Passiflora coerulea

- Különös növénynevek 02.10.2011. 18:05
- andor.varadi@freemail.hu (gelöscht)

Sziasztok.

Mostanában az interneten a Passiflora coeruleát mindenhol caerulának írják. Nem tudja valaki, hogy változott volna az elnevezése ennek a növénynek vagy csak valami tévedés klónozza magát? Van-e egyáltalán a caerulea szónak jelentése a latinban?

Javítva: 13.04.2012. 15:35 | Fel!

Passiflora coerulea

- Különös növénynevek 02.10.2011. 18:17
- Lila Pereszke | 18.445 Hozzászólás

Üdv!

Attól tartok inkább a P. coerulea a tévedés, a hivatalos neve Passiflora caerulea volt és maradt is, ami egyébként "kék színűt" (=caeruleus) jelent...

(P.S.: hm, direkt választottál e-mailcímet felhasználónévnek vagy véletlenül? Mert kicsit fura...)

Javítva: 13.04.2012. 15:47 | Fel!

Passiflora coerulea

- Különös növénynevek 02.10.2011. 20:06

Nem véletlen, én ugy gondoltam ez is jó felhasználó névnek. Ezt legalább nem felejtem el. Egyébként köszi a válaszodat, de még mindig nem értem, mert sok növénynek coerulea a fajneve ami szintén kéket jelent. Az lenne a kérdés hogyan "anyakönyvezték" a Passiflora coeruleát.

Passiflora coerulea

- Különös növénynevek 02.10.2011. 21:18

Igen, vannak coerulea-ra keresztelt (vagy esetleg tévesen írva publikált) fajok is, azokat úgy kell szeretni... de a Passiflora caerulea-t speciel én még soha semmilyen forrásban nem láttam P. coerulea-ként írva, mindenhol P. caerulea-ként szerepel, (beleértve az előbb általam belinkelt IPNI-n alapuló ThePlantList-et is) Te hol láttad másként?

(P.S.: egyes esetekben persze változhat is, pl. a Lithospermum purpureo-coeruleum-ból is Buglossoides purpurocaerulea lett, de a Passiflora caerulea-val nem történt semmi ilyesmi...)

Passiflora coerulea

- Különös növénynevek 04.10.2011. 08:43

Nagyon örülök, hogy megtaláltam ezt a fórumot, még akkor is, ha e miatt egy világ omlott össze bennem. Én valaha az ELTE botanikus kertjében voltam kertész, ott mindenki Passiflota coerulának mondta. Egészen természetesnek találtam, hogy a Szűcs féle A növénykedvelők kislexikonában is így írják. Olyan természetes volt, hogy máshol utána sem néztem egész mostanáig. Pedig meg kellett volna tennem, mert Soó Rezső- aki valaha ugyan ennek a kertnek volt az igazgatója- természetesen helyesen írja a növényhatározójában. Azért lehetett valami elterjedtsége ennek a tévedésnek a botkerti kertészek szűk körén túl is, mert a Magyar Katolikus Lexikonban is coeruleának írják. http://lexikon.katolikus.hu/P/passi%C3%B3vir%C3%A1g.html
Egyébként, ha rámentek erre a linkre, olyan kedves leírását olvashatjátok a P. coerulának amilyet mégeggyet nem hiszem, hogy találtok a neten. Köszi a felvilágosítást.

Passiflora coerulea

- Különös növénynevek 04.10.2011. 10:12

A leírás tényleg szenzációs!

Bár a történetet talán nem árt kiegészíteni ezzel a kevésbé ismert részlettel:

"Az 1560-as évek közepén, 20 évvel azután, hogy Pizzaro brutális eszközökkel leverte az inkák utolsó lázadását és erőszakkal megkeresztelte őket, a sevillai Nicholas Monardes doktor bűntudattól vezérelve valami isteni jelet keresett az Andokban, amely szentesíthetné a spanyol leigázók tetteit. Egy virágos kúszónövényre lelt... Monardes adta a növénynek a golgotavirág nevet."

Gondolom nem kevés erőfeszítéssel sikerült neki ráhúzni a növényre ezt a kifacsart szimbolikát és ez persze el is terjedt a fanatikus keresztény hívők világában ( "Elsőként 1633-ban bukkan föl a flos passionis kifejezés Giovanni Battista Ferrari művében. A szenvedés virága néven írta le a sienai jezsuita, jelképként fogva föl a növény szerkezetét." )...

Előttük évezredeken keresztül az inkák nyilván nem pont így látták kedves növényüket... ("Az Andok indiánjai frissítő teát főztek a golgotavirágból. A kellemes ital, valamint a keresztény szimbolizmussal átszőtt előtörténet a növényt Európában is egy csapásra népszerűvé tette, ahol nyugtatónak és fájdalomcsillapítónak használták.")

Az idézetek forrása: Rácz János: Növénynevek enciklopédiája (Egyébként most néztem, hogy ebben is P. coerulea... bár megjegyzem ez is inkább amolyan néprajzos irodalom, nem kifejezetten botanikai...)

Javítva: 13.04.2012. 15:36 | Fel!

Passiflora coerulea

- Különös növénynevek 04.10.2011. 12:19

Ez is milyen üdítően informatív közlés a növényről! A neten- legalább is ha a google első 10 oldalánál marad az ember- ha Passiflora caerulea, akkor majdnem minden oldalon ugyan az a valóban erőltetett szimbolika leírása és szinte semmi új. Ez az általad idézett enciklopédia rajta lehet a neten? Elkezdem keresni!
Azt nem tudom, hogy a néprajzos irodalom mennyire laza, de a kertészetinek nem szabadna ilyennek lennie. De hát éppen arról van szó, hogy ma már nem ilyen, hisz az egész neten alig találtam meg az én „kedves” coeruleámat.

Passiflora coerulea

- Különös növénynevek 04.10.2011. 14:58

(Egyébként hitelesség szempontjából nem árt figyelni az auktor neveket is! Az említett - egyébként remek - néprajzos könyvben például nem szerepel auktor a Passiflora coerulea után, ami annyit tesz, hogy nem teljes / nem biztos hogy hiteles a név, hiszen a leírója nélkül nem tekinthető annak...
A The Plant List-ben ellenben ott az auktor is, Passiflora caerulea L., tehát visszakereshető, hogy ezt a nevet mikor adta Linné bácsi ennek a fajnak... tehát ha van auktor név, akkor tudjuk, hogy ki és mikor "fedezte fel", írta le, publikálta (először) ezt a fajt az adott néven.)

Wir brauchen Deine Hilfe!

Hallo !

Wir hoffen, dass dir unser Forum gefällt und du dich hier genauso wohlfühlst wie wir.

Wenn du uns bei der Erhaltung des Forums unterstützen möchtest, kannst du mit Hilfe einer kleinen Spende dazu beitragen, den weiteren Betrieb zu finanzieren.

Deine Spende hilft!

Spendenziel: 150€
13%

Látogatók
0 Fórumtag és 111 Vendég online

Fórum statisztikák
A fórumon 17425 topik és 72955 hozzászólás van.
Rekord látogatottság: 469 Felhasználó (22.11.2024. 00:15).