Berkenye (=Sorbus semiincisa)

- Milyen hazai növény? 27.09.2012. 20:49
- Jenő bácsi (gelöscht)

A Rupp-hegyi természetvédelmi területen találtam egy kb. 4 m magas berkenyefát, amelyet az Új Magyar Füvészkönyv felhasználásával széleslevelű berkenyének (Sorbus pseudolatifolia) gondolok a helyszíni vizsgálat és az itt mellékelt fotók alapján.
Kérem véleményedet, mivel nagyon sok berkenyefaj van, amelyek között nehéz eligazodni, és én nem vagyok botanikus, csak műkedvelő növényfotós.

Csatolt képek:

Javítva: 27.09.2012. 23:01 | Fel!

RE: Berkenye

- Milyen hazai növény? 27.09.2012. 22:05
- barkócza | 2.015 Hozzászólás

Nem, nem, ez egy szép, klasszikus Sorbus semiincisa (budai berkenye), amire az élőhely is utal. Gratulálok, nagyon szép!

A S. pseudolatifoli vértesi faj, amit ugyan ültettek sokfelé, de ez nem az.

Javítva: 27.09.2012. 22:06 | Fel!

- Milyen hazai növény? 27.09.2012. 22:20
- Jenő bácsi (gelöscht)

Köszönöm a hozzászólást, valóban megfelelnek a Füvészkönyv határozókulcsai a S. semiincisa-nak, csak azért választottam a pseudolatifolia-t, mert a termése nem vörös, hanem narancsos-barna ... Viszont az élőhelyek között a Budai-hg. szerepel, a pseudolatifolia-nál pedig nem. Mégegyszer köszönöm, budai berkenyének fogom besorolni!

Fel!

- Milyen hazai növény? 28.09.2012. 08:34
- barkócza | 2.015 Hozzászólás

Fog még sötétedni a termése. Mikori kép? Én az idén csak elég megkínzott semiincisákat láttam.

Fel!

- Milyen hazai növény? 28.09.2012. 10:28
- Jenő bácsi (gelöscht)

A fotók tegnapelőtt, szeptember 26-án készültek. Gondoltam, hogy még sötétedik a termések színe, mert szeptember közepén még sárgák voltak ...

Fel!

Wir brauchen Deine Hilfe!

Hallo !

Wir hoffen, dass dir unser Forum gefällt und du dich hier genauso wohlfühlst wie wir.

Wenn du uns bei der Erhaltung des Forums unterstützen möchtest, kannst du mit Hilfe einer kleinen Spende dazu beitragen, den weiteren Betrieb zu finanzieren.

Deine Spende hilft!

Spendenziel: 150€
13%

Látogatók
0 Fórumtag és 136 Vendég online

Fórum statisztikák
A fórumon 17425 topik és 72955 hozzászólás van.
Rekord látogatottság: 469 Felhasználó (22.11.2024. 00:15).