Déli végek virágai

- Magyarországi kirándulások, túrabeszámolók 03.03.2013. 10:19
- barkócza | 2.015 Hozzászólás

Sikeresen összeállt a Szedres-Szársomlyó túra, Pereszke, Mobé, Papinho társaságában. Pereszke kissé meg volt fázva, de sikerült végül rábeszélni. Az időjárásjelentés napsütést, 9 fokot, de szelet ígért.

Korán indultunk, úgyhogy 8 óra körül már a szedresi sáfrányosban voltunk. Mindenütt kis bimbók nyújtózkodtak, de kinyílt virágot alig találtunk. Vagy még egy pár nappal korábban jöttünk a kelleténél, vagy túl korán reggel volt, és egy kis napsütésre vártak. A levegő is hideg volt még, és az ígért szél is meg-meglibbent. Némi fagyoskodás árán csak sikerült néhány képet összehozni, aztán negyed tíz fele indultunk tovább Szársomlyóra, ahol tízre beszéltük meg a találkozót Xanthomelasszal és lepkeberát csapatával. Xanthomelas K. Zs.-tal, az ismert természetbaráttal-természetfotóssal is egyeztetett, igy vele is sikerült találkoznunk. Külön köszenet illeti Barkberket, aki segített abban, hogy följuthassunk a Szársomlyóra.

A Szársomlyó azon helyek közé tartozik, amik komoly pszihés zavarokat okozhatnak egy egyszerű növénybarát számára. Tömegében nyíltak a kikericsek, helyenként fehérlett tőlük a hegyoldal. Általában nincs érzékünk a növények számának megbecsülésére. Ha azt mondjuk, pár ezer, azt hisszük, nagy számot mondtunk. A százezer az már nagyon nagy szám. Itt viszont millós állományról kell beszélni, de talán a tímillió a helyes. Most mondom, hogy nem tudtuk mindet lefényképezni.

Papinho az elejétől fogva emlegette, hogy van egy telepített illír sáfrány állomány a hegyen, de nem tudta, hol. Nos, megtaláltunk, és itt találkoztunk K. Zs.-tal és társával, V. B.-vel is, akik mindketten igen komoly gépekkel "lőttek" - nálunk csak Mobé használt ilyet. Az illír sáfrányok telibe virágoztak, egy kb. 5x5m-es területen kb. ötszáz tő virított. (B. L. természetvédelmi őr elmondta, hogy előző héten még semmi nem látszott a sáfrányokból, úgyhogy szerencsénk volt.) Közben kiderült, hogy V. B. (megnéztem az ő képeit is a neten, hú, hanyattestem) ugyanabban a dunamenti faluban született, mint édesanyám, úgyhogy meg is beszéltük, hogy milyen csodálatos volt ott régen, amikor a bárkán még olyan halat lehetett venni, amilyet csak akartunk. A falu mellett él egyébként fekete galagonya, még nem láttam, de régi vágyam.

A Szársomlyónak, persze, nem csak meleg déli, hanem hűvösebb, északi oldala is van. Itt még nőtt a hóvirág, az illatos hunyor, és persze a csodabogyó is. Papinho szólt, hogy most kéne virágozniuk - és tényleg! Nagyon szerettünk volna lónyelvű csodabogyót is találni, de végül nem sikerült. Pereszke jóvoltából elsősorban azért figyeltünk a mohákra és a gombákra is. A felsőbb részeken, a gerincen Pereszke pedig kiszúrta a magas borsó hajtásait is. Kicsit törte a fejét, mert nem tetszett neki a levél széle, de végül abban maradtunk, hogy magas borsó.

Innen átmentünk a Mecsekbe, Barkberk telefonos útmutatása alapján megpróbáltunk Pécsvárad környékén egy csillagvirágost megtalálni. Végül nem sikerült, de szép hely volt, úgyhogy nem bántuk. (Itt jöttem rá, hogy a "három, szép öreg barkóca alatt állok egy kereszteződésben", nem mindenkinek jelent egyértelműen beazonosítható tájékozódási pontot. A probléma egyébként az volt, hogy öreg volt a térképünk, új jelzések keletkeztek közben.)

