2 fajta aloe vera? (=Aloe vera)

- Milyen dísznövény? 01.10.2011. 16:52
- Crystal | 25 Hozzászólás

Sziasztok!

Nálunk 2 fajta aloe vera van forgalomban. Legelterjedtebb a fehér foltos, ennek a latin neve valószínűleg aloe vera var. chinensis. Az igazi aloe vera viszont egyszínű zöld levelű, latin neve aloe vera vagy aloe barbadensis. Érdekes módon pont ez a ritkább nálunk, mert a legtöbb helyen a foltost árulják aloe veraként.
Kaptam is valakitől mind a két fajtát. Az első sorban az egyszínű levelű van, mögötte a foltosak.
A kérdésem az lenne, hogy gyógyhatást tekintve ezek egyformák-e?

Üdv, C.

Csatolt képek:

Javítva: 02.10.2011. 09:58 | Fel!

RE: 2 fajta aloe vera?

- Milyen dísznövény? 02.10.2011. 09:51
- Lila Pereszke | 18.445 Hozzászólás

Hát, attól tartok Aloe vera "alfajok, változatok" határozására épeszű ember nem vállalkozik, lévén kissé homályos a faj eredete és elnevezései egyaránt... Nagyon régi kultúrnövény, a világ számos pontján termesztették és termesztik, (ráadásul az utóbbi néhány évben nagy divatnövény is lett...) ennek megfelelőn szerintem már senki sem tudja, hogy az egyes kultúr- ill. kivadult állományok milyen eredetűek és mennyire változtak meg az idők során (vagy esetleg mivel hibridizálódtak össze...)

Éppen ezért ezeknek az elnevezéseknek a használata leginkább "az egyéni hitvilágon alapul", de például a The Plant List sem tartja kellően megalapozottnak ezeket az alfaji ill. változat neveket (ahogy én sem...) így pusztán Aloe vera szinonímaként kezeli őket:
Aloe vera szinonimák egy része

Valószínű éppen a homályos eredet miatt a jelenleg - a legjobb szándékkal - Aloe vera-ként árult növények meglehetősen változatos kinézetűek, fiatalon mindenesetre mindegyik többé-kevésbé foltos és legyező alakban hozza a leveleit, ahogy a legtöbb Aloe, csupán idősebb korában kezdi el spirálisan hozni a leveleit és ekkor már többnyire a foltjai is eltűnnek és szürkésebb lesz (de ezek a jellemzők nagyban függnek a tartási körülményektől is!!!)

Hogy a képen látható foltos Aloe-k csupán A. vera fiatalkori alakok, vagy esetleg valamelyik egyéb foltos Aloe faj fiatal egyedei, vagy a kettő valamilyen hibridjei és hogy a hatóanyagtartalmukat tekintve van-e köztük eltérés, arról fogalmam sincs... (De szerintem valószínűleg A. vera fiatalkori alakok lehetnek...)

(P.S.: esetleg kérdezd meg a pozsgásos fórumon is a kollégákat, hátha nekik más a véleményük erről a kérdésről... )

Javítva: 18.06.2012. 17:19 | Fel!

RE: 2 fajta aloe vera?

- Milyen dísznövény? 02.10.2011. 15:20
- Crystal | 25 Hozzászólás

Köszönöm a válaszod!
Annyi biztos, hogy a foltosnak is van gyógyhatása, mert sebekre eredménnyel alkalmaztam. Az egyszínű zöldhöz pedig csak pár napja jutottam hozzá, nem próbáltam ki még.
A foltos aloe vera linken nagyon szép példányok vannak! Bármelyiket elfogadnám dísznövénynek :)

Javítva: 02.10.2011. 15:26 | Fel!

RE: 2 fajta aloe vera? (=Aloe vera)

- Milyen dísznövény? 10.05.2012. 10:02
- thegeqable (gelöscht)

Az első válaszoló elég pontosan leírta, annyit fúznék hozzá, hogy elvileg mindkét Aloe vera pöttyös fiatal korában, de a barbadensis miller jóval gyorsabban nő és kevés sarjat, míg a chinensis, már kisebb korában is sok sarjat hoz.
Ha az Aloe verád már 5 éves és nincs 40-60cm levélhosszúságú, akkor biztos nem barbadensis miller.
Megtennéd, hogy raksz fel újabb képeket? Kíváncsi lennék, hogy mennyit nőttek? :)

Fel!

RE: 2 fajta aloe vera? (=Aloe vera)

- Milyen dísznövény? 10.05.2012. 10:14
- Lila Pereszke | 18.445 Hozzászólás

Khm, bocs, de "barbadensis miller"-rel ki lehet kergetni engem a világból... mert olyan nem létezik, max. Aloe barbadensis Mill., ami a faj neve és azt jelenti, hogy a fajt egy Miller nevű botanikus írta le, de az auktor nevek a többi latin név esetében sem szerves részei a fajnévnek, a vadrózsát, Rosa canina L. sem hívjuk "canina linné"-nek...

P.S.: na közben egy kicsit utánanéztem, hogy hogyan is van ez a sok - kozmetikai és egyéb oldalon - összevissza használt szinonim név, erre jutottam:

Úgy tűnik a faj jelenleg hivatalos neve az: Aloe vera (L.) Burm.f. , vagyis a fajt Linné írta le először 1753-ban Aloe perfoliata var. vera-ként, később ezt módosította 1768-ben by Nicolaas Laurens Burman és Aloe vera-ként írta le újból a fajt (ezért került Linné neve zárójelbe). Az Aloe barbadensis elnevezést Philip Miller adta neki, szintén 1768-ban, nem sokkal Burman után, de a prioritás elve alapján azonban mindig a legkorábbi, a tudomány állása szerint helyesen besorolt közlés az érvényes, így a Burman által adott Aloe vera a hivatalos, az A. barbadensis csupán szinoníma.

Az Aloe vera változatok kérdésére viszont továbbra is csak elméletek vannak, hiszen ősidők óta termesztik a világ számos pontján és a lokális populációk nyilván kicsit eltérőek lehetnek. "Egyes források elkezdték" a foltosabb levelű, ázsiai származású Aloe vera-kat A. vera var. chinensis néven emlegetni, de ez egyelőre nem tűnik kellően megalapozottnak.

Javítva: 10.05.2012. 11:07 | Fel!

Wir brauchen Deine Hilfe!

Hallo !

Wir hoffen, dass dir unser Forum gefällt und du dich hier genauso wohlfühlst wie wir.

Wenn du uns bei der Erhaltung des Forums unterstützen möchtest, kannst du mit Hilfe einer kleinen Spende dazu beitragen, den weiteren Betrieb zu finanzieren.

Deine Spende hilft!

Spendenziel: 150€
13%

Látogatók
0 Fórumtag és 202 Vendég online

Fórum statisztikák
A fórumon 17425 topik és 72955 hozzászólás van.
Rekord látogatottság: 469 Felhasználó (22.11.2024. 00:15).