Asplenium (=Asplenium lepidum)

- Milyen külhoni növény? 07.07.2012. 21:36
- Papinho | 2.958 Hozzászólás

Bécsújhelytől nem messze láttam, elképzelhető, hogy A. lepidum?

Csatolt képek:

Javítva: 09.07.2012. 13:27 | Fel!

RE: Asplenium

- Milyen külhoni növény? 09.07.2012. 13:27
- Lila Pereszke | 18.445 Hozzászólás

Szerintem is az... mintha látnék mirigyszőröket is... (A. lepidum)

Javítva: 09.07.2012. 13:28 | Fel!

- Milyen külhoni növény? 09.07.2012. 16:31
- Papinho | 2.958 Hozzászólás

Igen, ennek inkább a szárán voltak mirigy szőrök. Amit anno a Bükkben láttam, annak a levél széle volt mirigyes. De végül is ez a faj is lehet változatos, mint sok másik növény.

Fel!

- Milyen külhoni növény? 09.07.2012. 19:03
- Lila Pereszke | 18.445 Hozzászólás

Hát, az osztrák határozó szerint "többé-kevésbé mirigyes"...

Fel!

- Milyen külhoni növény? 24.10.2020. 08:07
- Buphthalmum | 103 Hozzászólás

A határozás sztem is OK, hazánkban és közvetlen környékén csak a kövi fodorkával lehetne összekeverni, de spóraszóró stádiumban az A. ruta-muraria-ról már lekopnak a fiatal hajtáson még megtalálható, sokkal ritkább eloszlásban fejlődő mirigyszőrök.
Egyes alfajoknál (változatoknál), a mirigyes fodorkánál is előfordulhat, hogy alig, vagy nem találunk mirigyszőröket, ám a faj egyedeire ilyenkor is jellemző, hogy a legyező alakú levélkék ujjszerűen (Riccia-san, pl. a R. glauca-hoz hasonlóan) tagoltak, míg az A. ruta-muraria-nál legfeljebb csak csipkézett, vagy fogazott a levélke szegélye. A sztereó alatt, vagy a 10x-es nagyító mellett fény felé tartva az utóbbinál rendszerint jellegzetes porcos (hyalin-)szegélyt láthatunk (mirigyek nélkül), míg az A. lepidum-nál ez nem jellemző, kevésbé feltűnő (viszont rendszerint mirigyes). Bár a fentiek általában használható bélyegek, a fodorkák változatossága egy tövön belül is meglepően jelentős lehet. Ezzel mindig számolni kell. Bocs, h ennyire késve kommentelek, de hátha valakinek később is hasznos lehet.

Fel!

- Milyen külhoni növény? 24.10.2020. 08:15
- Buphthalmum | 103 Hozzászólás

A határozás sztem is OK, hazánkban és közvetlen környékén csak a kövi fodorkával lehetne összekeverni, de spóraszóró stádiumban az A. ruta-muraria-ról már lekopnak a fiatal hajtáson még megtalálható, sokkal ritkább eloszlásban fejlődő mirigyszőrök.
Egyes alfajoknál (változatoknál), a mirigyes fodorkánál is előfordulhat, hogy alig, vagy nem találunk mirigyszőröket, ám a faj egyedeire ilyenkor is jellemző, hogy a legyező alakú levélkék ujjszerűen (Riccia-san, pl. a R. glauca-hoz hasonlóan) tagoltak, míg az A. ruta-muraria-nál legfeljebb csak csipkézett, vagy fogazott a rendesen rombusz alakú levélke szegélye. A sztereó alatt, vagy a 10x-es nagyító mellett fény felé tartva az utóbbinál rendszerint jellegzetes porcos (hyalin-)szegélyt láthatunk (mirigyek nélkül), míg az A. lepidum-nál ez nem jellemző, kevésbé feltűnő (viszont rendszerint mirigyes). Bár a fentiek általában használható bélyegek, a fodorkák változatossága egy tövön belül is meglepően jelentős lehet. Ezzel mindig számolni kell. Bocs, h ennyire késve kommentelek, de hátha valakinek később is hasznos lehet.

Fel!

Wir brauchen Deine Hilfe!

Hallo !

Wir hoffen, dass dir unser Forum gefällt und du dich hier genauso wohlfühlst wie wir.

Wenn du uns bei der Erhaltung des Forums unterstützen möchtest, kannst du mit Hilfe einer kleinen Spende dazu beitragen, den weiteren Betrieb zu finanzieren.

Deine Spende hilft!

Spendenziel: 150€
13%

Látogatók
0 Fórumtag és 370 Vendég online

Fórum statisztikák
A fórumon 17425 topik és 72955 hozzászólás van.
Rekord látogatottság: 489 Felhasználó (Ma 06:40).