Szóval, tökéletesen sikerült a túra, köszönet mindenkinek, aki segített benne. A virágok és a napfény még terápiás hatást is kifejtettek, Pereszke megfázása is sokat javult estére.

És akkor a képek (megint jól összekeverte a fórummotor):

Csatolt képek:

Javítva: 04.03.2013. 17:38 | Fel!

RE: Déli végek virágai

- Magyarországi kirándulások, túrabeszámolók 03.03.2013. 12:59
- retek | 2.168 Hozzászólás

Akkor bizakodok :D, nagyon szépek a képek.

Fel!

- Magyarországi kirándulások, túrabeszámolók 03.03.2013. 14:03
- Lila Pereszke | 18.437 Hozzászólás

Igen, én sajnos már egy hete döglődöm az influenza miatt, úh. az utolsó percig gondolkodtam, hogy menjek-e, de végül Barkócza igen kiváló meggyőzőképességének köszönhetően (beígért egy spéci gyógyteát, gyógypárlatot, gyógyzsepit, gyógypokrócot, gyógykönyveket, stb.) szerencsére úgy döntöttem, hogy nem hagyhatom ki a Szársomlyót!

A "kora hajnali" szedresi sáfrányok szenzációsak voltak, de az erős jéghideg szél és a kóróhalmazzal nehezített "előtér", "háttér" ill. "középtér" miatt én végül nem kísérleteztem a fotózásukkal, mert teljesen reménytelennek tűnt egy épkézláb fotó összehozása. Inkább csak megnézegettem őket, meg a mindenféle kórómaradványokat és amíg a srácok fotóztak, addig azon elmélkedtem, hogy vajon a BF saját megfagyottjának fog-e tekinteni és hogy sáfrányt vagy inkább kikericset kérjek majd a síromra... De aztán visszamentem a kocsihoz, ahol a fűtés és az orrspray hatására némileg bizakodóbbá váltam a nap hátralévő részét illetően.

Szerencsére a nagyon feltekert kocsifűtés és Barkócza remek gyógyteájának hatására elég jól feléledtem mire odaértünk a Szársomlyóhoz és ott azért már jóval kellemesebb idő, ragyogó napsütés, viszonylagos szélcsend és persze "szívmelengetően jó" növények fogadtak minket. Nem győztük kapkodni a fejünket és a fotósmasináinkat... nem csak az említett kikericsek, sáfrányok, hunyorok, stb. voltak top formában, de a mohák, zuzmók is ragyogóak voltak, az egyik sziklán még napon sütkérező, hatalmasra felhízott májmohatelepeket is sikerült találni.
Gondolom ez is a Solorinától már sokat kérdezett R. sorocarpa - R. ciliifera páros lehet, (bár az eddig látottakhoz képest nekem laikusként ezek szokatlanul nagynak tűntek... ) Sajnos a mohák közül csak néhányat sikerült normálisan lefotóznom, a fejcsóválva, lemondóan csak Peltigera sp., ill. Cladonia sp.-ként felcímkézett zuzmók közül meg még annyit sem... úh. attól tartok egy kicsit még várni kell a mohás ill. a zuzmós galéria befejezésére!
De mivel a Szársomlyó is tipikusan egy olyan hely, ahol akár évekig is el lehet szöszmötölni, mire minden növényt-zuzmót-bigyót átbogarászik az ember, remélem majd még visszamegyünk máskor is...

Hálás köszönet Barkóczának a szervezésért és a "telekocsi" valamint a túra vezetésért!

(P.S.: ja, a "sziklafalra hányt borsóval" csak az volt a bajom, hogy bár elsőre hamisítatlan borsónak tűnt, utána találtunk fiatalabb egyedeket is, amiknek kis és szokatlanul -bükkönyösen- nagyon fogas szélű levélkéik voltak... )

Csatolt képek:

Javítva: 03.03.2013. 14:41 | Fel!

