Sáska (=Carex secalina)

- Milyen hazai növény? 10.06.2012. 13:12
- Hanspeter | 386 Hozzászólás
Javítva: 15.06.2012. 08:57 | Fel!

RE: Sáska

- Milyen hazai növény? 10.06.2012. 14:54
- bosna sarajevo | 5.090 Hozzászólás

Carex hordeistichos

Fel!

- Milyen hazai növény? 10.06.2012. 20:17

Ezek szerint ennek még utána kell nézzek alaposabban. Nem vagyok nagy sásrajongó, töredelmesen bevallom én ezt Carex secalina- nak gondoltam.

Fel!

- Milyen hazai növény? 10.06.2012. 21:50

nem lehetetlen a secalina sem, ebben az állapotában (még érett tömlők nélkül) fotóról amúgy is határozni csak megérzéses alapon lehet határozni

Fel!

- Milyen hazai növény? 10.06.2012. 22:36

Talán hagyjuk függőben és majd visszatérünk rá. Majd igyekszem hozni róla egyértelmű bélyeget. (Ez a felvétel még május eleji volt.)

Fel!

- Milyen hazai növény? 10.06.2012. 22:44

eleve úgy kellett volna beírnom, hogy hordeistichos/secalina (és a kép alapján az is marad, persze ha később visszaellenőrzésre kerül, akkor ki lehet deríteni a fajt)

Fel!

- Milyen hazai növény? 11.06.2012. 18:35
- Jaurinum | 1.656 Hozzászólás

A levelek szürkészöld színűek, ami szerintem a hordeistichos sajátossága, legalábbis amelyikkel én találkoztam az ilyen volt. A secalina inkább sárgászöld színű, füzérkék, levelek és szár egyaránt. Egy habitusfotótól talán okosabbak lehetnénk.

Fel!

- Milyen hazai növény? 11.06.2012. 21:53

Lehet, hogy hamar megadtam magam C. secalina ügyben, de majd később igyekszem tisztázni a dolgot. Az alábbi képek közül az első négy tavaly június 25-én készült (szerintem ezek is Carex secalina-k) az utolsó pedig a vitatott fajjal egy időben idén május 5- én. Nem tudom egy közel két hónappal fiatalabb egyednél mennyire erős bélyeg a szürkészöld levélszín, ami a habitusfotón már nem is annyira szürkészöld. Kérdezem mennyire jellegzetes a hordeistichos tömlőinek hosszanti sorba rendeződése? Mert a fotómon ilyet nem vélek felfedezni.
Egyébként pedig majd igyekszem visszatérni a helyszínre, mert pontosan tudom hol készült a kép, hátha sikerül egyértelművé tenni a határozást.

Csatolt képek:

Javítva: 11.06.2012. 21:54 | Fel!

- Milyen hazai növény? 11.06.2012. 22:11
- brentakurdvium | 3.508 Hozzászólás

Én is nemrég küzdöttem a két faj megkülönböztetésével, nem is sikerült teljesen, majd ha tudok, hozok róla képet. Mindenesetre a tömlő méretét fontosnak írják, a C. hordeistichosé jelentősen nagyobb, 1 cm körüli, a C. secalináé pedig 6-7 mm-es.

Fel!

- Milyen hazai növény? 14.06.2012. 18:01

az új képeken egyértelműen C. secalina van, azaz ha azeredeti fotó is erre vonatkozik, akkor nyilvánvalóan az

a két faj megkülönöböztetése terméses állapotban egyértelműen megy a tömlő alapján, de egyébként a hordeistichos általában minden méretében (termet, levélhossz és szélesség, virágzatok hossza) nagyobb

mindezt egy méretarány nélküli virágos állapotú képen ugyanakkor nem lehet megállapítani

Fel!

Wir brauchen Deine Hilfe!

Hallo !

Wir hoffen, dass dir unser Forum gefällt und du dich hier genauso wohlfühlst wie wir.

Wenn du uns bei der Erhaltung des Forums unterstützen möchtest, kannst du mit Hilfe einer kleinen Spende dazu beitragen, den weiteren Betrieb zu finanzieren.

Deine Spende hilft!

Spendenziel: 150€
13%

Látogatók
0 Fórumtag és 118 Vendég online

Fórum statisztikák
A fórumon 17425 topik és 72955 hozzászólás van.
Rekord látogatottság: 502 Felhasználó (Ma 11:16).