből fehérjeoldó emésztőanyag termelődik. Az emésztés nagyobb zsákmány esetén 8-10 napig is eltarthat, majd a levél ismét szétnyílik, a rovarból visszamaradt, emészthetetlen részeket lefújja a szél, lemossa az eső, és a Vénusz légycsapója ismét fogadja látogatóit."

Az írás szerint csak a második érintésre kell reagálnia a növénykének.

Fel!

- Botanikai tudakozó 26.04.2013. 18:23
- SWDsoft (gelöscht)

Szerinted él még ez? Ugyanis olvastam egy olyat mármint hallottam hogy egyes helyeken döglött példányokat árusítanak.

Csatolt képek:
2013-04-26_15.32.04_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Javítva: 26.04.2013. 19:12 | Fel!

- Botanikai tudakozó 26.04.2013. 18:33

Megmondom őszintén, nem értek hozzá, viszont eléggé kókadtnak látszik szegényke. Várjál meg egy hozzáértőt, biztosan hamarosan előkerül egy.

Fel!

- Botanikai tudakozó 26.04.2013. 19:23
- Lila Pereszke | 18.445 Hozzászólás

Ááá... és mindezt a "Technikai panaszkodóban"... ha nem tudnám, hogy hányadika van, azt hinném ápr. 1. van...

Valószínűleg fogyókúrázik!

Amúgy tényleg elég kókadt szerencsétlen... vagy tök száraz a földje és azért, vagy túlöntözted és kirothadt a gyökere... bár ha jól látom épp egy virágzati szárat hajt, úh. talán még nem teljesen reménytelen a helyzet.

Ha közelről megnézed a leveleket, akkor van rajtuk általában 2-2 jól látható érzékelő szőr, csak akkor csukódik be, ha azokhoz hozzáér valami... de amúgy teljesen felesleges "etetgetni" és macerálni meg főleg, mert rengeteg energiájába kerül a levelek kinyitása-becsukása, úh. előbb-utóbb ki fog nyiffanni, ha sokat macerálod...

Javítva: 26.04.2013. 19:24 | Fel!

- Botanikai tudakozó 26.04.2013. 20:32
- SWDsoft (gelöscht)

A földje teljesen nedves, van alatta másfél centi víz. A növényt pedig ma vásároltam. Ha esetleg rossz részlegre írtam akkor bocsánat. Mit tudnátok tanácsolni, mik ilyenkor a lehetséges "intézkedések" ? Érdemes-e kitenni közvetlen/közvetett napfénynek? Ugyanis ahol vettem az Oázisba, ott csak párás volt a levegő, és szerintem nem túl sok napfénnyel.

Javítva: 26.04.2013. 20:47 | Fel!

- Botanikai tudakozó 26.04.2013. 20:38
- SWDsoft (gelöscht)

Hogy lehetne "életre" hívni, és szerinted levágjam a virágot hozó szárat? Ugyanis azt olvastam hogy ez legyengíti a növényt! Ja és perpillanat be van csukódva rajta két csapda! Így vettem. AMúgy komolyan írtad hogy fogyózik? :D mert nem vagyok rutinos ilyen körökben.

Javítva: 26.04.2013. 20:41 | Fel!

- Botanikai tudakozó 26.04.2013. 20:57

Szerintem tedd világos, de nem tűző napos helyre, tartsd nedvesen a földjét (de ne álljon rajta a víz, mert elrothad) és ne maceráld...

Fel!

- Botanikai tudakozó 26.04.2013. 21:03
- SWDsoft (gelöscht)

Az baj szerinted ha alatta van víz? Azt mondták az Oázisban hogy naponta permetezőfejes valamivel 2 spriccelést küldjek rá, plusz alá 1 másfél centi vizet. Szerinted? JA és nem áll a víz a cserépbe csak nyirkos, nedves a földje!

Javítva: 26.04.2013. 21:04 | Fel!

- Botanikai tudakozó 26.04.2013. 21:16

Szerintem némileg túlaggódod a kérdést... én azt hiszem már maximálisan kimerítettük a témát. Az esetleges további növényápolási kérdésekre javaslom pl. az Index - Kertészeti csevegő részlegének felkeresését, mert jelen fórumnak nem célja elmenni ebbe az irányba.

Fel!

- Botanikai tudakozó 02.06.2013. 21:35
- Alex (gelöscht)

A Vénusz légycsapó egy észak-amerikai növény. Otthoni nevelés során arra kell figyelni, hogy az ültetőközege sima tőzeg legyen. A virágföld nem jó, mert tápanyagszegény talajon él, így alakult ki a rovarfogó képesége. Cserepe alatt folyamatosan állhat 1-2 cm eső vagy desztillált víz. Csapvíz ugyancsak kerülendő, mert sok kálciumot és magbéziumot tartalmaz. Ugyanígy tápoldatozni sem szabad. Szereti a közvetlen napfényt, így rövid szoktatás után ki lehet tenni a napra. Mivel mérsékelt égövön él, akár télen is a szabadban maradhat, de ilyenkor a ővni kell a fagytól. Olyan -10 °C-ig nem lesz baja.
Otthoni nevelése során érdemes a virágszárát levágni, mert nagyon sok energiát felemészt a növény a virágzásra, és sokszor ebbe bele is pusztul.
A csapdáját akkor zárja be, ha a a csapda belsejében lévő 3-3 érzékelőszőröket egymás uitán legalább kétszer megérinti valami. A csapda bezáródása függ a hőmérséklettől, hidegben lassabban csukódik be. Egy egy csapda 3-5 alkalommal tud bezáródni, után a elhal a levél, de persze hoz helyette újat. Ezért sem érdemes piszkálni a növényt.
Etetni nem kell, ugyanúgy működik, mint minden más növény: fotoszintetizál.
Sok hasznos infót lehet olvasni itt a húsevő növényekről: http://www.rnbt.hu

Fel!

Wir brauchen Deine Hilfe!

Hallo !

Wir hoffen, dass dir unser Forum gefällt und du dich hier genauso wohlfühlst wie wir.

Wenn du uns bei der Erhaltung des Forums unterstützen möchtest, kannst du mit Hilfe einer kleinen Spende dazu beitragen, den weiteren Betrieb zu finanzieren.

Deine Spende hilft!

Spendenziel: 150€
13%

Látogatók
0 Fórumtag és 262 Vendég online

Fórum statisztikák
A fórumon 17425 topik és 72955 hozzászólás van.
Rekord látogatottság: 469 Felhasználó (22.11.2024. 00:15).