Gyulaj - adrenalintúra

- Magyarországi kirándulások, túrabeszámolók 15.03.2012. 23:46
- xanthomelas | 123 Hozzászólás

Az illír sáfránynak hazánkban egy előfordulása ismert a gyulaji vadrezervátum területéről. Mi van akkor ha ez be van kerítve és autóval sem lehet behajtani? Marad a már többször említett bemászós megközelítés, közben némi gyomorideg, mi lesz ha meglátnak, elkapnak, kiküldenek vagy lecsuknak. Útközben hab a tortán a környéken rohangáló vadállatok csörtetése, illetve a sáfrány lelőhely melletti betonúton néhány erdészeti jármű zaja. Jó 10 éve még át lehetett hajtani és akkor még nagyon könnyű célpont volt az ominózus növényke feltéve, hogy már ismertük a pontos helyet.
Reméltem, hogy a nagy hó pozitív hatással lesz a virágzó növények számára, sajnos ebben csalódnom kellett, a régebbi többezer virág helyett talán ha száz tő nyílott, bár azok a virágzás tetőpontján voltak. Négyes-ötös csokrok helyett be kellett érnem max. kettesekkel. Egy kisebb helyen (élőhelykép) a lelőhelyet felszántották, bár nem ott volt a legtöbb belőle, azért ez nem megnyugtató. A sáfrányon kívül a kisvirágú hunyor is megtalálható, most nagyrészt még bimbós állapotban.
Végül most sem történt semmi, hozzáteszem kétszer-háromszor már jártam így a helyen, de eddig ha észre is vettek, főleg erdészeti munkások, senki sem foglalkozott velem.

Javítva: 15.03.2012. 23:48 | Fel!

RE: Gyulaj - adrenalintúra

- Magyarországi kirándulások, túrabeszámolók 16.03.2012. 12:33
- Lila Pereszke | 18.445 Hozzászólás

De jók a képek, úh. megérte! (Meg különben is, majd összedobjuk érted az óvadékot, ha lecsuknak... de lehet, hogy simán elengednek akkor is, ha felmutatod a Botanikai Fórumos igazolványodat! )

Fel!

- Magyarországi kirándulások, túrabeszámolók 17.03.2012. 18:33
- brentakurdvium | 3.508 Hozzászólás

Én is voltam már arra, és nem is engedtek be. A bemászást hanyagoltam, mert komoly családi perpatvar lett volna belőle... Lehet, hogy egyszer nekifutok majd. A honlapjukon (Gyulaj Zrt) egyébként hirdetnek természetfotózást 20.000 Ft-ért, bár ez elsősorban a dámvadakra vonatkozik, megmutatják a sáfrányokat is, ha az a kívánság. És lehet benn szállást foglalni egy vendégházban, és akkor már a kerítésen belül van az ember, csak kérdés, hogy ennyi pénzt megér-e a dolog. Vagy marad az adrenalin...

Fel!

- Magyarországi kirándulások, túrabeszámolók 17.03.2012. 18:59
- xanthomelas | 123 Hozzászólás

Talán a megoldás egy behajtási engedély lenne, amit valószínűleg előzetes egyeztetéssel meg is adnának, ha éppen nincs bent vadászat. Március tudomásom szerint már vadászati holtszezonnak számít.
Pereszkének a fórum nevében tett ígéretét nem felejtem el a következő bemászásomnál...

Fel!

- Magyarországi kirándulások, túrabeszámolók 17.03.2012. 19:53
- brentakurdvium | 3.508 Hozzászólás

Én próbáltam utánajárni, de nem sikerült ilyen behajtási engedély nyomára bukkanni. Ha a fórum tényleg fizeti a büntetést, akkor legközelebb szólj, én is mászok veled. Egyébként talán nem olyan súlyos a helyzet, ha az embernél nincs fegyver. Azt csak nem gondolják, hogy a fotóállvánnyal akarom agyonütni a vadat...

Fel!

- Magyarországi kirándulások, túrabeszámolók 17.03.2012. 23:02
- Lila Pereszke | 18.445 Hozzászólás

Hát, ha 20.000-ért hirdetnek természetfotózást, akkor lehet nem örülnek annak sem, ha állvánnyal találnak valakit a területen... Vagy megnézik, hogy tényleg csak "ócsó sáfrány" van-e a kártyán és nincs semmi feláras szarvas, vaddisznó, stb.

P.S.: ja, persze, a büntiket meg majd elszámoljuk Képgaléria-költségként az éves fórumszülinapokon... che, találtam Neked egy megfelelőbb avatarképet a mostani helyett...

Csatolt képek:

Javítva: 17.03.2012. 23:13 | Fel!

- Magyarországi kirándulások, túrabeszámolók 18.03.2012. 18:42
- Papinho | 2.958 Hozzászólás

Megvan a megoldás!

Erdészeti munkásnak kell jelentkezni és akkor még fizetnek is azért hogy a sáfrányok között kószál az ember.

Fel!

Wir brauchen Deine Hilfe!

Hallo !

Wir hoffen, dass dir unser Forum gefällt und du dich hier genauso wohlfühlst wie wir.

Wenn du uns bei der Erhaltung des Forums unterstützen möchtest, kannst du mit Hilfe einer kleinen Spende dazu beitragen, den weiteren Betrieb zu finanzieren.

Deine Spende hilft!

Spendenziel: 150€
13%

Látogatók
0 Fórumtag és 167 Vendég online

Fórum statisztikák
A fórumon 17425 topik és 72955 hozzászólás van.
Rekord látogatottság: 469 Felhasználó (22.11.2024. 00:15).