Saxifraga kérdés (=Saxifraga extrata)

- Milyen külhoni növény? 24.02.2013. 19:10
- alsotekeres | 31 Hozzászólás

Kérdezném, hogy ez lehet-e Saxifraga exarata?
A kép a Zillertalon készült.
Köszönöm!

Csatolt képek:
Sax exarata.jpg

Javítva: 25.02.2013. 11:59 | Fel!

RE: Saxifraga kérdés

- Milyen külhoni növény? 24.02.2013. 19:46
- Papinho | 2.958 Hozzászólás

Lehet, a határozót nézegetve talán S. exarata subsp. pseudoexarata. Az exarata-nak 6 alfaját jelzi a könyv. Ez az alfaj Tirolban is honos.

Fel!

- Milyen külhoni növény? 24.02.2013. 21:06
- brentakurdvium | 3.508 Hozzászólás

Szerintem lehet, hogy inkább a Saxifraga moschata, annak nem fedik egymást a sziromlevelei, és rövidebbek a szirmokhoz képest a csészelevelek. Itt meg tudod nézni mindkettőt.

Fel!

- Milyen külhoni növény? 24.02.2013. 21:27

Hogy ne hozzuk könnyű helyzetbe Alsótekerest, jelzem hogy ahány határozó, annyíféle megközelítés.

Az én határozóm a S. moschatat bevonja a S. exarata alá, vagyis annak egy alfajaként jelzi.

Fel!

- Milyen külhoni növény? 24.02.2013. 21:38

Átlapoztam mégegyszer az anyagot.

A S. exarata subsp. pseudoexarata-t több szerző is S. moschata-nak nevezi, de van amelyik S. muscoides-ként hívja.

A S. exarata subsp. moschata-t szintén több szerző S. moschata-nak nevezi, de van amelyik S. muscoidesek közé sorolja, vagy a S. moschata subsp. allionii-nak titulálja.

Azt hiszem ez is egy zavaros nemzetség, majd pár évtized múlva felszáll a füst.

Addig is szerintem teljesen elfogadható Brenta S. moschata-ja.

Fel!

- Milyen külhoni növény? 24.02.2013. 22:00
- alsotekeres | 31 Hozzászólás

Köszönöm a válaszokat!
Ami nekem van Saxifragás könyvem, az a moschatat az exarata szinonimájaként említi. A saxbase pedig a "Saxifraga exarata ssp. moschata" formát használja. Ezek szerint ha simán exaratának nevezem el, akkor nem tévedek nagyot.

Fel!

- Milyen külhoni növény? 24.02.2013. 22:57
- brentakurdvium | 3.508 Hozzászólás

Én három helyen néztem meg, de mindegyiken külön fajként hozta a S. moschatát, bár két helyen is fel van tüntetve szinonimként a S. exarata ssp. moschata. Szóval valószínűleg mindkettő jó. Nekünk amatőröknek legalábbis biztosan.

Fel!

Wir brauchen Deine Hilfe!

Hallo !

Wir hoffen, dass dir unser Forum gefällt und du dich hier genauso wohlfühlst wie wir.

Wenn du uns bei der Erhaltung des Forums unterstützen möchtest, kannst du mit Hilfe einer kleinen Spende dazu beitragen, den weiteren Betrieb zu finanzieren.

Deine Spende hilft!

Spendenziel: 150€
13%

Látogatók
0 Fórumtag és 380 Vendég online

Fórum statisztikák
A fórumon 17425 topik és 72955 hozzászólás van.
Rekord látogatottság: 489 Felhasználó ( 24 perce).