Egynyári vs. ligeti seprence (Erigeron annuus)

- Botanikai tudakozó 07.08.2011. 14:02
- novalusz | 497 Hozzászólás

Nekem eddig nem igazán esett le, hogy seprencéből nálunk két faj is vadul, illetve az ÚMF szerint egy faj két alfaja. Nézegetem a Simont és az Iconographiát, és elég érdekes mindkettő: a Simonnál az Egynyári van becsillagozva (1171), a másik nincs (1172), kép mégis csak 1172-es számmal szerepel. Amely kép egyébként megegyezik az Iconographia 3652a rajzával, ami a ligetihez tartozik. Ha ez valóban a ligetié, akkor a Simon csak a csillaggal téved, ami valószínű, mivel ez a gyakoribb faj, és mert az Iconographia 3652-es rajza szélestojásdad tőlevelet ábrázol (ami stimmel az egynyárihoz). Viszont akkor azt nem értem, hogy miért igaz a ligetire, hogy "minden levél vagy legalább a szárlevelek többsége ép szélű", amikor az ábrán alig van épszélű levél.

Fel!

RE: Egynyári vs. ligeti seprence (Erigeron annuus)

- Botanikai tudakozó 07.08.2011. 19:37
- Lila Pereszke | 18.437 Hozzászólás

Mert az mondja a szöveg az ÚMF-ben, hogy "legalább a felső levelek ép szélűek", és ezt rá is foghatjuk, hogy az ábrán is a felső 3 kis levél ép szélű...

Javítva: 07.08.2011. 19:38 | Fel!

Wir brauchen Deine Hilfe!

Hallo !

Wir hoffen, dass dir unser Forum gefällt und du dich hier genauso wohlfühlst wie wir.

Wenn du uns bei der Erhaltung des Forums unterstützen möchtest, kannst du mit Hilfe einer kleinen Spende dazu beitragen, den weiteren Betrieb zu finanzieren.

Deine Spende hilft!

Spendenziel: 150€
0%

Látogatók
0 Fórumtag és 103 Vendég online

Fórum statisztikák
A fórumon 17424 topik és 72941 hozzászólás van.
Rekord látogatottság: 469 Felhasználó (22.11.2024. 00:15).