|
|
Hát ez mehetett volna a nép növénynevesbe is... a fuszulyka, paszuly, stb. kíséretében, mert a többségük veteménybab (Phaseolus vulgaris) mezőgazdi (ill. táj)fajta (a "zöldbabok'", "szárazbabok" is), amiknek mindenféle többé-kevésbé elterjedt helyi neve volt/van (pl. Juliska-bab, stb. fajták), azok a fajták, amik futók ("karóbab") az a var. vulgaris (syn. var. communis), ami meg nem az ("bokorbab, guggonülő bab, gyalogbab"), az var. nanus...
Egyéb babok, amik még eszembe jutnak:
- lóbab, nagybab, disznóbab, laposbab = Vicia faba
- törökbab, díszbab, tűzbab, olaszbab, skarlát futóbab = Phaseolus coccineus
- holdbab, limabab = Phaseolus lunatus
- aranybab, mongbab = Vigna radiata syn. Phaseolus aureus
- mungóbab, örvösbab, sugárbab = Vigna mungo
- méteresbab, hosszúbab, kínaibab, rőföspaszuly, spagettibab = Vigna unguiculata
- díszbab, lilabab, sisakbab, köldökösbab = Dolichos lablab syn. Lablab purpureus
- szójabab = Glycine soja
Nem sok látszik belőle, de ez inkább Phaseolus coccineus (aminek ezek szerint van egy újabb neve...)
(P.S.: Tápiószelén az Agrobotanikai Intézet fajtagyűjteményében egy nagy szekrény van tele különböző babfajtákkal... érdemes egyszer elmenni megnézni... és itt egy érdekes VIDEO is a tájfajtákról...)
Pedig nagy kár, hogy szépen lassan eltűnnek ezek a tájfajták... legalább olyan fontos lenne a megőrzésük, mint az egyéb vad növényeinknek...
(Egyébként részben ezeknek az érdekes fajtáknak a virtuális összeszedegetését szolgálná a tervezett Haszonnövényeink rész itt a fórumon is, csak még nem tudom hogyan, de majd meglátjuk... )
P.S.: hű, ha almázol, akkor itt egy - szerintem tök érdekes - könyvrészlet (Dr. Gyulai Ferenc: Történeti agrobiodiverzitás, 2010)
Csatolmányok:
Gyerekkorom nagy részét falun töltöttem. Nem fogom már elfelejteni azokat a paradicsomokat, amiket a határban csavarogva, ha megszomjaztunk, levettünk a bokráról. De azt a tejfölt sem, amit Héregről hoztak az asszonyok minden héten árulni. Ezeknek ízük, zamatuk volt.
Nagyapámnak – aki 1953-ban halt meg – ebben a faluban volt egy kis gyümölcsöse. Ő hajdanán – még a II. Világháború előtt – a Földművelési Minisztériumban dolgozott valamilyen tisztviselőként, és ugyan pénzügyes volt, de valamelyest érthetett a gazdálkodáshoz. Ezt a gyümölcsöst akkor telepítette a legváltozatosabb fajtákból. Kulákká és osztályidegenné is minősítették természetesen a „fordulat éve” után.
A lényeg: ebben a gyümölcsösben én még igazi jó gyümölcsöket ettem a fán lógva: ropogós cseresznyét, buzáskörtét. Ha jól emlékszem, London-Pepinnek hívták azt a körtét, amit szintén nagyon szerettünk. Volt ott finom jó nyári alma, és a téli (télálló) almák: Jonathán, leánycsöcsű és a kedvencem, a batul. (Ez egy aranysárga, a napsütötte oldalán kis halványpiros folttal bíró alma volt, kemény illatos és szaftos, jellegzetes, mással össze nem téveszthető ízzel. Batult azóta is hiába keresnék, sehol sem találni.) A téli almákat a pincében farácsokon tél végéig el lehetett tartani.
Ja, és permetezőgépet soha nem láttam ott.
Az első téeszesítéskor a jellege miatt nem került be a „közösbe”, beszolgáltatási kötelezettség búzából, kukoricábol, zsírból stb. persze volt. Nagyapám halála után Édesanyám gondozta addig, mikor végül valamikor a hatvanas években sikerült beadni a tsz-be. A nyolcvanas években jártam arra utoljára, minden kipusztult, mindent felvert a gaz …
Nem értek a mezőgazdasághoz, de annyit hallani a biotermékekről. Létezik egy réteg, amelyik keresi, és hajlandó meg is fizetni az egészséges termékeket. Nem lehetne ebbe az irányba elmozdulni?
Egy kissé eltértem az eredeti témától ..., bocsánat, de kikívánkozott belőlem.
Hát ja, valószínűleg a biomániába való belépés lenne ezeknek a fajtáknak az utolsó esélyük... és helyenként azért talán vannak is erre törekvések, csak még elég szerény mértékben... (De sajnos ha ilyen ütemben vesznek el, halnak ki a tájfajták, akkor nem sok marad belőlük még génbankban sem, mire esetleg megint divatba jönnének... )
Tényleg érdekes olvasmány. Sok tájfajta volt/van, nevüket sem hallani manapság. Nagyszüleim biztos ismernek közülük egypárat, de nem nagyon említették, vagy nem emlékszem ilyenre. Mondjuk, inkább a szőlőtermesztésben jobban otthon vannak. Annyi elírás volt benne (megjegyzésképpen csak): Az Idared mellett nem a Matsu, hanem Mutsu, ami államilag elismert, nekünk is van. Egész finom, mondjuk melyik nem :). Érdekesség, hogy van egy körténk (nem tudjuk a nevét, magyar, alak: gömbölyűszerű), amelyik nyáron rendszeresen a hőség miatt ledobja a levelét, aztán, ha kap esőt vagy sikerül meglocsolni többször, akkor a termés mellett virágzik, ez melyik lehet, ha minden jól alakul, akkor képet is tudok majd holnap feltenni, mondjuk botanikai furcsaságnak [:)]
Látogatók
0 Fórumtag és 8 Vendég online |
Fórum statisztikák
A fórumon 17413
topik
és
72909
hozzászólás van.
Rekord látogatottság: 446 Felhasználó (07.11.2024. 14:00). |