- Magyarországi kirándulások, túrabeszámolók 03.03.2013. 14:04

Zitat von retek im Beitrag #2
Akkor bizakodok :D, nagyon szépek a képek.

Új gépe van! Jó mi?

Fel!

- Magyarországi kirándulások, túrabeszámolók 03.03.2013. 17:54
- mobe | 1.181 Hozzászólás

Én már túl sokat nem tudok hozzáfűzni az előzőekhez. Barkócza némi gyógyitallal belénk is öntötte a lelket, talán ezért sikerült megúsznom a szedresi kúszást-mászást, pedig negyed óra után már annyira átfagyott a kezem, hogy nem éreztem az ujjamat az exponálógombon. Szársomlyón már egész jó idő volt, mire visszaértünk a parkolóhoz és nekiláttunk az ebédünknek, melegen sütötte a hátunkat a nap.

Már régen vágytam Szársomlyóra és a környékre, köszönet Barkóczának!

Volt némi veszélye, hogy Pécsvárad felett az erdőben alszunk, mert Papinó és Barkócza a csillagvirág kutatása közben jó messzire elkódorgott, de végül ezt is megúsztuk.

Csatolt képek:

Javítva: 03.03.2013. 18:03 | Fel!

- Magyarországi kirándulások, túrabeszámolók 03.03.2013. 18:11

Ú, micsoda képek!

Fel!

- Magyarországi kirándulások, túrabeszámolók 03.03.2013. 18:41
Fel!

- Magyarországi kirándulások, túrabeszámolók 03.03.2013. 18:44

Újra föl fogom rakni a képeimet, úgy látom, sikerült "elpixelezni" a tömörítésnél. Itthonról csak mobil internetem van, majd a dolgozósból töltök fel jobbakat. Mobé képei viszont elképesztőek. Pereszkéi is nagyon jók!

Fel!

- Magyarországi kirándulások, túrabeszámolók 03.03.2013. 21:23
- xanthomelas | 123 Hozzászólás

Néhány gondolattal én is kiegészíteném az előttem szólók elménybeszámolóit.
Először is a hosszú téli punnyadás után már nagyon kellett ez a túra! Külön öröm, hogy a fórumtagokkal együtt tölthettem az idő egy jó részét. Az időpontot is nagyon eltaláltuk: a borús, csapadékos február következtében kicsit megcsúszott a kikerics virágzása és így egybeesett a sáfrányokéval, valamint az illatos hunyor is teljes pompájában nyílott. Egy helyen a fű között 2 tavaszi hérics virágot is találtam, szinte szár nélkül.
Mi Szedres helyett egy másik dél-mezőföldi tarka sáfrányost látogattunk meg (Kalotás Zsoltnak innen is köszönjük az idegenvezetést!) de a megnövekedett felhőzet miatt mi is nagyrészt csukott példányokat láttunk.
Most, ahogy a fotókat válogattam azt vettem észre, mintha a 3 virágos sáfrány nem illír, hanem kárpáti lenne! Kérem erősítsetek vagy cáfoljatok meg ebben

Csatolt képek:

Javítva: 03.03.2013. 21:30 | Fel!

- Magyarországi kirándulások, túrabeszámolók 03.03.2013. 21:58
- brentakurdvium | 3.508 Hozzászólás

Korábban már pedzegettem ezt a témát, hogy ott illír és kárpáti sáfrány is lenne telepítve, de nem harapott rá senki. A képek többségén egyszínű leplű, talán illírek vannak, az egyik képen és mobé egyik képén azonban jól látható a sötétebb v alak a külső oldalán a lepleknek, ami felveti gyanút, hogy nem-e kárpáti az illető. Nem faggatátok ki őket a nemzetiségükről?

Fel!

- Magyarországi kirándulások, túrabeszámolók 03.03.2013. 22:03

Ahogy így megnéztem, egyből a kárpáti ugrott be a lepel mintázatáról. Ráadásul egy kicsit külön is állt a többiektől.
Nagyon halvány emlékeim vannak egy cikkről, amiben mintha egy másik sáfrány Szársomlyóra telepítését is említették volna.

Fel!

- Magyarországi kirándulások, túrabeszámolók 03.03.2013. 22:29
- brentakurdvium | 3.508 Hozzászólás

Más téma: barkócza egyik gombás képén mintha fekete kehelygomba (Urnula craterium) lenne. Szerintetek is?

Fel!

- Magyarországi kirándulások, túrabeszámolók 03.03.2013. 22:56

Csak egy - nyílván nem döntő - adalék: belenéztem a tanösvény ismertetőjébe. A "Növényfajok a Szársomlyón" c. részben a gerincen szerepel a magas borsó.

Fel!

- Magyarországi kirándulások, túrabeszámolók 04.03.2013. 08:59

Sajnos én nem fotóztam le a sáfrányokat, úh. nem tudok újabb bizonyítékot felhozni, de némelyiknek tényleg mintásnak tűnik a leple!

Fel!

- Magyarországi kirándulások, túrabeszámolók 04.03.2013. 09:49

Itt egy kivágás a kérdéses egyedről készült képből. Nos?

Csatolt képek:

Fel!

- Magyarországi kirándulások, túrabeszámolók 04.03.2013. 12:01

Nem zárhatjuk ki a halvány sáfrányt sem, de az nem ilyen sötét alapszínű. Szerintem inkább kárpáti, bár ahhoz még nem volt szerencsém élőben, pedig régóta szeretném lefotózni Beregben. Sajnos a nagy távolság eddig mindig elriasztott.

Fel!

- Magyarországi kirándulások, túrabeszámolók 04.03.2013. 15:09

(Kicseréltem a képeket jobb felbontásúakra.)

Fel!

- Magyarországi kirándulások, túrabeszámolók 04.03.2013. 15:12

Meg a halványnak normálisan többnyire nem ilyen kicsípett / megrágcsált csúcsú a leple... amúgy a zöld védettes könyv is írja a kárpátinál, hogy van belőle telepítve a Szársomlyóra!

Javítva: 04.03.2013. 16:26 | Fel!

- Magyarországi kirándulások, túrabeszámolók 04.03.2013. 15:15

Zitat von barkocza im Beitrag #17

Tök jók!

Fel!

- Magyarországi kirándulások, túrabeszámolók 04.03.2013. 18:50

Zitat von Lila Pereszke im Beitrag #19
Zitat von barkocza im Beitrag #17

Tök jók!

Tényleg tök jók!

Fel!

- Magyarországi kirándulások, túrabeszámolók 06.03.2013. 18:50
- Papinho | 2.958 Hozzászólás

Még csak annyit plusz információként a jól sikerült kirándulásról, hogy Barkocza öt féle pályinkával kedveskedett a résztvevőknek. Én, akinek volt szertencséje mindegyiket megkóstolni, bizton állíthatom, hogy első rangú főzetek voltak. (kökény, barkóca, stb.)

Hanspeternek pedig köszönet a sáfrányok helyének meghatározásáért, reméljük, mielőbb visszatér a körünkbe.

Csatolt képek:

Javítva: 06.03.2013. 22:26 | Fel!

Wir brauchen Deine Hilfe!

Hallo !

Wir hoffen, dass dir unser Forum gefällt und du dich hier genauso wohlfühlst wie wir.

Wenn du uns bei der Erhaltung des Forums unterstützen möchtest, kannst du mit Hilfe einer kleinen Spende dazu beitragen, den weiteren Betrieb zu finanzieren.

Deine Spende hilft!

Spendenziel: 150€
0%

Látogatók
0 Fórumtag és 53 Vendég online

Fórum statisztikák
A fórumon 17424 topik és 72941 hozzászólás van.
Rekord látogatottság: 469 Felhasználó (22.11.2024. 00:15).